自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

castle100 發表於 22-8-6 19:46
回覆 Phyllisyam 的帖子

32?定31?我哥哥就係廿分入唔到德信!我抑鬱咗幾年㗎啦!其實佢能力唔差!中、數 ...

公爵府

castle100 發表於 22-8-6 17:21
回覆 qpalzm 的帖子

我寧願抽過、唔會入哥哥呢間、唯有考多幾間私校做水泡、哥哥情況唔同、佢係A仔、所以 ...

你同C6母校有冇考慮過?我細果個自行冇揀家姐果間,揀咗我細個間小學,10分適齡10分畢業生分,幸運地自行入到

男爵府

castle100 發表於 22-8-6 19:48
回覆 Phyllisyam 的帖子

2條k、你都好辛苦、我自己覺得仔難教D、女聽話好多、唔知係咪我仔特別難教 ...

大仔都ok,都配合我溫習,平時拽就更有,好彩2個仔算聽我話,因為我悪起上嚟,我自己都驚

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 BK Milk勳章 畀面勳章

castle100 發表於 22-8-6 12:48
首名子女有十五分(哥哥有廿分都入唔到、5年前)、現在到阿妹來緊K3了、要拿定主意填邊間呢?我報咗幾間私 ...

旅小有講座,可以去聽下,講明111叩門優先,卷易啲,非111都可以叩,份卷深啲。萬一抽唔中,囡囡學術ok都唔洗太擔心。祝好運,一擊即中(emoji)(emoji)

公爵府

回覆 MORIMORIMORI 的帖子

我早幾年都有聽過、今年都有報名、今日聽咗協和、唔係一般谷、係好谷、有分精精班和精英班!旅小唔分精英班、哥哥學校也分、哥哥入咗精英班、唔係精精班!三條一份卷易啲、唔係三條一果D就好深、收神童、幾百人in即場收3、4個!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

聖安德烈、聖多馬、長沙灣天主教、嘉靈,有無邊間可睇高一線放乙三?
哥哥學校唔填基本上都叩到

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 BK Milk勳章 畀面勳章

castle100 發表於 22-8-6 20:01

我早幾年都有聽過、今年都有報名、今日聽咗協和、唔係一般谷、係好谷、有分精精 ...

即場收得都係叻仔叻女,叻仔叻女又唔止叩一間,音樂椅開始轉,最後入學既三、四個,就唔會係一開始收既三、四個。嚟間係我聽完講座覺得好貼地既學校,最怕啲學校遲遲唔俾叩門資料一係又話非三條一唔見,再嚟又話太多人要再揀嚟見,一係又話疫情關係,要拍片載歌載舞,聽到都驚。
另外保險線可以考慮長天,抽中又叩唔走都讀得過,整靚個成績表再插班

公爵府

回覆 小倩 的帖子

唔會、因為呢幾間好多都放乙一!乙二係唔會入到、善導、聖紀文乙二先有機、聖紀文係轉左校長(冇以前咁谷、導致今年升中派位冇以前咁靚仔乙二舊年有人入到)!而善道有人乙三都入!

公爵府

哥哥之前叩長天(白田)、個校長即場收呀、叫我大住肚都好撲嚟撲去、阿細B跟返到時校舍又新又大!可惜我仔唔願意讀、哥哥之前派五邑!我喊住叩門

公爵府

我都覺得旅小校長好D、講嘢各方面!我朋友仔係度讀、校長親自幫學生補英文!我一直都想報佢!校舍各方面⋯⋯!我十五十六⋯⋯好苦腦

公爵府

咁多間旅小升中最靚仔、

公爵府

好多人乙一、乙二有機、但收唔晒

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

castle100 發表於 22-8-6 22:16

哥哥之前叩長天(白田)、個校長即場收呀、叫我大住肚都好撲嚟撲去、阿細B跟返 ...

五邑係咪比卡超母校?

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

castle100 發表於 22-8-6 22:16

哥哥之前叩長天(白田)、個校長即場收呀、叫我大住肚都好撲嚟撲去、阿細B跟返 ...

舊白天個校舍又真係好嚇人
不過識兩姐妹升上智
所以「校」不可貌相

大宅

我都有同一問題

第一名子女讀緊45校網,家住43校網

今年第二名子女要報小學,想自行報41校網宗教學校。

但無宗教分,覺得好似無可能,也都怕自行失敗,大抽獎43校網,唔知派乜。到時候想去返45校網原校都唔得。

其實想去41校網,主要都係想日後升中派位,可以多選擇一啲。心水41學校,近一兩年見容易入咗。所以先令我有呢個大膽想法。

現在第一名子女讀緊45校網,也不過不失,老師同校風也不錯。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

貓貓小姐 發表於 22-8-7 04:43
我都有同一問題

第一名子女讀緊45校網,家住43校網

咁不如考慮41官小
男神女神唔使諗
2個family大把舊生、教友
新舊主教一樣舊生、教友多
相對官小少咗宗教分,易入啲

公爵府

回覆 女管家三田 的帖子

係呀!

公爵府

回覆 女管家三田 的帖子

其實間間學校都冇問題、有心機讀書係邊間都OK、寶校一成升B1、熱門學校7成升B1、你想做寶校果一成人定做熱門學校嘅7成人呢?熱門學校中中成績都可以派到B2、做得寶校冇人揀有太多原因、行政、老師各方面、活動安排、好多好多⋯⋯

公爵府

回覆 小倩 的帖子

我識得有人十五分自行入九官小、

公爵府

回覆 小倩 的帖子

我有諗過租屋·其實係可以100%入到心到學校、

首頁

尾頁

跳至