自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

sochui 發表於 22-7-20 10:35
愚問2級,即大概等如A至E制的那級?

政府公務員招聘係咁樣寫:

(a) (i) 在香港中學文憑考試五科考獲第2級或同等[註(1)]或以上成績[註(2)],或具同等學歷;或 (ii) 在香港中學會考五科考獲第2級[註(3)]/E級或以上成績[註(2)]

用以上招聘條件作參考,我認為DSE 2級即係E, 即係得合格。1級即是F不合格。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

sochui 發表於 22-7-20 10:35
愚問2級,即大概等如A至E制的那級?

更正
對應英國 A-level 成績申請大學,DSE 2一般等同 A-level E 以下。
5** 略高於A*
5* 介乎 A至A*
5 相若A
4 相若C
3 相若E

翡翠宮

畀面勳章

先去appeal,再諗後備方案。如果佢讀工程之類,數學好的話,未必冇機會。我當年考大學時,不時見到有人英文考衰左都收。或者如果佢讀中文系,今年亦可能有機會英文2都得。

安慰下呀女,佢呢個情況,最壞都只係明年先combine cert入大學,用一年時間考好科英文,終身有用。
日日是好日

象牙宮

lovelybaby2015 發表於 22-7-20 09:11
我女話聽師姐講,今年科大(定仲有其他)如果主科唔達標準,但其他有五星星,再睇埋咩科,都會考慮
...
其實幾年前已經有收呢類學生,
主要中文唔達標,英文科就未聽過。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

主科失手,我看主要都係指中文或通識。

子爵府

blackberry 發表於 22-7-20 08:56
請問什麼 是3322。雖然亞仔有排考但都好奇問問。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

先appeal 英文,Jupas改選照改,搏佢破例收
另一方面諗諗嚟緊一年想點,5條2夠報HD Asso,定你想自修?

水晶宮

回覆樓主:

失手,要上訴,另考慮考ielts....朋友孩子8月尾才大學。。。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

huilai88 發表於 22-7-20 11:05
請問什麼 是3322。雖然亞仔有排考但都好奇問問。

中英3,數通識2
不過通識科摺埋嚟緊會轉制

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-7-20 10:56
對應英國 A-level 成績申請大學,一般等同 A-level D。

以難度計,即如以往A level的D級?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

786 發表於 22-7-20 10:46
今年hku, ust, polyu, CityU 出左special arrangements. 你選修邊2科,同想報咩學系,我幫你睇過唔過speci ...

請問Poly JS3030係新開科目
估計幾分先入到?

伯爵府

+3金熱血

blackberry 發表於 22-7-20 08:50
英文得2,其他科4,5
係咪冇得報大學?

Polyu 同Cityu 好多科都過最低要求,可考慮

HKU九折後沒有甚麼科過期望要求,不能選㨂

科大有幾科JS5300, JS5315符,合special arrangements 最低要求,不過,英文期望要4,差2格,機會甚微

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

blackberry 發表於 22-7-20 08:50
英文得2,其他科4,5
係咪冇得報大學?

新安排下,考生在中、英文或兩科選修科中,其中一科成績未達第3級,而其他學科成績優異,仍有機會入讀港大,惟失手的科目成績不能低於第2級。他們報讀課程所持的總分數(按不同課程的入學計分方程式計算),將會被「打九折」考慮。換言之,失手的同學可獲酌情豁免「3322+33」的最低入學要求。要符合要求,他們同時必須把報讀的課程放在Band A,按不同課程的規定通過面試並滿足報讀的其他指定要求。

https://www.hku.hk/press/press-releases/detail/c_24496.html

其他大學都有唔同安排,希望你仔/女順利入大學

伯爵府

+3金熱血

小倩 發表於 22-7-20 11:09
請問Poly JS3030係新開科目
估計幾分先入到?

3030是3985 physics既後代,上年收生和今年formally公佈都是18.9分

琥珀宮

blackberry 發表於 22-7-20 09:17
其他都英文考,除bio,4, 全5但冇星

若appeal唔成功,讀住high dp / asso先
可以出年再報,有兩個option
1. 重考DSE英文一科,再用Jupas 報U
2. 報考IELTS 英文試,用non jupas報 U

水晶宮

sochui 發表於 22-7-20 11:09
以難度計,即如以往A level的D級?

難度無得比較,大家考唔同 syllabus

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-7-20 11:16
難度無得比較,大家考唔同 syllabus

比以往少一年,範圍應細了。
但只有一半有3322,比我估計人數少,我估有65%達耍求

水晶宮

sochui 發表於 22-7-20 11:22
比以往少一年,範圍應細了。
但只有一半有3322,比我估計人數少,我估有65%達耍求
...

無一半考生有3322,以往都係咁上下比例,通常衰中文。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

786 發表於 22-7-20 11:12
3030是3985 physics既後代,上年收生和今年formally公佈都是18.9分

Thx,明白了!
多咗個AI喺度,以為會收分高啲

伯爵府

+3金熱血

小倩 發表於 22-7-20 11:28
Thx,明白了!
多咗個AI喺度,以為會收分高啲

可能今年真係會多人㨂,分數高左,所以polyu先咁樣restructure

首頁
12345...15

尾頁

跳至