自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

如果有穩定嘅被動收入加埋有c6家用,其實真係夠洗…其實一個人唔出嚟做嘢唔代表佢一定係懶,因為身體有病真係想出嚟做嘢都唔得

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

goodbuyer80 發表於 22-8-25 00:20
問過啦,佢唔肯詳細講,只係話自己當然有其他野支持住佢。

唔係叫你拎就得喇

珍珠宮

點解唔可以?
Bitcoin當年US$1可以買3個嘅時候,我個dev已經入了幾千個,佢做了3年大公司就離開,自己寫了8個Apple工具,靠賣工具支持生活費,剛過32歲就退休帶著女朋友全世界四處讀書+體驗生活
有能力嘅人35歲前財務自由,又有被動收入錢滾錢,有選擇哋生活絕對唔係冇可能。當然,身邊亦有創業成功暴富嘅朋友,繼續非常努力亦享受工作帶嚟嘅成功感,重點係有能力就可以有選擇,絕對可以過自己喜歡嘅生活模式。

男爵府

回覆樓主:

有個親戚都冇做嘢好多年(十幾廿年),靠屋企。佢心底裏覺得自己冇用架,好自悲,曾經因此長時間做d自己傷害自己行為。
其實我係佢既話,我就好好享受人生,可能前世做咗大善人,今世唔使做,有人供養。
做唔做嘢,冇所謂啦,應付到自己生活和養得掂需要自己既人(如需要照顧屋企上上下下),已經very good。

男爵府

goodbuyer80 發表於 22-8-25 00:13
佢仲後生大約三十幾至四十幾左右,佢話佢連續做左十年野,話而家靠緊被動收入生活,有時會去種下田,好奇點解可 ...

係米有老公養?

水晶宮

mizuho 發表於 22-8-25 08:02
點解唔可以?
Bitcoin當年US$1可以買3個嘅時候,我個dev已經入了幾千個,佢做了3年大公司就離開,自己寫了8 ...

同意。

未必好似你講咁極端嘅情況,(有運加叻人)。

一個人如果冇咩家累,自己係好慳,狂儲錢,一有錢即刻買樓,過幾年升值,一開二,其實已經可以轉做打風流工。

除非有仔女負擔,另一半唔出嚟做嘢,呢啲就冇辦法咁財務自由囉。基本上如果好慳嗰啲,又識得管錢嗰啲,真係有少少錢唔係一件好難嘅事,那類人未必完全唔返工,可能返下兼職或者風流工。

珍珠宮

唔一定要打工先叫搵錢吧
打工只係搵錢嘅其中一個方法

男爵府

8年前即係大約2014年,佔中開始走下坡,之前2008至2014年共6年樓市低位回升,一開二,二開四,資產多到你唔信?$幾世都使唔哂啦!
利申:支持祖國 反對移民

禁止訪問

伯爵府

其實真係唔出奇wor, 我以前去親我中學同學屋企,每次佢父母都係到,唔需要出去工作, 後尾我發現原本佢父母有幾股票食息,有幾層樓收租,真係唔駛做wor

我身邊仲有好多人,十幾歲已經受父母影響投資有道,依家人到中年隨時可以唔撈退休

子爵府

goodbuyer80 發表於 22-8-25 00:53
係啊,佢仲用緊諾基亞手機

咁即係唔上網,時間点捱

禁止訪問

水晶宮

ASP2019 發表於 22-8-25 08:30
有個親戚都冇做嘢好多年(十幾廿年),靠屋企。佢心底裏覺得自己冇用架,好自悲,曾經因此長時間做d自己傷 ...

係呀,我都覺前世積落,今世享受!
我同事老婆有病,佢又好愛佢老婆,所以佢唔可無左份糧,有d老seafood就係睇中佢呢個弱點,成日搵佢笨!
有時我同老公討論佢,老公都話係前世今生嘅問題!

子爵府

虎到金來勳章

可能買咗樓收租?

水晶宮

回覆樓主:

八年就…識不少二+年以上冇工作。。。

珍珠宮

佢仲後生大約三十幾至四十幾左右,佢話佢連續做左十年野,話而家靠緊被動收入生活,有時會去種下田,好奇點解可 ...

哽老族靠兩老比零用錢當被動收入

Love and Kindness are never wasted.

象牙宮

三十幾至四十幾左右, 就算有錢, 心理, 身理, 各方面都不是合不工作, 唔做野點生活??。
五十幾至六十幾左右, 就當退早退休。心理, 身理, 也走下波。較為合情

賺夠, 又有錢, 過另类生活。
如果生活支出 20, 000/ 月。 被動收入 30, 000 / 月。 有盈餘。

自己識:
1. 四 五十幾左右, 二公婆, 己婚, 冇子女, 父母新界原居掛, 不工作, 靠收租樓 為生。
二公婆愛跳舞, 每日參加不同的跳舞活動。旅行過活。
2. 家姐老爺由五十幾左右, 一向有投資, 有自己樓住, 股息來維持生活支出。

香港磚头最值錢。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

唔通同你講佢好有錢咩,佢最驚你呢啲窮人問佢借錢咋

水晶宮

whyyou 發表於 22-8-25 09:16
唔通同你講佢好有錢咩,佢最驚你呢啲窮人問佢借錢咋

正確。

子爵府

報到先!我家庭唔使做而有收入,朋友知道都好驚訝!

首頁
12345...6

尾頁

跳至