自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

第二輪都放第一
真係最後派唔到先叩門優先再收囉
#咁都搞得錯 不如諗下係咪真係去讀?

子爵府

jaycee_mami 發表於 22-11-22 20:53
學校有錯, 一定要作出補救, 而不是 do nothing, 這不是教育工作者的態度. 可以利用"叩門位"優先取錄那班學 ...

叩門位得幾個

伯爵府

dolala 發表於 22-11-22 20:39
照收可也,唔通教育局會迫人退學? 米已成炊!

出面班家長,有本事嘛學個位長洲所謂覆核王打官司囉...... 唔 ...

20位備取生家長都可以有本事嘛學個位長洲所謂覆核王打官司囉...... 唔怕被成個浸信會系BLACKLIST既話

男爵府

學校又係嘅,收多2個就話啫,成二十個,篤下條數都唔會錯啦,做錯左都冇辦法,唯有致歉認左佢。
明白家長空歡喜一場,如果真係好心儀,仲有第二輪大抽奬,同埋111叩門,呻下好啦,官津校冇可能超收架。

子爵府

學校有犯錯亦唔等於要收番20個學生
本來呢20個就係入唔到
咁點解要俾優先權佢哋?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

dolala 發表於 22-11-22 19:53
呢個並非胡言亂語,記得2001年浸大傳理有職員入錯資料,結果收多一倍新生,浸大都一力承擔,冇話SORRY踢人 ...

https://sys01.lib.hkbu.edu.hk/bujspa/loadpdf.php?pdf_name=spy_1999_10_30_02_cht.pdf#page=9

https://sys01.lib.hkbu.edu.hk/bujspa/details.php?lang=eng&did=bujspa0009112&syr=1969&eyr=2017&tab1=text&tab2=article

其實當年係職員輸入錯組別,個total數只係多咗1人。亦有學生表示自己組超收擔心,唔係個個都滿意呢個結果

而家大拿拿20個,點收?如果收咗,咁該區抽獎嘅又唔公平啫。間間學校都話攪錯要負責任收返晒,咁無人跟派位制度啦

attach1/tmp/phpZUH5Q5

男爵府

heilok 發表於 22-11-22 21:15
呢個case 同浸大唔同,浸大收多咗嘅學生,可能會因為有浸大offer 已放棄其他offer,有實際的損失。呢單係第 ...

不是,昨日早上有幾間私小同時註冊,如果因自行收左,放棄左私小offer, 下午通知無左津小,好大鑊喎。兩邊都冇!

絕對是浸大同一case!

子爵府

heilok 發表於 22-11-22 21:15
呢個case 同浸大唔同,浸大收多咗嘅學生,可能會因為有浸大offer 已放棄其他offer,有實際的損失。呢單係第 ...

係囉,只係空歡喜咗一日啫,實際無損失

男爵府

bhamcy 發表於 22-11-22 22:06
係囉,只係空歡喜咗一日啫,實際無損失

不是,昨日早上有幾間私小同時註冊,如果因自行收左,放棄左私小offer, 下午通知無左津小,好大鑊喎。兩邊都冇!

昨日小兒就是自行收左,冇去私小註冊,私小係12:00 前要註冊。如果事情發生在我身上,好大損失!

子爵府

fmf903 發表於 22-11-22 22:08
不是,昨日早上有幾間私小同時註冊,如果因自行收左,放棄左私小offer, 下午通知無左津小,好大鑊喎。兩邊 ...

,希望嗰20個小朋友無呢啲情況。

伯爵府

dolala 發表於 22-11-22 20:39
照收可也,唔通教育局會迫人退學? 米已成炊!

出面班家長,有本事嘛學個位長洲所謂覆核王打官司囉...... 唔 ...

都未註冊,唔係米已成炊。
如果註冊咗我覺得就要比返個學位。
未註冊,只可以話係公佈有錯。

珍珠宮

好媽媽勳章

Adiezz 發表於 22-11-22 21:58
叩門位得幾個

但該校總學位有150個, 是大校, 叩門位不是有15個嗎?

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2023dpnet-91b.pdf

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

無啦啦收多一班分薄晒啲資源,咁咪對原本取錄嘅學生好唔公平?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jaycee_mami 發表於 22-11-22 22:18
但該校總學位有150個, 是大校, 叩門位不是有15個嗎?

多數係10個
放下自在

大宅

fmf903 發表於 22-11-22 22:06

不是,昨日早上有幾間私小同時註冊,如果因自行收左,放棄 ...

有邊幾間?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

技不如人,落空請走人。
津貼學校無責任亦無權力無額外資源去開多班。你估真係拎多張櫈仔坐?
都話係備取生,有咩好講。
夾硬黎都只係夾硬升讀。搵過第二間可能更適合。

珍珠宮

fmf903 發表於 22-11-22 22:08

不是,昨日早上有幾間私小同時註冊,如果因自行收左,放棄 ...

如果有呢個情況
呢兩日應該有跟進報道了
睇下到時點收科
可能真係跌眼鏡,會收哂呢20個

男爵府

mandy952 發表於 22-11-22 21:18
根本都唔關教育局事,冇理由要教育局比多20個位學校,如果比左對其他學校及家長都唔公平,因為大抽獎會少 ...

其他家長嘛揀第二間囉
First come first serve

男爵府

美味 發表於 22-11-22 22:22
無啦啦收多一班分薄晒啲資源,咁咪對原本取錄嘅學生好唔公平?

個D遭遇厄運既人嘛更不公平啦

別墅

somehow 發表於 22-11-22 22:00
20位備取生家長都可以有本事嘛學個位長洲所謂覆核王打官司囉...... 唔怕被成個浸信會系BLACKLIST既話

...

你講得好岩

首頁
12345...11

尾頁

跳至