自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

flora-book 發表於 22-4-7 13:40
回覆 csc1016 的帖子

希望好運伴隨你們。知道父母下決心做手術是非常艱難的決定,但任何手術都可能存在意 ...

謝謝,跟進咗兩年多,都冇乜好轉,醫生話做完都仲要繼續貼眼同練習,擔心唔做變弱視。

大宅

回覆 csc1016 的帖子

有弱視問題是要及時做的,Good luck🌻

男爵府

我個女去年搵謝醫生做左手術,好滿意,謝醫生手勢好好,好細心

大宅

回覆 wywleung 的帖子

我政府做,效果麻麻,現在非常後悔

大宅

flora-book 發表於 22-2-4 00:40
小朋友4歲多,做完斜視手術一個多月,剛回醫院複查說眼位正沒有問題,但最近小朋友一時有重影,一時沒有重 ...

我囡上年呢個時候搵養和謝道欣醫生做,效果真係好好,醫生份人有啲倔同串,不過好有經驗比到人信心。做手術時六歲多啲,之前一直响政府跟進,睇咗幾年都無咩進展,直到有次覆診視光師鬧我再唔勤力做眼球運動係咪想做手術,但政府排期做手術要三年,結果我上網搵資料,出去睇謝醫生,第一次睇完即刻約埋手術個期,證明我決定係正確

大宅

小朋友4歲多,做完斜視手術一個多月,剛回醫院複查說眼位正沒有問題,但最近小朋友一時有重影,一時沒有重 ...

我囡做完手術後頭幾日有些少豆雞,慢慢會開啲正中返,仲有重影問題,但謝生話唔怕,因為大腦未調節到,仍然好似用做手術之前嗰度力去控制眼球,大約一至兩星期已經適應到完全無問題。

男爵府

我都做咗斜視手術,我已經係好大個做
有時都會少少斜視出現番,我用腦控制就冇出現

男爵府

sophyllis 發表於 22-4-7 23:19
我囡上年呢個時候搵養和謝道欣醫生做,效果真係好好,醫生份人有啲倔同串,不過好有經驗比到人信心。做手 ...

我哋一直喺威爾斯眼科跟,本來前年7月(即係阿仔啱啱4歲嗰陣)有期喺大埔那打素做,但當時見完個麻醉科醫生又話refer返去威院做,結果等到而家,早知原來私家咁快一早去睇吓先。

未做手術之前,你哋小朋友會唔會因爲眼仔斜視問題,空間感差?

大宅

csc1016 發表於 22-4-7 23:35

我哋一直喺威爾斯眼科跟,本來前年7月(即係阿仔啱啱4歲嗰陣 ...

無立體、空間感問題,只係當小朋友攰嘅時候,其中一隻眼特別容易外斜,角度有35-40度

侯爵府

sophyllis 發表於 22-4-8 08:40
無立體、空間感問題,只係當小朋友攰嘅時候,其中一隻眼特別容易外斜,角度有35-40度
...

同我女一樣,我女上年7歲都做了手術。

侯爵府

csc1016 發表於 22-4-7 23:35

我哋一直喺威爾斯眼科跟,本來前年7月(即係阿仔啱啱4歲嗰陣 ...

空間感有問題,應該要快d做手術。
有同事個女十幾歲先做,做完先發現原來一向立體感有問題,一向睇嘢係平面,但唔知點解一直冇發現。之後手術後好似要兩個月適應。

大宅

回覆 sophyllis 的帖子

同我仔情況一樣,度數也是一樣,但我仔做完無鬥雞現象,現在搞到2只眼都有8-10度外斜,原先是單眼間歇性外斜,最慘少現在術後變成單眼複視(即每隻眼單獨重影),完全不知道什麼原因導致,看了醫生也沒有得出解決方案😭

大宅

2 個小朋友都搵謝道欣醫生做手術
大囡6歲做了,有重影,帶左菱鏡,大約2 個星期,就冇重影,呢家10 歲,又有小小外斜
前幾個月有覆診,醫生話正常,角度小,下年再覆診
細囡6 歲做,之後2 個月都有重影,帶左菱鏡,冇左重影,但有d內斜視,一路帶菱鏡都冇幫助,一年後,再做多次手術,呢次冇重影
終於正常返
謝醫生其實都幾好,好想幫到小朋友

大宅

sophyllis 發表於 22-4-8 08:40
...

Same as my son
所以醫生話手術其實值得做,因為斜視角度比較大

大宅

sophyllis 發表於 22-4-7 23:28
我囡做完手術後頭幾日有些少豆雞,慢慢會開啲正中返,仲有重影問題,但謝生話唔怕,因為大腦未調節到,仍 ...

我仔今個月尾都搵謝醫生做斜線手術
希望順利

男爵府

flora-book 發表於 22-4-8 12:07
回覆 sophyllis 的帖子

同我仔情況一樣,度數也是一樣,但我仔做完無鬥雞現象,現在搞到2只眼都有8-10度外 ...

有冇搵視光師check 過?我個仔之前做過手術都有重影,後來搵視光師做過眼睛訓練就正常返,你可以試吓

大宅

回覆 taifat 的帖子

妳搵邊間,理大嗎,可否分享

大宅

回覆 Vivianli22 的帖子

多謝妳,我都打算搵謝醫生睇下,其實已經睇過幾個醫生,但都冇結果

大宅

ss_1012 發表於 22-4-8 12:49
我仔今個月尾都搵謝醫生做斜線手術
希望順利

祝手術順利成功!

大宅

flora-book 發表於 22-4-8 16:34
回覆 Vivianli22 的帖子

多謝妳,我都打算搵謝醫生睇下,其實已經睇過幾個醫生,但都冇結果 ...

睇下謝醫生問下
我記得當時佢話原本斜視角度大,一下子做左手術,好似個大腦未適應,所以帶菱鏡幫幫小朋友
每個小朋友反應都唔同,有重影既時間都唔同
如果菱鏡都冇幫助,我記得好似可以再做手術

首頁

尾頁

跳至