自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

雨潤和適 發表於 22-8-10 20:50
呢個年紀未夠實際生活經驗,眼界亦有待開拓,不妨同佢一齊多D活動,郁下個人見下唔同既野

亦可以一同探討 ...

我果個話所有宗教都係假架,一個都唔會信,如果真係有神,點解要令佢咁唔開心,又要佢深近視,佢話但啲同學點睇電腦都無近視,佢就已好少沉迷,但6百度,真係好難開通佢心靈

男爵府

Haz-mama 發表於 22-8-10 16:43
你應該要帶佢一齊做義工,幫手派下飯,或者送物資比有需要的人,等佢知道,呢個世上仲有好多人比佢要更加需 ...

我試過做義工,見到班所謂基層。結論係,不給予他們幫忙,才是最大的幫忙。
人性本惡,窮人也有可惡的思維。佢地真係覺得世界要共產。但佢哋係唔願意付出,只想舒舒服服去享用人家的產。

大宅

Jasmine-4711 發表於 22-8-10 20:27
答: 開不開心視乎你自己心態, 你唔好俾其他人或事令自己不開心, 好似有個保護罩隔住令你不開心的人和事.

...

我小朋友同佢啲同學相處都有問題先慘,雖然話唔好在意同學既說話,但呢個年紀,總有啲口不擇言既人,但我小朋友好敏感,明明話係好朋友,唔知點解會因為某日呢個朋友同左敵人玩,又或者呢個朋友扮聽唔到佢講野,佢就會唔開心。。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

aquamarine1030 發表於 22-8-10 16:32
小朋友最近問我:你覺得生存喺呢個世界係咪一件開心嘅事?你開唔開心?

咁你會點樣答佢?小朋友12歲,樣樣 ...

https://www.eduhk.hk/ccfs/wp-content/uploads/2021/06/%E6%88%90%E9%95%B7%E5%BF%83%E6%85%8B%E4%B9%9C%E6%9D%B1%E6%9D%B1.pdf

幫助孩子進入(成長心態)
遠離(定型心態)

attach1_sign/tmp/phpjUXTng
attach2_sign/tmp/php8KXtBY
attach3_sign/tmp/php3nYdPG

珍珠宮

aquamarine1030 發表於 22-8-10 16:32
小朋友最近問我:你覺得生存喺呢個世界係咪一件開心嘅事?你開唔開心?

青春期囉~ 好正常,開始唔係懵盛盛,對社會有認知,對人生有感覺。可能你唔仔係較感性嘅人。keep住同佢傾偈,比正確價值觀,如果你唔介意,同佢返下教會等,佢會找到佢想知嘅野

琥珀宮

係未讀書太大壓力

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

係咪朋友唔多?

珊瑚宮

回覆樓主:

帶佢做義工 俾佢睇什麼是苦 人地都熱愛生存.從而帶正面人生俾佢

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

VRbaby 發表於 22-8-11 08:02
我果個話所有宗教都係假架,一個都唔會信,如果真係有神,點解要令佢咁唔開心,又要佢深近視,佢話但啲同 ...
咁就證明佢對宗教認識非常有限
唔係所有宗教都將事情定為「神既旨意」
另外即使佢拒絕談論宗教,亦可從哲學入手
但就要你自己做下呢方面既功課

最後都係嗰句,未有相對既經驗好難有珍惜生命既概念
紙上談兵鑽牛角尖係通病
唯有時間 + 引導 + 耐心陪佢走下去

大宅

雨潤和適 發表於 22-8-11 10:23
咁就證明佢對宗教認識非常有限
唔係所有宗教都將事情定為「神既旨意」
另外即使佢拒絕談論宗教,亦可從哲學 ...

我有想借啲兒童哲學書佢睇,一黎搵唔到啱既,可能唔識搵,二黎已家佢地係你比佢既,佢愈唔想跟

珍珠宮

生活太平淡 咩都有
無煩惱 都係好煩既事
無左動力

男爵府

2024年龍年勳章

chitchit0520 發表於 22-8-10 20:41
如果你咁諗,証明你哋過得唔開心,咁佢咁諗都唔出奇了!

佢平時表現又無乜嘢,我都覺得可能生活平淡得濟,加上人到中年,自己都要好好調節自己心態。

男爵府

2024年龍年勳章

greenpea 發表於 22-8-10 20:43
同佢去行下山,多接觸大自然心情會好啲,晒下太陽

贊成呀!趁佢仲肯同我出去,就要出多d啦

男爵府

2024年龍年勳章

JoanC 發表於 22-8-10 20:53
如果佢都幾親你嘅,你會唔會考慮同佢一齊整個 channel?有啲人係要別人引導,做咗開頭先會行落去。
...

我都覺得佢係一個好需要陪伴引導嘅人

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

帶佢見識下咩叫食物鏈最底層啦,幾多人生活仲苦都未講無意義,太幸福喇,真係唔知疾苦

男爵府

2024年龍年勳章

TATEYAMA 發表於 22-8-10 23:13
”食物鏈最低層‘’係咪同學好有錢?

佢唔係咁意思,佢係覺得自己咩都無人哋咁叻,無論成績,運動,才藝都係,咁我都有同佢講,人哋咁叻係要好努力㗎,唔係坐喺度就會有,但要佢以努力去換取成就,佢又怕辛苦,都唔知佢第日點算

子爵府

多些運動,參加些定向、遠足、球類活動。一起做義工,探訪老人、清潔海灘等。

男爵府

2024年龍年勳章

maymay220hk 發表於 22-8-11 08:50

https://www.eduhk.hk/ccfs/wp-content/uploads/2021/0 ...

好多謝你的分享

男爵府

2024年龍年勳章

coconuts88 發表於 22-8-11 06:39
我個女近排都有呢個問題,但亞女23歲勒因為失戀,諗唔通,不停咁話做人開心同唔開心到最後都係要 ...

做人父母真係長憂九十九 大個咗又有大個咗嘅擔心, 我諗呢個時候你唯有陪伴佢走過低谷,時間耐咗就會好返㗎啦

男爵府

2024年龍年勳章

VRbaby 發表於 22-8-11 07:57
我家又有一個12歲既,本來都係敏感多愁善感,最近直頭話想快啲死。唉,佢每日已經好多野睇唔順眼,只會困 ...

明白呀!有時會好比佢哋影響到情緒,但又唔可以比佢帶住走,都唔容影易

首頁

尾頁

跳至