婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

回覆 Prosperous 的帖子

多謝你打咁多字同我分析其實我都明一齊住 同自己住都係各有利弊
暫時睇我奶奶都係易相處 無話有啲咩心機
當然我都明可能係時間短
就等我再諗下應該點做好 因為我覺得宜家唔係一個好時機去講搬出去
希望你都係好命啊

大宅

iphonebb 發表於 22-8-25 14:51
回覆 jojocatjojo 的帖子

我老公俾家用 但因為係奶奶想我哋住 所以佢就會抵諗做家務

2500尺嘅屋家務係唔會有做完嘅一刻,仲要無工人,有心幫手放工返到嚟仍然大把家務可以做,你唔享受做家務,唔同屋企人溝通,當屋企係酒店,根本就不適合大家庭嘅生活。

唔知你99為人,但做人唔好太天真,99唔係想同你住,正常只係想留住你老公,我係過來人,我曾經同奶奶住屋企更比你2500尺大那又如何? 我自問起頭家裡面做足所有本份,從冇諗過係奶奶身上攞着數,更加一分一毫都冇用過奶奶,間屋又要係我老公,住唔夠一年我哋已經搬走咗。 你而家要困係200尺嘅房,就算間屋成萬尺都唔關你事啦,但你換來能飯來張口有租收,這是你選擇的生活,表面睇比很多人幸運,要珍惜感恩!

公爵府

回覆樓主:

sure 2

複式洋房

回覆 iphonebb 的帖子

一定分開住我日對夜對兩個月都頂唔順
地方雖小但叫做有私人空間

大宅

都係嫁 其實我同老公都無享受大家庭 得奶奶鐘意但老公唔癡佢
老公都係同我一齊糖黐豆 同鐘意係房
其實都真係當酒店

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

當然2

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

iphonebb 發表於 22-8-25 14:58
回覆 uckukuku 的帖子

因為係奶奶想一齊住 我就十五二十 但諗到一齊住有一齊住既好 層樓收租都係老公收 我 ...

有幾間屋都要堆埋一齊住,咁先攞苦黎辛。

你覺得呢埋係房已經叫係有自由,我就唔覺,但你ok咁咪繼續,到你日後上黎呻奶奶到時先搬都未遲,反正你話你有能力。

至於99做哂所有家務煮埋飯係因為錫個仔,但唔代表要服侍埋你,一d家務都唔做絕對講唔通。

大宅

iphonebb 發表於 22-8-26 08:49

都係嫁 其實我同老公都無享受大家庭 得奶奶鐘意但老公唔癡佢

公平啲帶你老公返娘家當洒店住一排,父母做工人照顧埋你老公,仲要淨係食飯先出房,其餘時間當你父母係透明!

水晶宮

jojocatjojo 發表於 22-8-26 11:19
公平啲帶你老公返娘家當洒店住一排,父母做工人照顧埋你老公,仲要淨係食飯先出房,其餘時間當你父母係透 ...

都係jm你睇得通透,睇黎內衣褲真係99洗同浪,分分鐘燙埋接埋放入房,
酒店room service服務,
樓主住到唔捨得走,
該煨。

大宅

回覆 cecelc 的帖子

內衣褲係自己房有專洗內衣褲既洗衣機,其他衫先一齊洗但真係放工返黎普通衣物已經洗乾淨吹乾
同其實我無唔捨得走如果唔係就唔會開post問

大宅

我屋企人無想同我老公住老公都覺得係自己房先舒服
同加上又唔係我話想一齊住

大宅

同我有同老公傾一係weekend先自住 諗住攞個平衡 但老公就覺得我哋自住個度太遠(屯元天) 話一係試下weekend住酒店

水晶宮

iphonebb 發表於 22-8-26 11:41

內衣褲係自己房有專洗內衣褲既洗衣機,其他衫先一齊洗但真係放工返黎普通衣物已經洗乾 ...

咁咪幾好
但如果你滿意現狀又點會有想搬既念頭

大宅

iphonebb 發表於 22-8-26 11:41

內衣褲係自己房有專洗內衣褲既洗衣機,其他衫先一齊洗但真係放工返黎普通衣物已經洗乾 ...

每家情況不同,所以無話一定要搬走,但你嘅情況擺明搬走咗就無著數啦,有洒店住咁緊係唔好搬,直到你99頂唔順叫你搬,你先再上嚟問大家意見!

大宅

就係都會有時覺得係咪應該二人世界但揀二人世界有啲嘢又會無左咁

子爵府

iphonebb 發表於 22-8-24 14:54
二選一1)屋企二千五百呎 上下層 有套廁 同老爺奶奶住 奶奶做哂家務煮飯

2) 屋企四百呎 兩公婆住 自己 ...

有1萬呎都唔好同奶奶住.

男爵府

一定係2。講一百次都會係2。
佢雖然會做晒家務,屋企甘大,日日做 總會攰,到時候會好多埋怨的。到時你自己諗啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

梗係2

地方大有咩用
同住會產生好多唔同嘅問題
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

HOPEFORBB 發表於 22-8-24 15:08
回覆 iphonebb 的帖子

一定係2,屋即使大,都係一齊住,相處呢嘢唔係空間大就可以解決

事實

伯爵府

回覆樓主:

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊