自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

hchu06 發表於 22-3-10 15:56
如果退曬燒,冇喉嚨痛,其實都唔洗再食連花。
有白痰咳,可以用果皮、生薑片煲水飲,好見效!
中成藥沖劑, ...

請問煲幾耐?

子爵府

mickeyeva 發表於 22-3-11 12:10
請問煲幾耐?

凍水落,滾起後計15分鐘可以熄火,再焗半個鐘頭。果皮唔需要刮囊,洗乾淨就可以,水量隨意。

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

tong831 發表於 22-3-10 19:10
佢外盒寫治咳,唔係人人得,唔好咁大隻字,違反商品說明條例

其實咳都有分寒咳熱咳,中醫病理基礎同西醫唔同,中醫有所謂同病異治、異病同治,唔係咳就食某種中成藥就一定得。咳就食咳水,呢種想法係西藥概念。

所以點解話蓮花唔係個個啱。

好多人以為香港人熱底多,其實有中醫講其實香港人好多少曬太陽,多係冷氣房,又多生冷凍飲,其實係寒底而不知。所以啱唔啱食,真係要細心了解自己身體狀況先知。

別墅

有傳媒指接到個案指,一名未染疫的56歲中年男人近日曾服用連花清瘟膠囊,其後因急性肝衰竭入院,昨日(10日) 於瑪麗醫院進行換肝手術。何婉霞未有否認事件,亦沒有回應個案是否與連花清瘟膠囊有關、病人服用的劑量及病人病歷,僅指因應病人的體質、病因及病情,適合服用的中藥會有所不同,為保障市民用藥安全及健康,建議市民用藥前應諮詢中醫師意見及參閱包裝內的說明書,而醫管局中醫部亦設立查詢熱線,為市民解答疑難。

首頁

尾頁

跳至