自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

liqinmei 發表於 22-11-6 23:59

好抵呀,我囡中一,專科1對6個學生,中文350/1.5小時,數 ...

嘩,你果間專科咁貴
我私補數學同你個價錢差唔多

珍珠宮

我鍾意補習社,一班人一齊補會有學習氣氛!又有唔同學校試卷可操卷,老師固定、同小朋友相處多會熟脾性溫習效果較好

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

請問去老師屋企度補習一個鐘220貴定平?補中三全科,老師教過幾年書。

子爵府

我仔中一中二私補, 但啲大學生太忙, 一個月好多時補得兩至三堂, 最離譜試過臨考試果段時間話唔得閒補, 同埋後尾搞搞下成日上ZOOM, 我仔唔適合上ZOOM, 真係有種越補越衰既感覺 後尾中三轉左去補習社操卷, 成績有明顯進步. 唔係話啲大學生無料到, 而係佢哋自己讀書交際都好忙.

子爵府

jenniferzhu 發表於 22-11-7 09:01
請問去老師屋企度補習一個鐘220貴定平?補中三全科,老師教過幾年書。

我覺得算平,有街坊係港大學生,補中三英文都200@小時,佢媽問我使唔使幫小朋友補

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

充裕 發表於 22-11-7 15:56
我覺得算平,有街坊係港大學生,補中三英文都200@小時,佢媽問我使唔使幫小朋友補
...

唔該你,我以為補專科貴啲

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

mizuho 發表於 22-11-7 06:53
數學一定搵好嘅老師1:1上門教,特別你提到囡囡悟性唔高,更加應該搵個有耐心嘅老師跟佢進度調節,只要幫佢 ...

請教jm , 點解「數學基礎打好了,其他學科都會有得益。」謝謝

珍珠宮

Kellytai 發表於 23-1-23 22:47
請教jm , 點解「數學基礎打好了,其他學科都會有得益。」謝謝

只係個人意見供參考
數學幫助邏輯思維嘅訓練,可以達到一理通百理明,減少依賴背誦,而且數學好對化學,特別物理,有好大幫助。我自己小朋友係數學改善了之後,自信心有好大提高。
如果將來打算學電腦就更加係決定性要項,數學唔好就好難明白電腦算法、3D圖形處理之類嘅底層理論。
當然有家長會覺得唔係每個小朋友都需要讀數理化電腦,亦需要因材施教;只係個人覺得未来大趨勢會對理工科背景嘅需求增加,如果數學底子好起碼將來選擇會更多。

伯爵府

回覆樓主:

如果是我小朋友
小學或被動的,1:1面授
中學又主動,可考慮zoom

而家補緊DSE其中一科,zoom,都唔錯,因中五下學期才補,要追返之前topic,都補得密
在carousell 搵的醫科生$300 /hr

本來另一科也想補,找左一位導師,睇完卷,叫學生自己做卷,唔使補,有問題可找佢 ,好難得有咁老實的老師 ,

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

jenniferzhu 發表於 22-11-7 09:01

做過學校老師不貴了
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

要睇你小朋友咩性格同成績去定論,我覺得如果成績唔差,只係想更上一層樓嘅話,同埋性格係自律,專注嘅,上補習社嘅專科班係好嘅,因為佢地d教材真係好貼學校

但相反,要嚴重補底嘅,唔留心嘅,一對一會可以專注d,又可以度身訂造教材
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

mizuho 發表於 23-1-24 01:26
只係個人意見供參考
數學幫助邏輯思維嘅訓練,可以達到一理通百理明,減少依賴背誦,而且數學好對化學,特 ...

謝謝jm

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

子若 發表於 22-11-6 01:34
而家係我或老公跟功課溫書,但覺得自己好容易燥底,成日無意中hurt 到個囡。 佢數學中中等等,悟性普通。
( ...

both have

男爵府

Pinky28 發表於 22-11-7 07:51
我就係咁樣,專科補習班,自己再跟貼啲

專科班,只係操卷?
答題技巧好似冇?

男爵府

crystal媽咪 發表於 23-1-24 08:24
做過學校老師不貴了

….

補過做小學老師…可能佢哋習慣學校有教材
上嚟乜都冇帶,拎text book教

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

junebbgirl2013 發表於 23-1-24 12:51
….

咁差,係個人問題
不要從別人的嘴裡去認識我

珊瑚宮

rosenok 發表於 23-1-24 07:41
如果是我小朋友
小學或被動的,1:1面授
中學又主動,可考慮zoom

我小朋友前幾年搵醫科生補$180鐘。現在老師系一個牙科醫生。(數理化好掂,吾教語文-因語文科煩)。現在我小朋友間中會同人補下 dse 數學 , m1。我都吾想佢長時間同人補習,因學校上堂太密 ,幾乎個個星期六都要返學,晚上又放得夜。

珊瑚宮

junebbgirl2013 發表於 23-1-24 12:51
….

理科-補習老師夠料,吾需要教材。
語文科-補習老師一定要準備教材/學生自準教材

伯爵府

12312 發表於 23-1-24 14:21
我小朋友前幾年搵醫科生補$180鐘。現在老師系一個牙科醫生。(數理化好掂,吾教語文-因語文科煩)。現在我 ...

老實,有料,唔揼波鐘$300/HR唔貴
$100無料,浪費時間就好貴
咁每個老師精補番佢自己嘅強項我覺得係啱,大包圍好難專注

首頁

尾頁

跳至