自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

反而想知有無一個國家嘅學據係有對照組:
即係同一年齡層無長期病患,有打針同無打針對比
同一年齡層患同一種病嘅人,有打同無打嘅比
咁樣去睇支針有無效用

宜家無打嘅通常都長期病患,就算中左,同打針嘅健康長者比都係無意思

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

Carmen8080 發表於 22-3-6 21:03
可能無打針嘅人 少中招

我覺得冇打針嘅人,會比較小心去防疫,例如唔去人多嘅地方,盡量唔出街,所以少中招,反之有D打佐針嘅人會認為就算中招都係好似感冒咁,所以冇咁重視疫情

已刪除用户

水晶宮

畀面勳章

Carmen8080 發表於 22-3-6 22:30
你小朋友出世咪要打一大堆針 是否一支針都無打過?

打齊, 針咭要打嘅針都打齊

但我唔會因為自己有冇打,叫人唔打咩咩針

大宅

回覆樓主:

大部分嘅巳經 左,答你唔到喎

子爵府

回覆樓主:

家人中兩個冇打針一個八十多,一個幾歲,全部輕症。仲有一個三針無病徵

伯爵府

Carmen8080 發表於 22-3-6 21:03
可能無打針嘅人 少中招

你覺得係咪係囉!自我感覺良好都唔係一件壞事嘅!

侯爵府

wan_sosin 發表於 22-3-6 21:13

我無打針(有醫生豁免信), 無中招。

你系米無條件打針?其實有啲高危疾病未必適合打針,分分鐘會影響免疫系統。你要加倍小心防疫,平時用口罩真的要用醫療級數。
而可以打針既人真的希望去打針,甘樣亦可以幫到打唔針人仕。

kckammy

琥珀宮

竇漪房 發表於 22-3-6 21:17
每日四點半都有記者會公佈幾十人冇打針死咗喎!你唔信政府公佈數字想自己做統計嗎?
...

睇吓咩人啦,有類人會睇某類資訊,作出嚟講有人自稱死者家屬,根本唔係死於新冠肺炎,係政府作到係。

嗱!政府咁叻 ,應該作冇人中,冇人中咪唔使衰俾中央睇囉。但總有一類唔想打針嘅人,睇到就完全相信哂㗎嘞,因為係佢地想要嘅資訊吖嘛!

男爵府

回覆樓主:

我估冇打針多數唔需要返工,咁少出街除口罩比例少啲中都正常

侯爵府

2024年龍年勳章

反正樓主都話吾會打針, 其實出呢個舖意義在那?

男爵府

參考看2022年2月28日的報導:

香港衞生防護中心傳染病處首席醫生歐家榮公布,第五波公立醫院錄得636宗新冠肺炎死亡個案。衞生防護中心就442宗死亡個案進行分析,268名男子175女,11個月至104歲,年齡中位數是84歲。
60歲或以上佔92%死亡個案。

4宗涉及0至9歲兒童,死亡率0.04%。
2宗涉及10至19歲,死亡率0.03%。
20至59歲成年人涉及29宗死亡個案。
60至69歲涉及35宗死亡個案,死亡率0.17%。
70至79歲涉及80宗個案,死亡率0.87%。
80歲或以上涉及292宗,死亡率4.6%。

當中91%死者沒有完成打針,403宗死亡個案沒有完成接種。359宗連第一針都無打,佔51%。

整體已接種疫苗的死亡率是0.03%,但沒有完成接種個案之中,死亡率達到0.27%。

80歲或以上長者,如果接種2針疫苗,死亡率0.27%;未完成接種則達到4.34%,兩者死亡率相比上升16倍。

他呼籲市民盡快接種疫苗,可以明顯預防死亡,尤其是長者。

https://www.google.com.hk/amp/s/ ... 2593%25E9%2587%259D

別墅

回覆樓主:

冇打針,燒2日,唔嚴重,第4日機本上好返了。

伯爵府

我估睇個人體質,唔同講法都有

已刪除用户

公爵府

其實人人唔同嘅,我識有人冇打針中咗,一個發燒、喉嚨痛唔嚴重,行得走得、輕症。

另一個發燒、發冷到要開電毯蓋兩張被,周身骨痛、喉嚨痛到被刀割咁、冇胃口食嘢、喉嚨腫到食唔到嘢、成日臥床瞓,病咗十日,佢話佢好似就死咁。
佢哋兩個都冇打針,病況差好遠
我自己就打咗三針,我唔想touchwood中咗會有重症

伯爵府

okgoodla 發表於 22-3-6 23:08
反正樓主都話吾會打針, 其實出呢個舖意義在那?

同問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

KWBN 發表於 22-3-6 22:28
我覺得冇打針嘅人,會比較小心去防疫,例如唔去人多嘅地方,盡量唔出街,所以少中招,反之有D打佐針嘅人會 ...

我有打針都好驚㗎,平時感冒都覺得好辛苦,好怕感冒,一樣會好小心防疫

大宅

未必,識幾個冇打針都好快好返
真係因人而異好難講的

珍珠宮

kckammy 發表於 22-3-6 22:58
你系米無條件打針?其實有啲高危疾病未必適合打針,分分鐘會影響免疫系統。你要加倍小心防疫,平時用口罩 ...

多謝JM提點!
我本來就是重症病人,我並非覆診專科門診,我主要是入日間醫院覆診,入院紀錄數唔清,半年前才入過ICU.所以醫生諗都無諗比醫生紙免我打疫苗。
這兩年疫情一旦去到高峰我都留係屋企,自我隔離,除了要返醫院覆診。

比我健康無問題,我都寧願打針,一家人可以更安心,免得家人都比較擔心我。

首頁

尾頁

跳至