自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

C.Humphrey 發表於 22-1-10 17:58
真係唔好呀,冷氣向上吹樓上地下會成灘水,一陣跣親唔敢俾人知,因為鄰居會心中笑佢抵死,佢想呻都無得呻 ...

有啲樓未必會吹到成灘水

子爵府

daijuju 發表於 22-1-10 17:07
千祈唔好呀!雖然可以解決管理處/報警都解決唔到嘅問題。尤其凌晨3-4點發動最令人難受的,千萬不要呀。
...

樓主要醒水,你比佢嘈醒,千其唔好係e個時間做,記住個時間點

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

大家大門應該裝氣鼓,房門有時比風吹埋都會嘭一聲。其實香港D樓起得好差,樓上樓下隔音差,我樓上之前用木地板系OK,之後大裝修租比人住,應該換左D平磚,樓上著住拖鞋慢慢行路我起房都聽到。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我老竇就係買左震樓神器,震到樓上唔敢再發出聲響影響人,佢放左年幾兩年多拆左,樓上可能已經知味道就收斂哂

子爵府

小肥兔 發表於 22-1-10 19:56
你試下問佢最近財運嘛嘛地, 原因係成日關門嘭嘭聲, 每嘭一下, 就震走d財運, 佢應該會收歛
...
呢個提議好好真係好想啲喜歡關門大大力既人睇到,你哋真係好討厭,我都有呢啲鄰居,真係好煩擾

男爵府

jjlovecc 發表於 22-1-10 16:23
樓上屋主全家晚晚訓教之前好鍾意大大力力關門,一朝早訓醒就好大力落地,樓上樓下好應聲,最慘係晚晚訓到最 ...

揾東張

大宅

lovemisha 發表於 22-1-11 09:35
我老竇就係買左震樓神器,震到樓上唔敢再發出聲響影響人,佢放左年幾兩年多拆左,樓上可能已經知味道就收斂 ...

我想問嗰啲震樓神器會唔會連自己都吵埋?

男爵府

回覆樓主:

我試過寫信入佢個信箱講出我的慘況。佢每朝6點起身就好嘈。過幾日已經改善咗。其實好多人唔覺自己嘈到人,你寫信比佢試吓,唔建議以牙還牙嘅方法,你住佢樓下你好蝕章

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

judychungpuiyan 發表於 22-1-11 07:44
我哋喺樓下鄰居大力閂門
朝早5點鐘放狗大力閂一次
6點半個女返工

我係對面1家4口 ! 個老豆同阿仔返工返學放工放學, 都分別大聲"BANG"2次 (木門同鐡閘), 最慘係個老豆係輪更, 所以BANG門聲可以係早上5-6點或凌晨1點 ! 成家都無D家教 ! 簡直想死 !

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

pillarfung 發表於 22-1-10 21:16
呢啲冇乜計,忍耐到就忍,忍耐唔到就通知管理處。

我隔籬鄰舍有個細路好喊得嘅,初初係BB仔喊聲,係日日晚 ...

通知管理處是無用的, 解決不了問題。

伯爵府

回覆樓主:

樓上閘門都聽到咁勁

珍珠宮

颖思妈妈 發表於 22-1-11 11:53
我想問嗰啲震樓神器會唔會連自己都吵埋?

可能會, 但自己有心理準備, 同楼上望唔到你幾時發功, 個種困擾會唔同。

大宅

jjlovecc 發表於 22-1-10 16:23
樓上屋主全家晚晚訓教之前好鍾意大大力力關門,一朝早訓醒就好大力落地,樓上樓下好應聲,最慘係晚晚訓到最 ...
好無奈,投訴都唔理,相信只可以忍

珍珠宮

summering 發表於 22-1-11 11:56
我試過寫信入佢個信箱講出我的慘況。佢每朝6點起身就好嘈。過幾日已經改善咗。其實好多人唔覺自己嘈到人, ...

你遇著個明事理的就唔同, 我就係好似你咁心態, 以為樓上唔知嘈到人, 自己禮貌地上去表達情況, 請佢哋嘅小朋友唔好在地板彈珠仔, 個男人話好好好, 我心諗都算明事理, 点知一返落楼下, 樓上即刻继續又掟珠仔, 我再上去講, 個男人話小朋友係咁㗎啦, 我心平氣和話其實睇你哋点教啫, 我當日有D病病地, 所以講嘢都陰聲細氣, 無發脾氣, 亦好有禮貌, 点之個男人發爛渣, 話佢楼上都成日嘈啦……,小朋友玩係咁㗎啦……我夠想住house啦……跟住仲大力關門, 我當堂呆咗唔識反應。。。

珍珠宮

summering 發表於 22-1-11 11:56
我試過寫信入佢個信箱講出我的慘況。佢每朝6點起身就好嘈。過幾日已經改善咗。其實好多人唔覺自己嘈到人, ...

唔係個個人都好似你樓上咁明事理, 我之後忍咗十年, 抑鬱兼焦慮, 等到樓上的公主王子長大唔再屋內奔跑, 唔再地下彈珠仔, 我先有安寧日子過,

男爵府

saladhk 發表於 22-1-11 12:38

你遇著個明事理的就唔同, 我就係好似你咁心態, 以為樓上唔 ...

咁我真係好彩。

大宅

Chowying 發表於 22-1-10 16:36
老實講如果大力閂道門,樓下都覺得咁困擾嘅話,實在主因係層樓起得太差, 雖然佢太大力都唔好
...

係佢單位裝修完左好差。以前冇呢個問題

大宅

小肥兔 發表於 22-1-10 19:56
你試下問佢最近財運嘛嘛地, 原因係成日關門嘭嘭聲, 每嘭一下, 就震走d財運, 佢應該會收歛
...

承你貴言

大宅

sisilee321 發表於 22-1-11 08:32
樓主要醒水,你比佢嘈醒,千其唔好係e個時間做,記住個時間點
...

首頁

尾頁

跳至