自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

Become 發表於 22-6-15 20:53
應該有人睇唔過眼報比ICAC知
唔係點會突然比ICAC查

同事報串

水晶宮

回覆樓主:

我工作十幾年,都遇過好幾次呢d官司,我唔係舉報果位,只係協助調查做證人,我都好唔想參與,唔想見到有人xx。呢d cases, 幾乎都係權鬥篤灰,真係仇恨大到要對方永不翻身先安樂? 好無謂。

水晶宮

dolala 發表於 22-6-15 23:54
你可以話錯就係錯,但你睇番人地平均每日遲半個鐘,仲要未計有冇無償OT

我諗起呢單:
呢單有點無辜, 如果唔係公務員, 一般人問同事借錢, 仲要係 $200, 過幾日還根本好少事

公爵府

回覆樓主:

何必呢

水晶宮

Elenalan 發表於 22-6-16 00:03
我工作十幾年,都遇過好幾次呢d官司,我唔係舉報果位,只係協助調查做證人,我都好唔想參與,唔想見到有人x ...
其實佢唔改, 咪比老細炳下, 至多寫花個APPRAISAL, 不至於耍去犯法

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

你可以話錯就係錯,但你睇番人地平均每日遲半個鐘,仲要未計有冇無償OT

我諗起呢單:

佢同事告佢?呢個又真係講唔過喎
放下自在

琥珀宮

Jasmine-4711 發表於 22-6-15 22:09

我指如她冇犯法, 公務員做到退休,

公務員由2000年6月1日起已改制,一圖睇清新舊制改變比較。新制冇長俸,退休後不享醫療福利。

https://www.hk01.com/%E8%81%B7%E5%A0%B4/120845/%E5%85%AC%E5%8B%99%E5%93%A1-%E4%B8%80%E5%9C%96%E7%9C%8B%E6%B8%85-%E6%94%BF%E5%BA%9C%E5%B7%A5%E6%96%B0%E8%88%8A%E5%88%B6%E7%A6%8F%E5%88%A9%E5%B7%AE%E7%95%B0-%E8%88%8A%E4%BA%BA%E5%B9%B4%E5%81%87%E5%A4%9A%E8%BF%91%E4%B8%80%E5%80%8D

除非呢個女人20歲入職,否則佢應該係新制員工。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

dolala 發表於 22-6-15 23:55
害死人點都講唔通,除非對方係葉繼歡或殺父仇人之類。

有錯咪認囉,何必要找死!
放下自在

男爵府

我工作十幾年,都遇過好幾次呢d官司,我唔係舉報果位,只係協助調查做證人,我都好唔想參與,唔想見到有人x ...

咪就係,雖則可能死者以前得罪人多而且確實犯罪,但而家死左人喎。

珍珠宮

我諗起呢單:

借錢只係200元竟然要報ICAC, 人哋3日後已還,ICAC又會理,勞民傷財,唔想借咪唔借,女同事好衰格

唔明改出勤紀錄又關ICAC嘅事,死者同事都好得閒,篤比上司咪算,又去報ICAC.

水晶宮

回覆樓主:

唔知佢點改,公務員係簽薄多,講真,遲到照寫早係好平常的事。
我諗佢冇諗過禁大件事,有icac搵,昨日電視新聞都有報,我剛好有睇,我諗佢又冇左份工又可能要坐監,一時壓力大接受唔倒,講真,報佢嗰個真係……

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

一日唔死都仲有路行,何必

男爵府

以前身邊有幾個同事好鐘意遲到。其實做咩要遲到,份工合約寫幾點咩幾點返。老實講我個人好討厭遲到,以前返工無遲過到。但為左甘既事去自殺,就好無謂

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

dolala 發表於 22-6-15 23:44
舉報佢既人以後仲瞓唔瞓得著?!

舉報人無做錯。壞事唔應該揭發?
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

she007 發表於 22-6-16 01:57
唔知佢點改,公務員係簽薄多,講真,遲到照寫早係好平常的事。
我諗佢冇諗過禁大件事,有icac搵,昨日電視 ...

點解將錯推到舉報人頭上,佢又無做錯。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

減齡達人勳章

大姑娘 發表於 22-6-15 21:33
無份工之餘,會無埋長俸,退休金。。。。

佢呢個年紀應該是新制公務員, 新制後入職的公務員係無長俸無退休金㗎, 同私人公司一樣得mpf.

翡翠宮

點叫害死人呀???咁都入舉報人數,咩歪理呀,而家無端比人話兇手,你覺得公平嗎?

水晶宮

我諗起呢單:

呢單公務員問同事借200蚊,律政司小題大做。不過公務員又真係唔可以向下屬借錢。

珍珠宮

減齡達人勳章

有d係仇恨,有d係為升職, 篤走一個就多一個升職機會

水晶宮

佢自己做錯錯畏罪自殺,點解關舉報人事?
害死佢嘅係佢自己做錯過的事,不是舉報人

首頁
12345...11

尾頁

跳至