自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

ballonbb 發表於 22-5-21 09:02
我好彩. 媽媽對仔女無特別偏心. 家務是媽媽做多. 我返外家媽媽只會不斷叫我拎野(如水果)返家. 爸爸雖最錫我 ...

好羨慕你……
其實唔洗要求父母最錫自己,只係想公平少少姐

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

goodsnooky 發表於 22-5-21 06:36
兩母女唔夾就少見啲,做門面基本嘢就算。

我唔會叫你同佢脫離關係,我祇會話每個人都有自己私心,就等於家 ...

俾個讚你細仔 , 你多啲讚佢同鼓勵佢呀

珍珠宮

AACheungCheung 發表於 22-5-21 09:10
俾個讚你細仔 , 你多啲讚佢同鼓勵佢呀

謝謝你,佢仲有一個細佬,我成日都有讚佢。三個之中佢最孝順,家中暖男,所以我話人品比學業成績更重要!

水晶宮

afrachung 發表於 22-5-21 05:36
一直都知父母偏心,尤其係媽媽,永遠幫我妹講好話,小時候總說你係家姐,要照顧細妹,八歲已經要煮飯,因為 ...

放鬆D,下世可能你做母親身份,你母親做番你個女。。。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我係被寵果個, 7兄弟姐妹, dady 係偏我對上個哥同我, mami 就寵最細果3個(即係 我, 妹同細佬)
我細個身體就好差, 所以屋企野好少叫我做, 反而我妹就落手落腳幫手 (可能由細同 細佬打交打到大..好好氣力)
但我地兄弟姐妹關係又好好喎, 可能由細分工: 大家姐收風, 2家姐負責決策, 阿妹買油米, 我就氹人(公關 搞氣氛 / 緩和氣氛, 我諗因為我好容易就笑) 已經習慣左
以前dady 鬧我mami, 佢一定打電話同我求救 因為dady 發起火唔係人咁品, 只要我係度 乜火都收晒
諗返 屋企d男人..其實冇乜野負責

伯爵府

mcs74 發表於 22-5-21 09:09

好羨慕你……

係呀. 我家算係咁
雖然兄弟姊妹多. 家又好窮. 但一家好和諧. 爸媽都錫仔女. 無餓過我地一餐. 所以我地幾姊弟感情唔錯

男爵府

我都係被寵果個,最記得我媽細個買盒燕窩返嚟 晚晚整比我食,我妹無份
做功課大家都做得咁慢,但我阿爸淨係打我妹 唔打我!

連d親戚姨媽姑姐都係細個成日見面都買野比我 我妹無份!到呢家,我姑姐有時去金鋪,見到耳環頸鏈就會影相比我,叫我自己揀一個 佢送比我

我都唔知點解!可能我由細細個成日笑笑口,比人鬧淨係"哦哦哦!知道!"唔會駁咀掛

公爵府

我下世都唔想再做我爸個女,見都唔想再見

男爵府

我明白你
唔緊要啦 呢d可能係緣份,可能你係黎報恩呢!完成今世既任務就是了

伯爵府

回覆樓主:

有時做子女的,由細到大覺得父母偏心,長大後好容易令自己鑽牛角尖,認為父母做什麼都偏心,又從不會記憶到大家相處多年的細節中,曾經有做過些對父母過份的事,例如,有個好似好孝順的女,時常買日用品俾外家(外家從未要求過),佢覺得外家應奉承她因她的付出,每次對外家人都以高高在上丶大恩大德般姿態回家,然後佢又有好多對父母挑剔的嘴臉,因為她覺得父母永遠有偏心。大家不段價值觀相衝互相猜忌,不段磨滅大家的親情。

伯爵府

babyf 發表於 22-5-21 10:51
有時做子女的,由細到大覺得父母偏心,長大後好容易令自己鑽牛角尖,認為父母做什麼都偏心,從又從不會記憶 ...

其實我想講,我為人子女又是為人父母。點解我要計較給父母的東西或感情,要父母可以做返多些來回報我呢?佢對其他人好並唔不代表對我差,我反而更希望她對別人的好換來更多人對她好。

大宅

咪小來往,什至太衰父母就不相往來。
有時仔女父母相遇係講緣份,命書話我冇得靠佢哋,同原生父母好薄,
上天又對我好好,比我遇到好老公

珊瑚宮

2024年龍年勳章

星人mama 發表於 22-5-21 05:56
會唔會係因為你比較有能力,比你媽咪感覺可靠啲,叻啲,所以佢依賴咗你。我大女好叻,有時見佢照顧兩個細佬 ...

如果我係你個女,我會覺得你好偏心囉

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

廢柴孖條 發表於 22-5-21 08:08

15樓已回答,尤其生三個,媽話咁嘅時勢有能力先好生,生完 ...

其實我好想問下大家,唔好話係三個。當兩個,
一個天生讀書好好,唔洗點理,自己會預備温習,亦唔會浪費金錢,唔會叫亂買嘢,但亦比較自我,唔會理大家感受,亦未必會幫家人。
另一個,天生有愛心,讀書唔得。又成日想買嘢。但亦好有禮貌,會照顧全家人感受,主動幫助大家。

就算唔偏心,都會感覺到那個小孩會窩心好多。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

一直都知父母偏心,尤其係媽媽,永遠幫我妹講好話,小時候總說你係家姐,要照顧細妹,八歲已經要煮飯,因為 ...

做左本份就算,其他隨心啦
不過都唔好成日諗住,越諗會越嬲

子爵府

I9528 發表於 22-5-21 06:32
有能力就永遠被倚賴,但唔會被讚?
有能力就係超人,就應該承受一切?

呢位jm 真係講出我心聲⋯⋯睇完差d 喊出來

侯爵府

WaiYin1225 發表於 22-5-21 06:21
我同你相反

我咪又係 做最大 付出最多 我細老去working holiday 我幫佢比埋家用 驚我媽唔夠錢用 佢留得比最多 都係細老

珍珠宮

我比你更困難, 同胞姐妹, 一個小姐, 一個奴婢

埋怨再多, 激壞自,改唔到人行為,何苦

比d時間去接受, 放下唔care你既人

子爵府

我係你都會唔開心,可能你媽媽覺得你能力高,唔洗佢擔心,唔知道你難處。或者你試下溫和d同佢講你既感受,佢一定會明!

珍珠宮

我係做細嗰個,所以備受關注

呢個問題我有同我家姐分析過,做大嘅悲慘一生,多數嗰個年代啊媽好後生就結婚,自己根本就係細路仔,仲有家婆又冇湊仔經驗,壓力太大湊仔溱到焦頭爛額,一味靠鬧同打

之後第二個出世,有經驗啦,冇咁chur 開始享受育兒,覺得個細特別可愛又得意(個大開始大又識駁咀,又蝦個細)啊媽又鋤強扶弱開始偏心,好難一碗水端平

宜家到我地有兒有女,有BK咁多資料緊係吾同啲

首頁

尾頁

跳至