婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

Astra00 發表於 22-6-5 16:06
你娘家如果可以咁幫你,我覺得住女家物業好過。

見到咁情況都慘。
住女家,就到我C6唔想啦。
未婚時,冇想到婆媳關係會更複雜, 婚後先知中伏, 有得畀我重頭揀過 ,我會不婚。
講老實說話,其實我畀你好彩好多, 我有個好姑奶, 同妯娌相處冇問題 ,有商有量, 我老爺有冇乜嘢, 係我99麻煩啲啫, 成日想擺奶奶款,想食住我,對佢好又唔領情, 令我心淡
家用方面,我哋無負擔, 兩邊長老都唔想收多, 要同佢哋講數, 我哋想畀多啲,但佢哋想收少啲, 我同佢哋講,你哋要收㗎,我要身教,第時個女先至會養我 ( 冇期待個女養番我 , 佢自己搞得掂已經安慰 ) 而家兩邊直頭唔肯收, 佢哋唔想留咁多錢係身, 費事理財。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 22-6-5 16:08
對!班人一邊呻沒錢,一邊大洗…都幾矛盾。

說真,如二公婆未搞定自己問題,真不好製造小生命,問題更多 ...

樓主故事同你當年一模一樣,擺明想湊孫,但樓主寧願工都唔番抗衛湊仔。
好彩佢話住樓上樓下。唔知老人家屋子如何,是否每層獨立廚廁,否則樓主想閂埋門想下好了。
又好老實果句,老人家屋子有得上下層(唔理佢咩村屋類型,叫得上下層你估野小), 環境已經比本版其他JM 要好好多,幾多住果幾百尺房都冇間水深火熱。
老人家係惡頂,鬼叫自己冇骨氣要去痴金康。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

lsh207 發表於 22-6-4 19:12
我同老公傾好左仔仔改咩名(叫「曉諾」,姓乜就唔方便講啦),我地冇搵大師改,亦都唔關咩金木水火土事,本 ...

當年改名,我99都有個建議,她話跟不跟就由我們決定。
我當時就諗不到改咩名好,就用99諗既名算。
C6同99去找黃大仙改名。
最後個名有一個字係99諗既,另一個字係黃大仙改。

別墅

今日翻左我媽屋企探佢,同我媽講翻個情況,佢最後都肯比我翻黎。佢話以前同阿爺阿嫲住都係唔開心,阿嫲成日開佢房門睇佢做咩… 等等之類既事。

我見有留言話痴人屋企住就唔好咁多嗲、外人就唔該放下尊嚴… 我想表達既係:雖然寄人籬下,但唔代表可以冇底線咁任人魚肉,寄人籬下係咪代表要接受被開房門之類不合理行為?

祝你地同老爺奶奶相處融洽

別墅

回覆 kwhkwh 的帖子

上下層獨立廚廁,不過係驚破門入屋姐,我訓教又唔戴bra

別墅

回覆 cathngai 的帖子

反而我老公想住我媽屋企,因為翻工夠近,住同翻工都係同一區

伯爵府

lsh207 發表於 22-6-5 21:25

反而我老公想住我媽屋企,因為翻工夠近,住同翻工都係同一區 ...

我C6係好傳統思想嘅男人, 要佢住我女家到, 佢會情願租屋住。
不過而家住近我女家, 佢嗰個星期日都陪我返娘家食晚飯, 心得我娘家歡迎。

伯爵府

lsh207 發表於 22-6-5 21:19
回覆 kwhkwh 的帖子

上下層獨立廚廁,不過係驚破門入屋姐,我訓教又唔戴bra ...
我都係, 我返到屋企就大解放

水晶宮

cathngai 發表於 22-6-5 16:54
住女家,就到我C6唔想啦。
未婚時,冇想到婆媳關係會更複雜, 婚後先知中伏, 有得畀我重頭揀過 ,我會不婚 ...

你幸福過我好多。我係二件毒姑加件奶奶。

cathngai    發表於 22-6-5 21:44

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-6-5 17:02
樓主故事同你當年一模一樣,擺明想湊孫,但樓主寧願工都唔番抗衛湊仔。
好彩佢話住樓上樓下。唔知老人家屋 ...

咁佢情況好過我當年。佢同住叫上下層。我同住時邊敢生仔。搬走才生仔。

伯爵府

lsh207 發表於 22-6-5 21:25

反而我老公想住我媽屋企,因為翻工夠近,住同翻工都係同一區 ...

咁你有冇嘗試同你媽商量呀?
始終自己阿媽冇隔夜仇, 有乜唔滿意可以見誠講。

別墅

今日翻屋企探阿媽,佢肯。阿媽以前都係受害者,佢明,例如當年阿嫲成日開佢房門睇佢做乜

cathngai    發表於 22-6-5 22:42

侯爵府

Astra00 發表於 22-6-5 21:44
咁佢情況好過我當年。佢同住叫上下層。我同住時邊敢生仔。搬走才生仔。
...
你估人人好似你咁有骨氣。我不同住都5生!
家下大戶人家咩, 生乜? 5見得對我好, 我何必為你生個孫出來然後仲要被你百彈? 有本事既叫C6 搵果個囉, 睇下邊個本事大D?今時今日我同陌生人維持表面陌生,足夠。毋須相處融洽,因為我不用痴人金康佔人便宜, 同時我亦冇著數俾人。你客氣時我俾面你。完。
陌生人只打俾我C6, 我完完全全不用care.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lsh207 發表於 22-6-5 21:16
今日翻左我媽屋企探佢,同我媽講翻個情況,佢最後都肯比我翻黎。佢話以前同阿爺阿嫲住都係唔開心,阿嫲成日 ...

寄人籬下,唔代表可以冇底線咁任人魚肉,但奶奶們會咁諗。你有份工做都仲可以有say,冇做野,佢只會覺得你洗老公錢,佢個心又唔舒服!被開房門之類不合理行為,我覺得奶奶唔覺得係咩一回事,話晒係自己屋企,好合理

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-6-5 23:34
你估人人好似你咁有骨氣。我不同住都5生!
家下大戶人家咩, 生乜? 5見得對我好, 我何必為你生個孫出來然後 ...

網友,冷靜。生仔係我哋嘅意願,不是為左6299。慶幸暫時都叫ok.

你後半部分我完全同意,我都類似做緊。佢打電話來我真係不接。

水晶宮

lovebobo 發表於 22-6-6 01:01
寄人籬下,唔代表可以冇底線咁任人魚肉,但奶奶們會咁諗。你有份工做都仲可以有say,冇做野,佢只會覺得你 ...

係。奶奶物體係雙標,自己心抱一定要做野有收入。否則就洗緊個仔錢;到自己個女,最好嫁左不用做。

侯爵府

Astra00 發表於 22-6-6 06:50
網友,冷靜。生仔係我哋嘅意願,不是為左6299。慶幸暫時都叫ok.

你後半部分我完全同意,我都類似做緊。佢 ...
Sorry網友,不是話你。如有計劃,生仔從來都是家有喜事。我恭喜你人生贏家,你99應該替佢個仔高興娶到個賢內助。

同買樓一樣,如果後生認為做樓奴傻仔,咁我亦都唔理解做「仔女奴」有幾高能。

不過,人各有志,點樣取捨係要承擔結果既,針無兩頭利。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Astra00 發表於 22-6-6 06:51
係。奶奶物體係雙標,自己心抱一定要做野有收入。否則就洗緊個仔錢;到自己個女,最好嫁左不用做。
...

一定係咁架,我好認得佢以前同我講要忍下老公,做女人係咁,但個女同女婿嗌交,就話個女婿唔好

我外人睇,奶奶同佢兩個仔女都一樣咁衰格,火爆型

侯爵府

lovebobo 發表於 22-6-6 08:10
一定係咁架,我好認得佢以前同我講要忍下老公,做女人係咁,但個女同女婿嗌交,就話個女婿唔好

...
以前細個唔識,唔明前人說什麼「結婚慘過做女果時」現在明哂。

翡翠宮

kwhkwh 發表於 22-6-6 09:39
以前細個唔識,唔明前人說什麼「結婚慘過做女果時」現在明哂。

都真係咁呀,所以我同身邊單身朋友講,唔好睇到結婚生仔好好咁,要搵個對你好,佢父母好既先好嫁

首頁
12345...6

尾頁

跳至