自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

子爵府

入商場想偷雞唔do,因為行唔夠20秒又要離開do入街市,但商場門口又有個保安企係度,唉!費事樣衰比人話就do! 但真心煩

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

do吓又幾煩?香港人個個都手機不離手架啦,一講要do就話煩,玩手機/回whatsapp就唔煩?唔like就唔好do,捉到唔好咩咩就得啦,個人選擇呀!可自決。

伯爵府

EstrellaDamm 發表於 22-3-28 23:02
唉,好煩。

堂食我一定嘟,但有時買嘢行入商場,要嘟都真係好無謂又擾民。

商場真係好容易miss 尤其係互通嘅大商場。我唔怕煩只係怕唔記得

大宅

回覆樓主:

真係好擾民,收工出入超市/街市/商場,次次一手拎幾大袋仲要揹埋自己個返工袋,我點樣去摷電話仲要開app對準個qr code黎do。。所以我有時真係理唔到咁多,直行快立自己要買嘅野即走就算。既然剪頭髮有身體接觸都開得,去超市街市商場個個都帶哂口罩架啦,做乜仲要咁樣要懲罰市民。。

男爵府

木土土 發表於 22-3-28 23:46
只路過,或買外賣,唔洗嘟

其實真係好擾民,如果我本來諗住途經商場返屋企唔嘟,行到一半俾啲野吸引左或者突然記起有野要買,我係咪要行返去商場門口嘟 ,有幾多人真係直行直過咩都睇唔到

伯爵府

414928 發表於 22-3-29 00:35
do吓又幾煩?香港人個個都手機不離手架啦,一講要do就話煩,玩手機/回whatsapp就唔煩?唔like就唔好do ...

你試下去買餸再去超市,你仲有無手拎電話

子爵府

回覆 C.Humphrey 的帖子

實施左一段時間 但我見大大大部分人都係冇嘟

大宅

回覆樓主:

仲有好似呢幾日咁,仲要攞住把遮,又攞住餸菜,邊有手攞電話

大宅

應該跟返之前,如果堂食或有需要除口罩先要嘟安心出行好d, 起碼真係有感染風險,去商場唔使除口罩又要嘟,都唔係目標為本,浪費市民同執法人員時間,要谷針就直接逼人打算啦,點解要罰埋打咗針嘅人左掃右掃

oasis18    發表於 22-3-29 14:00

公爵府

2024勳章

happylalala 發表於 22-3-28 23:25
都痴線,明明超市同街市都喺同一個商場入面,入完商場唔夠20秒又要嘟街市,行幾步路入超市又要再嘟 ...

我樓下個商場入門口嘟1次, 行唔夠10步到超市門口又要嘟1次, 我覺得自己成個傻人咁

大宅

do吓又幾煩?香港人個個都手機不離手架啦,一講要do就話煩,玩手機/回whatsapp就唔煩?唔like就唔好do ...

你試下住荃灣,天橋之城,幾個商場穿住先返到屋企,個個商場都嘟,應該成條路唔計去買野都嘟5次

禁止訪問

琥珀宮

開不了口 發表於 22-3-29 01:00
其實真係好擾民,如果我本來諗住途經商場返屋企唔嘟,行到一半俾啲野吸引左或者突然記起有野要買,我係咪 ...

咁你可以唔理係咪經過,總之一入商場就嘟。

事實好多人經過商場,只係必經之路,唔係shopping,咁法例豁免左呢啲,已經方便咗一部份人

琥珀宮

購物狂媽媽 發表於 22-3-29 01:20
你試下住荃灣,天橋之城,幾個商場穿住先返到屋企,個個商場都嘟,應該成條路唔計去買野都嘟5次
...

只路過,係唔洗嘟。
睇#23

水晶宮

去 grocery shopping 入貨買開嘢,我真係會大半個鐘冇睇電話。一來冇手,二來而家因為怕污糟,所以一定提自己唔好成日喺街拎電話嚟睇,買緊嘢周圍掂過就更加唔會,費事消咁多次毒。師奶去買嘢 唔係去一個地方就算㗎嘛。

你話只係煩都算,問題係此舉喺而家呢個確診數字下根本就無聊、冇意思!

oasis18    發表於 22-3-29 14:01

伯爵府

最低能係我永遠CWB D 出口上地門
我入sogo快則十秒

侯爵府

回覆樓主:

非常多舊魚,唔知拍黎做乜

珍珠宮

happylalala 發表於 22-3-28 23:25
都痴線,明明超市同街市都喺同一個商場入面,入完商場唔夠20秒又要嘟街市,行幾步路入超市又要再嘟 ...

呢啲時候就會覺得不如你GPS我啦,一係唔記得嘟,一係唔記得㩒返走
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

除左開頭幾日之外,而家好多人都直行直過,連超市門口個實Q都唔再提人啦,反正大家都覺得多舊魚

侯爵府

不知所謂!
都費事講。
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

首頁
12345...12

尾頁

跳至