自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 JoanC 的帖子

上網搵老師,唔睇學歷行先睇咩?朋友介紹就另計啦(佢自己po出黎,我見學歷岩我要求,問佢攞proof又唔岩?)我都話以為可以面授(4月中佢自己話到正式復課可以面授,甘我一開始都無問呀)甘佢拖下一堂,拖下又一堂。都5月囉。。。仍然無了期,話未知幾時(甘叫佢補返証書,我唔覺得自己好過份,都拖甘耐囉)最搞笑見佢繼續出po搵搵學生。。。決定唔用了。。。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 littlehoneymum 的帖子

甘3,4月初疫情嚴重,我都明既。(我自己都主動要求停面授)但而家所有學校都恢復面授而我本身其他補習都面授啦。。。(就算有一位未開始,都講明5月中開始面授,都有個期呀)同埋當初未試堂前,佢自己講明當學校恢復面授,佢可以上門。。。甘先開始上zoom。。。諗住上兩三堂可以轉面授,都可接受。。。點知。。。。

大宅

wendyaupooh 發表於 22-5-2 21:56

上網搵老師,唔睇學歷行先睇咩?朋友介紹就另計啦(佢自己po出黎,我見學歷岩我要求, ...

樓主,我就咁睇。

俾咗家長睇,又遮名,遮學校,遮年份,咁證明唔到呢個老師係咪同一人。
又再講,俾家長睇,遮得少,咁家長拎來當自己的cert 去做另一用途又點? 俾個例子,家長自己有個家人想搵補習但成績唔好想搵飯食,呃咗老師張cert cap圖去俾自己“客仔”, 唔係無呢d情況㗎!

老師自己本身都會擔心家長會否截圖/收圖後會有“另外用途”, 就算家長想介紹俾另一家長,就send俾其他人過目?! 老師都一定唔會情願!但真係好多家長會覺得,都遮咗咁多,唔怕啦,怕咩啦。但道理上,唔係咁講。老師想保障自己去咩level都係佢意願。

家長覺得唔睇唔請就可以了。可能老師都覺得一樣。

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

死。。我請補習老師從來冇叫佢哋比學歷證明

大宅

wendyaupooh 發表於 22-5-2 22:00
回覆 littlehoneymum 的帖子

甘3,4月初疫情嚴重,我都明既。(我自己都主動要求停面授)但而家所有學校都 ...

你可以同佢講,唔再zoom,唔係就停。你可以話事㗎嘛,補習係相方。你搵過個又肯面授又肯俾cert你睇嘅老師就得。唔好糾纏當初點點點講,最緊要係你覺得解決唔到但又想搵老師教,就快快搵過個代替就得。

我自己都唔喜歡zoom,補人,定搵人補自己孩子,都係面授的好。真正授人於業者,好老師,又點會唔想“望聞問切”個學生,對正下藥?

唔肯來就好大可能係來咗就接唔住本身前後(拎咗去交通時間去你度)嘅zoom。佢咁有“責任感”,唔理係對錢好有責任今 ,定係對為咗你而唔補得受影響的學生 負責啦

大宅

活C人 發表於 22-5-2 23:39

我都無,我呢d專家,揀人時睇profile都好少失手,大家睇“成績”呢把尺都唔同。來到坐低聽一陣,又再落堂問2句,都露晒底,同我想要嘅人爭唔爭得好遠, 接受到就捱住先再請。好OK我就會mark實佢。 補習就係咁簡單,目標為本。

珍珠宮

Crystalivy 發表於 22-5-2 13:44
你係咪自己搵?我係中介公司(大學生聯網),中介公司睇晒佢地成績,我就唔使再睇,阿仔中五都係搵5星補!
...

即係中介公司會自己先認證左補習老師嘅證書?咁學費是比中介還是老師呢?

子爵府

魚仔餅 發表於 22-5-3 00:29
即係中介公司會自己先認證左補習老師嘅證書?咁學費是比中介還是老師呢?
...

係直接比老師,我聽老師講頭兩堂係比中介,第三堂先自己袋

伯爵府

下,whatsapp 就算遮名我都唔會send比人。我寧願面授時show正本比人睇。 夾唔到就算,寧願唔補。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

佢當你雞肋咋,分手吧!

公爵府

上網搵老師,唔睇學歷行先睇咩?朋友介紹就另計啦(佢自己po出黎,我見學歷岩我要求, ...

好多補習老師呃飯食
我會先叫佢提供證明先上堂
呢個好基本
我唔認同(尤其已中學)好成績唔代表識教
成績唔好先識體諒

我見過因成績唔好的老師本身對自己要求都唔高
仲成日同小朋友講
唔好咁大壓力 做band 2 好過做band 1
呢類磨蝕小朋友意志的說話
所以 揾補習老師 成績係一定重要

珍珠宮

我並無話你要求證書過份,你睇清楚啲先。我只係話哩個時勢,我唔會網上俾證件任何人,特別係私人要求。因為真係有危險。

想睇證書而又覺得證書好重要,咁點解唔約見咗先上堂呢?見過面先補習其實好正常,我搵老師都會見咗先,唔會咩都無就開始。

但如果已經因為一啲原因開始咗 zoom,我會睇下係咪對小朋友有幫助,識教嘅老師係比有學歷嘅老師難搵。

子爵府

只會係面授課先出示學歷證明,但又一直唔肯面授….

覺得佢根本冇學歷證明

公爵府

我從來冇叫對方比學歷證明!
識得教,搞得掂我仔女就OK!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

要睇

有啲講自己喺啲學校教過
但係其實係無
一定要睇清楚
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

如果佢教得好,我唔介意佢有無學歷,唔會因為呢個原因停用。如果對佢教學無信心,就停用。

伯爵府

多謝各位意見。我已經搵過第2個了﹐肯面授又肯出示學歷經驗PROOF既。請人唔睇學歷我一定唔會出示証明亦係我正常請人要求之一。只係原本個位一堂拖一堂都未肯面授 (開頭又話正式復課便可面授) (又無一個時間講到幾時先肯﹐只答佢有安排先會通知我)﹐咁我無奈下先要求ZOOM OR WHATSPP 出示者﹐

子爵府

wendyaupooh 發表於 22-5-4 09:54
多謝各位意見。我已經搵過第2個了﹐肯面授又肯出示學歷經驗PROOF既。請人唔睇學歷我一定唔會出示証明亦係我 ...

學歷容易解決,約個時間,出來望一望,如果唔肯都真係有古怪!
但宜家都唔肯面授就炒得,社交限聚都放寬晒,擺明hea教。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

wendyaupooh 發表於 22-5-4 09:54
多謝各位意見。我已經搵過第2個了﹐肯面授又肯出示學歷經驗PROOF既。請人唔睇學歷我一定唔會出示証明亦係我 ...

不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

回覆 crystal媽咪 的帖子

就係......好多"假"老師.....所以我係MUST要睇....

首頁

尾頁

跳至