自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆 jarjane 的帖子

好同意. 而且多倫多係一個好多元文化0既地方. 我好建議年輕人去一試.

男爵府

wendyaupooh 發表於 22-8-31 10:56
回覆 Ononluk 的帖子

都係為個國籍同埋仔女FREE 讀書......(但係咪真係有PR拎﹐同5+1一樣﹐暫時是 ...

好多人唔知頭唔知路、冇打算移民、不需了解當地國籍法咁對佢地來說當然係個謎。了解左便知根本呢d 比人長居/入籍既pathway 係乜。

男爵府

ozoz 發表於 22-8-31 12:34
現在有stream A,讀完唔駛搵到工都可以PR了。

正確、stream A係一畢業便可申請PR、未有PR 前可申請graduate work visa , 不工作的話(如以太太名義讀書個d ) 直情visa 到期但已入紙申請左PR都不需要走。係官方移民網有齊所有政府steam a 學院名單

伯爵府

cattz288 發表於 22-8-31 12:45
申請定點先?我記得要有工喎

Stream A讀書,讀完已經全家PR不用搵工,Stream B工作滿一年就全家PR。詳情睇官網或者YouTube 都有好多人分享,但一切以官網為準。讀完必須有工作先可以申請係正常做法,但Stream AB係近排特別推出比香港人,有時限的。

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/hong-kong-residents-permanent-residence/eligibility.html

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lhyv 發表於 22-8-29 21:29
請問大家知唔知以讀書途徑移民加拿大,不同省份是否有不同要求?
熱門地區Toronto Vancouver 要排隊時間長 ...

樓主如果有心移民就應該上官網睇多啲正確資訊,而唔係響討論區衹聽人講,最新專比港人嘅救生艇計劃 Stream A / B 寫得好清楚,唔關排隊事亦唔係邊個省快一些,如果有心去就要自己做多啲功課。

大宅

回覆 LoveYinYin1215 的帖子

要幾多存款証明?

大宅

回覆 Mochachoi 的帖子

係咪要做開廚先可讀廚?可以PM學校同顧問資料比我嗎?🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️

男爵府

tracybaby 發表於 22-10-25 08:04
回覆 Mochachoi 的帖子

係咪要做開廚先可讀廚?可以PM學校同顧問資料比我嗎?🙇🏻‍♀️&#1 ...

吾係我,我吾知 detail

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

tracybaby 發表於 22-10-25 08:01
回覆 LoveYinYin1215 的帖子

要幾多存款証明?

好似話夠讀書其間生活

首頁

尾頁

跳至