自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

mickeyeva 發表於 22-5-18 17:10
點解要輕生呀? 還要2個一齊跳樓, 她們的父母一定好傷心, RIP!
筲箕灣新成中心2校服少女墮樓 當場死 ...

子爵府

2024年龍年勳章

心痛
Life must go on

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

筲箕灣2名校女生墮斃 校方指死者家長曾求助
兩名分別中四及中二少女,於昨午(18日)近4時,在筲箕灣新成街8號新成中心高處墮下,俱當場死亡。二人就讀的聖保祿中學今晨(19日)回應事件,指校方在得悉噩耗後,已即時啟動「危機處理小組」,並於昨夜進行會議,並與教育局相關專家討論相關跟進工作。

校方表示,各班班主任及輔導員將於今晨向學生講述事件,全校老師、社工及輔導人員等將為各班同學提供輔導,協助學生疏導情緒,並已發出家長信,與學生家長保持聯絡,家校合作留意學生情緒,以給予適切的關心及安慰。

消息指,兩名死者疑為情侶關係,校方未有給予評論,惟透露死者家長曾於恢復面授課堂後,與校方聯絡求助,駐校社工亦隨即跟進兩位同學情況,未料發生憾事,全校師生均感難過悲痛,而該兩名女同學確實尋短原因,需待警方調查確定,校方不便猜測,強調將繼續以輔導、關愛的方法,以了解及處理學生的需要。

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

RIP

大宅

回覆樓主:

可能就係屋企父母壓迫死

大宅

呢間名校校風幾好, 相信唔係壞學生, 一時睇唔開
rip

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

qfa 發表於 22-5-19 12:06
可能就係屋企父母壓迫死

唔好亂估。

珍珠宮

回覆樓主:

朋輩影響都好重要

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Fishqqma 發表於 22-5-19 12:10
唔好亂估。

咁傳統嘅女校,如果家長向學校求助關於感情問題,(新聞話個媽事後同個女講對佢唔住),咁有機會就係咁出錯

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Fishqqma 發表於 22-5-19 12:10
唔好亂估。

咁傳統嘅女校,如果家長向學校求助關於感情問題,(新聞話個媽事後同個女講對佢唔住),咁有機會就係咁出錯

伯爵府

qfa 發表於 22-5-19 12:06
可能就係屋企父母壓迫死
唔好咩都第一時間怪晒家長,外人難知箇中原因

侯爵府

心痛

王國長老

舊聞

https://m.mingpao.com/ins/港聞/article/20190312/s00001/1552366609700/聖保祿學生last-day校門外影相遭老師報警-校方登道歉啟事

男爵府

Charlotte_mom 發表於 22-5-19 12:13
咁傳統嘅女校,如果家長向學校求助關於感情問題,(新聞話個媽事後同個女講對佢唔住),咁有機會就係咁出 ...
嗯! 有時的年青人係好要面, 家長真係吾好立亂揾學校施壓. 子女性格未必受得住!
我發覺用星座了解子女性格好准, 有的星座性格係吾受硬的

子爵府

回覆樓主:

RIP

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

mickeyeva 發表於 22-5-19 10:19
筲箕灣2名校女生墮斃 校方指死者家長曾求助
兩名分別中四及中二少女,於昨午(18日)近4時,在筲箕灣新成街 ...

會唔會個觸發點就係因為開學之後家長喺學校求助,令到兩個女仔感到壓力求死?
點解要咁衝動呢亞女

珍珠宮

幾忙都好,每日同仔女傾下計,10分鐘也好

首頁
12345...9

尾頁

跳至