自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

LoveYinYin1215 發表於 22-9-21 09:08
政治
台政府處理唔到
就爆另一單大單野

陽光衛視新聞有報導台灣人對菜婆對兩岸政策嘅滿意度民調,估唔到有53%係對佢不滿,香港主流媒體一定唔會播呢啲新聞。

男爵府

回覆樓主:

BA4 BA5 比 BA1 BA2 傳播力更強,更會逃避抗體,引致的炎症更多更強,所以身體有 T cell 對抗 BA4 BA5 係好重要

我明白有人唔想比小朋友打針,依啲係風險與回報問題,普遍研究都認為要打針,咁唔打針嘅唯有小心

侯爵府

Skytree1000 發表於 22-9-21 00:18
佢打咗針⋯
8月30日接種一針疫苗

侯爵府

gm147 發表於 22-9-21 09:24
BA4 BA5 比 BA1 BA2 傳播力更強,更會逃避抗體,引致的炎症更多更強,所以身體有 T cell 對抗 BA4 BA5 係好 ...
我更唔明有啲人自己唔打咪算做咩危言聳聽嚇人令其他人唔打

公爵府

mln 發表於 22-9-21 08:54
其實我都有諗過會否是關於打針引起病毒侵襲,但藥力未發起保護作用。

因為我有親人都有類似的case, 佢10 ...

唔會 首先 BioNTech 係mRNA 唔係病毒
(即人的手手腳腳)咁單單得mRNA 係唔會令你病
如果打科興 佢係原始病株
如果真係打入未滅活的病毒而引病
當翻驗核酸時係會check 到佢係原始病株而唔係而家變左咁多次的病毒

當年鴻門宴咪有位醫生太太
醫生幫佢採樣時唔小心被科興疫苗污染左sample
被誤確診
最後核酸check 到係原始株
所以唔當佢確診 佢亦都無病到

伯爵府

mywl 發表於 22-9-21 01:09
咁又話防重症防死嘅…….???

同問

男爵府

回覆 moto1357 的帖子

我識一個台灣人,3月番香港,佢喺香港好少睇到台灣新聞...又唔會睇YT,只睇Line入邊啲新聞。後來台灣爆疫,醫療崩潰無人理,睇新聞有一家人死咗喺間屋度幾日都無人知。發現時再檢查中咗新冠...
我同佢講佢依單嘢,佢唔信,話無可能,無睇到有依啲新聞...都唔知話佢咩好...
不過佢又係好典型的,咀裡說新冠似"感冒",身體卻很誠實買齊高級别口罩防禦同想打第4針...

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Lilyforest 發表於 22-9-21 09:22
陽光衛視新聞有報導台灣人對菜婆對兩岸政策嘅滿意度民調,估唔到有53%係對佢不滿,香港主流媒體一定唔會播 ...

要傳揚出去

侯爵府

莎莎莉莉 發表於 22-9-21 07:43
我識人一樣30幾歲感冒併發肺炎走,依家大家好似忘記了過去嘅世界實情都係咁,淨係識新冠
...

唔係忘記,係唔敢起度講啫,一講話你涼薄,都費事講啦

子爵府

junetam 發表於 22-9-21 09:53

我識一個台灣人,3月番香港,佢喺香港好少睇到台灣新聞...又唔會睇YT,只睇Line入邊 ...

台灣(截至6月21日)共有18名兒童染疫死亡,當時嚟講係好大鑊,所以我係FB見好多台灣人轉頭像,你朋友無台灣人轉告他嗎?

https://www.thenewslens.com/article/169298

我之前一直都有係BK留言,講過好幾次omicron對專對付小孩,染疫了無事就好,一有事就變重症,甚至死亡

男爵府

佢喺香港無台灣朋友,之前都好少留喺香港,然後台灣嗰邊爆疫,梗加唔會番去住...加上最近局勢...而佢唔會喺電視睇到台灣新聞,只有TTB嗰啲講廣東話的,又唔多識聽。所以都係睇Line...Line大多係黃人/台灣多,可能少報依啲掛~只知佢有幾個屋企人都中咗,拿拿聲寄物資番去

係呀,其實我都想講,一堆人話佢小朋友或家人中咗無嘢,似感冒。係佢哋"幸運"先可以企喺度大大聲講似感冒,唔洗咁在意啦~如果佢哋"中獎",又會唔會覺得係"矇主/神寵召"呢? 一個"似"字,可以誤導好多嘢,唔係淨係新冠vs感冒

子爵府

虎到金來勳章

russia_2018_wc 發表於 22-9-20 23:12
香港疫情未止,再多一名兩歲幼童危殆。醫院管理局總行政經理(醫療職系)關慧敏今日(20日)表示,一名本 ...

大宅

回覆 mln 的帖子

打了針,體內有病毒潛伏。而打完針後身體弱左,很多人打完針身體都會很累,還有睡眠不好,因為身體里面多了疫苗病毒以及里面的藥劑,身體一弱就容易受涼而感冒。
因為感冒了,往往是受了風寒,加腸胃里面有積食,中焦堵住,所以氣降不下去,因此所以有上呼吸道問題,還有發燒。發燒在中醫來說是燒的熱是自己的能量,發燒因能量被堵,需要理通氣機,或者發汗,或者清腸胃。發汗需要保暖,清腸胃需要戒口食清D,戒奶戒難消化的肉類,奶及肉類都是高蛋白惹痰的。 但是現在的治療是一發燒就即刻退燒,還有抗生素消炎。醫院診所冷氣又好勁,根本無法保暖發汗,而且抗生素又令體內沒有了益生菌,更難消化。若果再加上其他抗病毒藥,例如特敏福,都是抑制身體的酶,也是有礙消化。 結果就會拖症,情況一直不見好。老人往往是由可以自己吞嚥,去到醫院就無法吞嚥,要插胃喉。無法吞嚥是因為消化不良,腸胃塞住,仲要夾硬插喉塞野落胃度。

再加上口罩,明明都呼吸不暢了,但是在醫院還要戴口罩。

另外,健康之人頂支針都頂得好辛苦,更何況不健康的人,若果有感冒了,更加難上加難。體質弱的如小朋友,情況更不妙。

複式洋房

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

小朋友有事真係最令人心痛,希望佢大步檻過,早日康復

男爵府

mywl 發表於 22-9-21 01:09
咁又話防重症防死嘅…….???

打得唔夠多掛

男爵府

syyysc 發表於 22-9-20 23:23
知道有小學生未打針,因為家長堅持不打,仲係小五, 如果呈分試前中一中, 真係唔知佢哋點樣做
...

打左都係會中

男爵府

cara.mak 發表於 22-9-21 09:17
佢咁啱中左啫,呢半年咁多人中,佢打針後先中有幾奇怪。

奇怪呀
同住家人無中

男爵府

莎莎莉莉 發表於 22-9-21 08:06
香港台灣果班黃人好太陽花好,根本蛇鼠一鍋

無啦啦講政治
唔好成日分化好喎

首頁

尾頁

跳至