自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

職員洗手間唔外借都無辦法,不過呢,港鐵年年賺錢,啲錢就股東袋袋平安。咁市民呢?新站就起好左係好完善呀,但有啲站係好舊又無廁所,淨係一個長沙灣站通風都搞幾十年,都係熱死人,我覺得應該要做改善工程比較實際

象牙宮

moon_o_o 發表於 22-8-23 09:57
琴日食咗小鍋米線,今日個肚陰陰痛,點知坐地鐵返工時「急急子」,即刻出車廂搵職員借廁所,點知職員話車站 ...

試過N次。太可怕。

有廁所的 港鐵站
https://www.mtr.com.hk/ch/customer/services/nearbytoilet.html

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

同埋呢家起商場,做食肆都必須要有洗手間,咁大間港鐵,點可能唔與時並進,站站有廁所呢,講真出得閘去都瀬左啦,咩叫人有三急
「換個角度,自然有出路。」

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

琴日食咗小鍋米線,今日個肚陰陰痛,點知坐地鐵返工時「急急子」,即刻出車廂搵職員借廁所,點知職員話車站 ...

有些站內有廁所的

珍珠宮

BK Milk勳章

wan_sosin 發表於 22-8-23 13:37

我以前曾經問過,唔比借就係唔比借。唔係2019年後

黑暴前,我搭地鐵問親職員,都一定去到職員廁所,真係黑暴之後,地鐵職員廁所不再外借

我咁清楚係因為我腸敏感,經常要搵廁所,亦因為咁,我主要搭嘅交通工具都係地鐵,搭地鐵可以好快落車搵廁所

珍珠宮

BK Milk勳章

333s 發表於 22-8-23 13:48
試過N次。太可怕。

好有用

珍珠宮

sfccwy 發表於 22-8-23 13:51
黑暴前,我搭地鐵問親職員,都一定去到職員廁所,真係黑暴之後,地鐵職員廁所不再外借

我咁清楚係因為我 ...

可能我「遇人不淑」,試過面懵懵,就點都唔再問職員借。

子爵府

sip594 發表於 22-8-23 12:21
我都有類似經歷,真係好嬲!
試過人生路不熟,在灣仔搵唔到廁所,附近幾間快餐店廁所全部維修。我去修頓體 ...

D人其實係咪講修頓球場0個公厠?

不過體育館咁講野又差左D

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

wan_sosin 發表於 22-8-23 13:37

我以前曾經問過,唔比借就係唔比借。唔係2019年後

2017年嘅報導

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/87490/%E4%BA%BA%E6%9C%89%E4%B8%89%E6%80%A5-%E6%B8%AF%E9%90%B5%E8%BB%8A%E7%AB%99%E6%9C%89%E7%A5%9E%E7%A7%98%E5%BB%81%E6%89%80-%E7%99%BC%E8%A8%80%E4%BA%BA-%E9%9C%80%E7%94%B1%E8%81%B7%E5%93%A1%E9%99%AA%E5%90%8C

子爵府

回覆樓主:

我有次坐港鐵真係突然肚痛,要即刻用厠,好在我坐屯馬,即刻跳車搵洗手間,仲要排大隊,我好唔好意思叫人讓比我,因為真係就黎噴出來
好在啲人又肯。所以港鐵有洗手間很重要,唔講真係唔知唔再借用。
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

珍珠宮

newcomer550 發表於 22-8-23 14:03
2017年嘅報導

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/87490/%E4%BA%BA%E6%9C%89%E ...

謝謝

大宅

個個站都有得借,但疫情關係好多站都拒借

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

sip594 發表於 22-8-23 12:21
我都有類似經歷,真係好嬲!
試過人生路不熟,在灣仔搵唔到廁所,附近幾間快餐店廁所全部維修。我去修頓體 ...

應該係修頓球場
球場側走廊已經有公廁
MTR出口轉彎就係

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

sip594 發表於 22-8-23 13:44
真係唔知
就算你講完我都唔知邊個位。
下次經過開去望吓先。

紅係公廁位
藍係運動場,出門轉右行幾步就係
attach0/tmp/phpj5Z7uq

王國長老

moon_o_o 發表於 22-8-23 12:35
我指我上次上官涌體育館佢都唔肯借

話唔book場唔用得

官涌體育館轉咗做疫苗接種中心幾年,仲可以book

所有檢測中心同疫苗接種中心廁所只供職員使用,一入門口已有告示不外借

大宅

回覆樓主:

黑暴後和而家爆疫我覺得唔外借職員厠所亦無可厚非喎

伯爵府

小倩 發表於 22-8-23 15:34
官涌體育館轉咗做疫苗接種中心幾年,仲可以book

所有檢測中心同疫苗接種中心廁所只供職員使 ...

好耐之前lu

疫情前

大宅

有職員洗手間可以借用

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

mtr apps有個站內資訊嘅可以睇
attach0/tmp/phpS0ZcwQ

首頁

尾頁

跳至