自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

lflxl 發表於 22-6-20 13:21
朋友囡讀緊南島無補習,英文超強。但都要溫書同勤力搵資料做功課。

何謂英文超強?

子爵府

國際學校小學階段教育方向唔一樣,重點培養學習能力例如思維、閱讀、表達、寫作,學術部分淺啲,亦無考試,所以睇落輕鬆。

但行國際課程既私校課程都唔輕鬆,只係相對本地頂級學校會輕鬆啲。

男爵府

external 發表於 22-6-20 12:04
網上野真係唔使太認真
我親戚話去英國讀公校=國際學校=識英文=讀到書
其實我唔係好明個邏輯 :nothi ...

係,我成日都有呢個疑問

男爵府

Choochootrain 發表於 22-6-20 13:26
何謂英文超強?

睇屋企人英文原版學術書當消遣

男爵府

咁講啦, IS小學真係好輕鬆, 但係升到上中學就另一個世界,我見朋友d仔女補習
補得好勁。
世界上冇免費嘅午餐,要入到好嘅大學,就要成績好,要成績好,就要努力。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

qpalzm 發表於 22-6-20 12:59
我只係奇怪點解咁多"同事個x", "朋友個x", "親戚個x", 但總無一個係"我個x"讀國際學校出黎分享下啫。
...
有用家分享啊,只不過樓主自己都唔係用家,一樣都係 “人哋個小朋友”,應該因為非親身經歴過,所以一概回應同問嘅,其實都冇重點,只係不斷執著於個 “讀” 字

大宅

mondd 發表於 22-6-20 13:33
咁講啦, IS小學真係好輕鬆, 但係升到上中學就另一個世界,我見朋友d仔女補習
補得好勁。
世界上冇免費嘅午 ...

我見我小朋友,同校同學,都唔係你所講好輕鬆,只係大家追求唔同,我係用家我絕對唔同意小學好輕鬆

大宅

回覆樓主:

大家讀書方法唔同.
以小學計,本地學校注重測驗背誦,國際學校好少測驗,但不停要睇課外書, group project presentation. 大家都係累積知識,本地學校靠drilling ,國際學校靠睇書immerse knowledge.

睇你自己buy邊一套

國際學校學生唔輕鬆, 一樣係勤力,只係佢哋學嘢唔係為了應付考試.

珍珠宮

Hehehahayeah 發表於 22-6-20 11:27
我想講呢度好多人認為國際學校唔使做功課,呢個係,但唔使讀書就唔係。我識人讀漢基,一樣6,7點就起身溫書 ...

讀咩學校也可不用讀書,成績自己既,父母過到我沒意見

男爵府

Hehehahayeah 發表於 22-6-20 12:22
回覆 bbc2018 的帖子

美國好多專科都要求有first degree 先可再讀。

同意。
我窮等人家冇$補習,當年要考上最好果間公校大學,唯有自己狂讀。
好喇,入到去,真係有3成人畢唔到業,轉校或重修。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Hehehahayeah 發表於 22-6-20 11:27
我想講呢度好多人認為國際學校唔使做功課,呢個係,但唔使讀書就唔係。我識人讀漢基,一樣6,7點就起身溫書 ...

佢哋唔係無功課,係學校課堂時間已比咗時間佢哋,可以做晒啲功課。

不過,呢啲都係講低年級,上到高年級,一樣有好多嘢返到屋企都要搞,而且佢哋啲功課,唔係有書就有答案,係要搞一大堆 project。

男爵府

我唔識人讀IS
係咪IS 啲中文冇LS 咁深?

:wave:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

happyapple 發表於 22-6-20 13:57
我唔識人讀IS
文憑試中文有唔同課程分級,可以概括分為母語及非母語,pathways A & B ,個人感覺行A 嘅都算深,足夠應對日常中文理解,至於能否應付主修中文文學有關嘅大學課程,就未有仔細研究。簡單分享下中學所讀嘅文學作品,有駱駝祥子、城南舊事、三毛傳記、雷雨、霸王別姬。。。等等

伯爵府

foggyao 發表於 22-6-20 13:53
佢哋唔係無功課,係學校課堂時間已比咗時間佢哋,可以做晒啲功課。

不過,呢啲都係講低年級,上到高年級 ...

感覺IS比嘅時間去做去考及範圍大致上可以話有人性化啲。

子爵府

我個女小學係新加坡國際讀,佢比我嘅感覺似一間Sg local school,除咗中文冇咁深之外,數同science 都深到拍得住香港local 中學,之後Y8轉咗校,叫做honey moon咗一年,Y9開始prepared for Igcse, 又功課又溫書,辛苦程度同神校一樣,因為佢覺得igcse一定要考得好,佢哋對自己要求好高,到而家Y12, 一樣為個A Level 搏命咁做同讀,有啲朋友仔女讀IB又係咁。

大宅

happyapple 發表於 22-6-20 13:57
我唔識人讀IS

大部份國際學校中文好淺

除咗isf ycis cis etc

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

qpalzm 發表於 22-6-20 12:59
我只係奇怪點解咁多"同事個x", "朋友個x", "親戚個x", 但總無一個係"我個x"讀國際學校出黎分享下啫。
...

好多post係咁,有人扮成親友,有人純吹水。就算有人話 "我個仔/女"乜乜乜都未必係講真,所以唔駛認真。

珍珠宮

monicawai 發表於 22-6-20 15:03
我個女小學係新加坡國際讀,佢比我嘅感覺似一間Sg local school,除咗中文冇咁深之外,數同science 都深到 ...

新加坡國際小學是否有測驗?考試?

男爵府

qpalzm 發表於 22-6-20 11:51
點解咁多"同事個x", "朋友個x", "親戚個x"?

BK應好多家長小朋友讀國際學校喎, 唔該上黎分享下。 ...

香港國際學校跟返自己國家教育制度方便學生直接升學。
澳洲小學冇考試排名制度,冇功課帶回家做,比較亞洲區学生真係天地之差。

伯爵府

邊個話唔洗讀書?小學唔诜,中學緊張成績個班一樣讀到死,不過小學冇測考冇功課直上一條龍叫賺咗

首頁
12345...6

尾頁

跳至