自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

kit2004 發表於 22-8-26 20:18
老公想退休移民去馬來西亞, 呢排係咁睇youtube嘅馬來西亞新樓盤, 佢睇到好想去,其實我對馬來西亞印象麻 ...

旅遊搵吓咪算囉,定居真係唔好

男爵府

老公想退休移民去馬來西亞, 呢排係咁睇youtube嘅馬來西亞新樓盤, 佢睇到好想去,其實我對馬來西亞印象麻 ...

第二家園已經唔係窮人恩物

MM2H 申請條件

馬來西亞第二家園計劃對以 50 歲作為分界,對不同年齡層的申請人有不同要求。

50 歲以下 MM2H 申請條件

申請時擁有 RM500,000 的流動資產(約 $900,000 港元)

申請時擁有海外月入 RM10,000(約 $18,000 港元)

取得預先條件批准信,再於當地開設 RM300,000 (約 $540,000 港元)的定期存款戶口

一年後再提取最多 RM150,000 (約 $270,000 港元)作買樓、買車、醫藥費,及子女教育費等用途

其後戶口必須保存至少 RM150,000,直至終止參與計劃為止

提供當地醫院發出的體檢報告

購買當地醫療保險

直接向當地政府申請的話,繳付 RM1,000 的保證金

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

Baby_peter 發表於 22-8-26 22:59
旅遊搵吓咪算囉,定居真係唔好

我都係咁諗,我其實唔太想去。去到真係帶條鍊都唔敢

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

baby1628 發表於 22-8-26 23:11

我老公過左50歲了。馬來唔係窮人恩物了,不過幾百萬就有間house係香港冇可能。d錢襟洗d囉!佢知fd就係買左間攪到佢心思思

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

kit2004 發表於 22-8-26 23:21
我老公過左50歲了。馬來唔係窮人恩物了,不過幾百萬就有間house係香港冇可能。d錢襟洗d囉!佢知fd就係買左 ...

邊洗幾百萬。一半已經有。

男爵府

其實租好平,不須要買樓,買左好難放

珊瑚宮

baby1628 發表於 22-8-26 23:11

係香港得百多萬身家一定唔算「富」。

水晶宮

Fishqqma 發表於 22-8-26 23:29
邊洗幾百萬。一半已經有。

比較靚既house 要3,4百萬

珊瑚宮

kit2004 發表於 22-8-26 23:31
比較靚既house 要3,4百萬

睇地區。
馬來四圍大把靚house.

2千幾呎apartment才租6千。邊個會去買幾百萬house? D agent一定介紹你買。

珊瑚宮

uns 發表於 22-8-26 23:29
其實租好平,不須要買樓,買左好難放

買左想放都難
朋友租了全新單位,業主當年買樓花打算收樓就放左去賺一筆,放左2年。。。

水晶宮

Fishqqma 發表於 22-8-26 23:33

睇地區。

我睇u tube當地人佢住間屋都升到要2百萬,仲要唔係新樓。

你講得啱大把靚house可以慢慢揀同睇地區。不過如果過去都係旅居下先租下先

大宅

brother4 發表於 22-8-26 21:51
綁票,打劫,搶野…朋友去到,接機的人有保鏕傍左右。。。
真係誇張,我去做野兩年完全冇遇過,至於治安係如果自己揸車就一定要鎖好門,因為同事試過冇鎖就比人喺另一邊開門拎左手袋

珊瑚宮

kit2004 發表於 22-8-26 23:39
我睇u tube當地人佢住間屋都升到要2百萬,仲要唔係新樓。

你講得啱大把靚house可以慢慢揀同睇地區。不過 ...

唔好信D youtuber, 有D係收$介紹㗎。
過去自己親身睇就知個邊二手樓市如死水,因為不停有新樓盤。

珍珠宮

有去過旅行,印象不是很差,對當地的美食好吸引,好鍾意。

若是移民,居住舒適圈,過高質素的生活,感覺馬來西亞好過英國。

水晶宮

mln 發表於 22-8-27 00:05
有去過旅行,印象不是很差,對當地的美食好吸引,好鍾意。

若是移民,居住舒適圈,過高質素的生活,感覺 ...

我老公米就係為食,當地食物仲要全部都啱晒佢,又有陽光海灘

英國唔會諗,佢唔識英文,野又貴又唔啱食。

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我就唔敢去馬來西亞定居喇
難保邊一日又屎忽痕攪排華
唔死都家財盡失

別墅

最近去過新山住下,馬來西亞華人講多咗新加坡人搬去新山區住,就係為住大點食平點,不過治安唔好係事實,有駐保安嘅大屋苑感覺可能安全點,但都唔係絕對,好多保安都係馬拉人,識講馬拉話先溝通到.交通唔方便,未必敢搭當地巴士,住新山朋友兩公婆,因為返工出入時間唔一樣,各有一部車.有人是包車往返新加坡與新山,但唔平;天氣較香港潮濕和熱,年紀有番咁上下,要返新加坡入醫院睇醫生,留意醫療費龐大,如係居留唔係旅遊,香港買嘅旅保包唔到,若買當地保險,仍要co-pay,因為新加坡病人有承擔醫療費嘅責任.當旅遊咁短住,試下住唔住得慣,先再訂長遠打算,較能給自己更大的保障,祝福平安。

伯爵府

去過檳城
似60/70 年代香港
物價平,食物啱食
好似有d明星過咗去住( 馮Bobo )
聽過怡保更正。
同意先租屋住吓
先知係咪適合

首頁
12345...11

尾頁

跳至