自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

珍珠宮

kwhkwh 發表於 22-8-8 11:05
你就好啦, 每「年」
我牙E 要我每「半年」洗一次牙同檢查。

牙周病時每周去去了幾次
之後每年去
直至牙肉萎縮一年洗3次
之後話半年一次
洗牙唔平800元一次
叫做老實無介紹我去做無謂野
話電動牙刷漱口水幫助不大
睡前刷牙要認真慢慢刷
話萎縮不能逆轉
保持清潔不惡化
我用過電動覺得轉太快不到位

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

72leelily 發表於 22-8-8 11:18
洗牙唔平800元一次
你...叫便宜啦,我現在洗牙要4位數字落樓。
牙膏/漱口水超市有售。
我最想每「年」, 但目標仍然遙遠。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

平平無奇2 發表於 22-8-8 11:17
聽左咁耐、我又要搬番牙醫的故事出嚟。根據佢臨床觀察一個人啲口腔牙齒健康係天生嘅。佢見過乞兒副牙不知幾 ...

其實我都同意,因為我全家啲牙都好差

公爵府

2024年龍年勳章

Caleung 發表於 22-8-8 11:38
其實我都同意,因為我全家啲牙都好差

當然牙要繼續擦

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

kwhkwh 發表於 22-8-8 10:00
痛? 我都怕。
牙周病其中一樣檢查,是「度牙袋」,我終於知道咩叫「兩腳一伸」,原來痛, 係會「兩腳伸直」 ...

見到最尾個句真係痛死

想問你做深層洗牙係咪洗完就唔使再洗?只要KEEP住牙齦位同牙縫清潔就得?你有冇用埋漱口水?

侯爵府

牛牛牛牛 發表於 22-8-8 11:52
見到最尾個句真係痛死

想問你做深層洗牙係咪洗完就唔使再洗?只要KEEP住牙齦位同牙縫清潔就得?你有冇用 ...
做完「深層洗牙」後,不代表完事架。
我當時大概每三個月回去洗, 之後每半年洗, 呢3個月/6個月係普通洗牙。
中間每晚keep 住刷牙, 仔細刷。
刷牙目的不是刷牙, 係刷牙縫,阻止牙菌膜形成。

珍珠宮

請問油拔係點做?幾耐做一次?

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

kwhkwh 發表於 22-8-8 12:07
做完「深層洗牙」後,不代表完事架。
我當時大概每三個月回去洗, 之後每半年洗, 呢3個月/6個月係普通洗牙。 ...
水牙線平時用ok?

珍珠宮

kwhkwh 發表於 22-8-8 11:32
你...叫便宜啦,我現在洗牙要4位數字落樓。
牙膏/漱口水超市有售。
我最想每「年」, 但目標仍然遙遠。 ...

原本介紹我果個人話佢貴
轉了灣仔聖雅各洗話平好多

侯爵府

clarawuwu 發表於 22-8-8 12:24
水牙線平時用ok?
我用普通牙線。

子爵府

kwhkwh 發表於 22-8-8 10:22
JM 牙肉健康,萬事大吉。
牙周病我冇左4隻牙

唔好意思, 想問下你以前刷牙係咪求其左好多年?
為什麼牙周病會比一般人嚴重? 還是遺傳?

介唔介意講你幾歲, 我發現有牙周病的人, 好多係 5張起跳

侯爵府

72leelily 發表於 22-8-8 12:25
原本介紹我果個人話佢貴
轉了灣仔聖雅各洗話平好多

牙周病我睇左3個
A: 你有牙周病, keep 住洗牙, 結果係點, 我估你已估到
B: 你有牙周病呀,要做療程,我轉介你專科, 我幫5到你
C: 開始了那個恐怖的旅程。

A 只識洗牙, 深層識條毛, 收費最平
B 起碼話到你知,有個「深層洗牙」呢樣野
C 收費最貴

又係回到我先頭所講, 病向淺中E, 收費會係最便宜。惡化就大獲了。整牙果兩年, 我係打工還債, 幫牙E 打工

侯爵府

杜小田 發表於 22-8-8 12:38
唔好意思, 想問下你以前刷牙係咪求其左好多年?
為什麼牙周病會比一般人嚴重? 還是遺傳?

牙周病不是「5張起跳」, 後生既都會有。

係。一來求其, 二來細個父母5識, 以為有牙科保健就行, 其實牙科保健, 真係「保健」架咋。加上我牙齒生得衰, 如果細個整左, 應該冇咁痛苦。

所以我成日講, 冇錢5好學人生仔,好多時父母一句「大左個5怕啦」, 咁就累左小朋友一世。萬幸我冇智慧牙冇事冇幹, 否則又一舊錢。真係5好再講什麼天生天養, 窮有窮養,老實講, 莫講cool 牙, 兒童牙科果條數不是細數。

5止牙, 我後生時好搏命, 窮丫麻, 輸在起跑線, 工作夾硬求自己每日要進步, 要做得快做得好。結果牙同眼比同年紀既老化得快。
又好好彩, 好多野發現得早, 出毛病早, 現在只能keep keep keep...

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

kwhkwh 發表於 22-8-8 09:08
我說是「護理」,不是「治療」,也沒有牙醫推介。

牙周病最最最快見效的療法是「深層清潔」,方式係點, 網 ...

請問怎樣刷牙先為之好

侯爵府

Caleung 發表於 22-8-8 10:38
我就好彩未洗脫牙,但就知要一世哨牙
JM, 真心, 如果你要堅持5脫, 就要好好好保養牙肉(真心), 牙肉好, 少好多煩惱。
蛀牙, 只要未入肉, 牙E 尚可以補牙。牙齒一鬆神仙難救。

珍珠宮

Anka 發表於 22-8-8 12:54
請問怎樣刷牙先為之好

我覺得用「刷牙齦」正確過叫刷牙
牙齦是揭得開易藏污垢
牙刷要45度刷牙齦逐隻輕力刷
如長期横向大力刷會傷及牙齦
令到牙肉受損萎縮
唔係講笑好多到幾廿歲都唔識刷牙

男爵府

kwhkwh 發表於 22-8-8 13:00
JM, 真心, 如果你要堅持5脫, 就要好好好保養牙肉(真心), 牙肉好, 少好多煩惱。
蛀牙, 只要未入肉, 牙E 尚可 ...

係呀,依家都同牙醫通力合作中

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

72leelily 發表於 22-8-8 13:05
我覺得用「刷牙齦」正確過叫刷牙
牙齦是揭得開易藏污垢
牙刷要45度刷牙齦逐隻輕力刷

好多時壞習慣或者心急, "横向大力刷"

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

請問最開始時,點解會有牙周病既?

侯爵府

72leelily 發表於 22-8-8 13:05
唔係講笑好多到幾廿歲都唔識刷牙
JM 是日金句, sad but true....

首頁
12345...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊