自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

791101 發表於 22-8-15 17:12
男人十年前離婚, 一直要比贍養費前妻直到佢重婚, 近來失業無野做, 佢話仲要個個月比$4000好甘, 其實個女人 ...
失業仲要俾?不太合理,不如去問下相關政府部門先

子爵府

2024年龍年勳章

男人十年前離婚, 一直要比贍養費前妻直到佢重婚, 近來失業無野做, 佢話仲要個個月比$4000好甘, 其實個女人 ...

我想問贍養費係咪法庭判㗎,因為大多數女方會得到贍養費係因為小朋友法庭判左比女方先會有贍養費,而女方如果想向男方攞生活費,唯一就係同男方點樣財產分配,傾唔掂就會打官司分身家,不過據我所知香港法例係冇共產依樣嘢,即係無論資產係誰屬大家都吾可以係五五分帳,一定要本身雙方都持有先可以分,贍養費嘅意思其實係供養個小朋友直到佢成年,以我理解正常情況下女方得唔到個小朋友嘅撫養權係攞唔到贍養費

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有冇搞錯小朋友又唔跟佢點解要比,你話小朋友跟佢比就正常啫,搵法律援助問問啦

子爵府

2024年龍年勳章

因為而家嘅社會好多時離婚小朋友大多數都係會判俾媽媽,所以媽媽就會得到贍養費,其實得到贍養費系睇吓邊個攞到小朋友嘅撫養權,其實男方都可以問女方攞贍養費㗎

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

男方唔俾女方都吹佢唔脹
反正都不相往還

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

yan12345678 發表於 22-8-15 19:38

我想問贍養費係咪法庭判㗎,因為大多數女方會得到贍養 ...

我認識一個個案係無小朋友,離婚男方願意比贍養費,一路都有比,男方再婚有小朋友都有比前妻,我都想知係咪會比一世?

子爵府

Nancy20090615 發表於 22-8-15 17:26
我都唔明, 分開左, 個女人又好, 男人又好, 有手有腳自己可以養到自己, 重要比贍養費都無道理. ...

無論男女,都有無賴。有手有腳,就是不肯靠自己雙手去賺錢。

子爵府

2024年龍年勳章

annlee 發表於 22-8-15 20:27
我認識一個個案係無小朋友,離婚男方願意比贍養費,一路都有比,男方再婚有小朋友都有比前妻,我都想知係 ...

咁系男方願意畀贍養費畀女方, 理情我願 ,呢d另計啦, 至於你話係咪畀一世,咁要睇下男方 要唔願意照顧前妻 一世啦

侯爵府

Nancy20090615 發表於 22-8-15 17:26
我都唔明, 分開左, 個女人又好, 男人又好, 有手有腳自己可以養到自己, 重要比贍養費都無道理. ...
我都好認同你看法

但法例好似話要令經濟差的一方離婚後也可保持婚時的生活水平

其實在B K都有同樓主朋友相似的例子,不過角色就是同樓主朋友的老婆相似 ,離婚之後兩個仔跟前夫,前夫每個月畀幾千蚊去佢,佢仲成日呻少,但好快又搵咗另一個男人一齐,不過有無正式再婚就不得而知了!

子爵府

annlee 發表於 22-8-15 20:27
我認識一個個案係無小朋友,離婚男方願意比贍養費,一路都有比,男方再婚有小朋友都有比前妻,我都想知係 ...

以我所知,若是長久婚姻,係畀到前妻再嫁或過身

伯爵府

應該係要申報的。真係結左婚但無申報,咁應該會俾人告返轉頭。所以正路都會講

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至