自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

mimi987 發表於 22-5-15 22:32
極爭扎又唔明道理,一話食藥就喪喊,
同佢講你自己食又唔肯,強行夾住佢都bu哂出黎
...

我以前都搞唔掂阿仔,但個工人姐姐好勁,叫我比仔佢。佢坐低,抱住阿仔夾實佢手腳,佢喊一回氣時,立即針筒入囗吱,即刻吞咗,然後放人!
我企喺側邊睇表演咁,立即拍手 之後,我都學識咗
而家腦海中,仲可以recall返當時埸面

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

mimi987 發表於 22-5-16 00:24
Bb匙邊有3.5ml?
有咁大溶量咩

其實,係搵啲用料安全嘅膠匙羹或木匙羹就ok

一般都有多過一樣嘅藥水,係未必一匙搞掂㗎,但壓脷係會擘大咗個喉嚨同食道,好快咁過咗卡喉嗰關,仲唔會嘔番出嚟(emoji)

大宅

小艾美 發表於 22-5-15 23:02
我想起我大女,細個都係咁食。
我唔忍心睇所以我媽叫我入房,所以係工人加婆婆過來,真係次次要3個人餵。
...

老師餵藥冇難度,學生會好乖自已在老師面前食,可以帶藥返學,叫老師幫手

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

夾硬黎

公爵府

mimi987 發表於 22-5-15 22:32
極爭扎又唔明道理,一話食藥就喪喊,
同佢講你自己食又唔肯,強行夾住佢都bu哂出黎
...

姑娘一樣係鍊往佢個嘴迫佢食,姑娘吾會心軟,好快喂完。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

鍊鼻,要呼吸就要吞(朋友做護士,我b出世佢就咁教我。除咗即嘔嘅b,一定喂到)
邊有時間tum 細路,講真,做得兒科十個仔十個都喊,扭計果d姑娘彩你都傻(以前老闆做過醫生,佢老公都係醫生,佢仔女出世扭計從來唔work,因佢老公做兒科,有d病人係一出世就開刀嘅b,果d真係好慘喊到癲,屋企果件扭計直接忽略)

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

toffeetong 發表於 22-5-15 23:18
我以前都係咁餵,我有時放到佢口,又唔比,bb會追住要食

我小朋友唔受呢套

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實餵藥係有技巧,小朋友喊緊反而仲易,用大毛巾包實佢抱住,用針筒餵喺咀角入..好快就搞掂。

藥水溝落果汁,呃得小朋友一次,呃唔到幾多次,佢地都好聰明。所以幼兒餵藥一係就硬來,一係就氹....

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

阿仔細個喺姑娘面前好乖好合作,小朋友唔係大部分都係咁?姑娘唔會夾硬餵呱?
喺屋企餵藥,阿仔好合作,佢話藥水係果汁味,幾鍾意飲㖭~ BB 嘅時候用針筒餵,食藥方面,阿仔無難度。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我女2歲可以自己食,我試到個醫生啲藥唔太難食,同佢排顏色排數字
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

首頁

尾頁

跳至