自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

BKsquare 發表於 22-5-15 07:48
依家d post 要估 要溫舊卷先明

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

樓主仲未放下?
咁點樣同佢過埋下半世!

禁止訪問

牛年勳章

水晶宮

happylife28 發表於 22-5-15 08:04
即係你做初一我做十五個 friend : 衣家我老豆走左, 你竟然食牛肉, 將來你媽走左, 我食牛扒添呀! ...

你咁解釋,我終於明白!

子爵府

happylife28 發表於 22-5-15 07:37
其實有咩不滿, 應該直接同你 C6 講, 而唔係上網發洩但對方唔知咩事, 仲要拉埋個九十幾歲老人家來講, 要兜咁 ...

忠言逆耳,樓主真係要凡事放下,不要執著,如繼續如此想法,你的人生一定事事不如意。凡事退一步,多角度去諗。共勉之。

男爵府

Angelice-BeBe 發表於 22-5-15 07:39
有好多忌諱,人地未必知,你做好自己咪得囉,何必多此一舉要咁樣話番99呢....你咁咪又係唔好心地囉,唉:sig ...

各處鄉村各處列,題外話~親人仙遊唔可以食牛?我爺嫲及外婆過身都無介口,長老亦無題過有此禁忌

伯爵府

唔好嬲,發洩完就算

我c6當年都唔識,都係我地親戚提左先知道

侯爵府

好媽媽勳章

可能你老公一時唔記得咗啫,你唔好咁激氣啦我有朋友個媽媽啱啱仙遊咗,佢都一時唔記得咗,叫干炒牛河食,食咗一舊先醒起佢平時都係孝順女嚟,都會唔記得呢啲禁忌啦,你唔好太執著呀
開心每一天

禁止訪問

牛年勳章

水晶宮

廢柴孖條 發表於 22-5-15 07:38
99都算親人,C6 唔識禮數,做老婆都有責任,更何況成年人,關 99乜事?真係刷三觀
...

咁又係,真係唔關99事嘅。可能積怨已久
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

公爵府

廢柴孖條 發表於 22-5-15 08:08
各處鄉村各處列,題外話~親人仙遊唔可以食牛?我爺嫲及外婆過身都無介口,長老亦無題過有此禁忌 :questio ...

唔係呢個post,我都唔記得親人仙遊唔食得牛。我記得CF係有提過頭7前唔食得牛,因為有牛頭馬面。但樓主老豆嘅帛事都完哂,唔明點解仲唔俾食牛。

水晶宮

alicego62 發表於 22-5-15 07:51
上網咒人死

「第時」,都唔算咒嘅,人總有呢一日。而佢99正常情況下係會快過佢嘅。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

男爵府

我完全唔知道長輩走左不能食牛

可能你99同C6都唔知呢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

廢柴孖條 發表於 22-5-15 08:08
各處鄉村各處列,題外話~親人仙遊唔可以食牛?我爺嫲及外婆過身都無介口,長老亦無題過有此禁忌 :questio ...

其實我都唔知唔可以食牛,亦無聽長老們提及過

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wsyggk 發表於 22-5-15 08:15
「第時」,都唔算咒嘅,人總有呢一日。而佢99正常情況下係會快過佢嘅。
...

正解!

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主:

男人粗心大意,可能佢真係百無禁忌,到時下次邊個移民大家也可以百無禁忌。

男爵府

BGCOME08 發表於 22-5-15 08:14
唔係呢個post,我都唔記得親人仙遊唔食得牛。我記得CF係有提過頭7前唔食得牛,因為有牛頭馬面。但樓主老豆 ...

係咪直係親屬先要?孫仔/女唔駛?
ps:樓主 99 躺著也中槍

禁止訪問

牛年勳章

翡翠宮

畀面勳章

大力大力 發表於 22-5-15 06:35
幇忙解釋下好喎~

我覺得移民係仙遊、但牛肉粥同牛扒差好遠又何解?理解錯唔好打頭 ...

家中有白事,有個說法是家人不可食牛肉,令先人不能生天
日日是好日

男爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 22-5-15 03:03
見奶奶個仔照舊搖滾到凌晨3點盡興而回,仲要買碗熱騰騰既滑牛粥做夜宵,咁好家教,睇嚟我嫁得入嚟要至孝, ...

樓主,明白你都係好嬲、好傷心先會想發洩,只係意氣說話。我相信唔係純粹食牛肉同夜歸兩件令你咁嬲,應該係感覺唔到丈夫喺你痛苦時嘅陪伴同明白,而令你更難過。

如果太辛苦,不如搵輔導員傾訴下同埋有咩就試吓直接啲表達呀,咁樣你可能冇咁鬱住

首頁
12345...20

尾頁

跳至