自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

開心girl 發表於 22-12-4 08:13
回覆 199707100304 的帖子

個下激氣忍唔到口可能搞婚禮太大壓力

當年人地結婚你有去飲?
有去當然比足啦!

珍珠宮

畀面勳章

請飲唔好講有冇人情收,唔使錢請人出席,人家都未必願意花時間去參加,屋企沒飯食咩,更何況要俾1千幾百蚊人情去替人高興?請飲系睇交情。
除非佢結婚時 ,你人唔到禮到,又或者你人到禮到,輪到你結婚,佢哋人唔到禮唔到,你先可以嬲。

公爵府

親子王國15週年勳章

開心girl 發表於 22-12-4 03:54
岩岩擺酒請佐一班中學同學咁當中有兩個圈子,但a圈子同b圈子唔熟
話說a圈子有三個人,其中兩個臨擺酒前兩日 ...

佢地唔識礼數!別介懷。現在D人太自我,好易得罪人。這也可警惕自己,第時点教仔女。另外,我家老人家成日都話無錢就唔好擺酒,人地到係畀面,唔好計較人情!明你不是計較人情,但你D 朋友,又無礼,又唔畀面,算罷!

侯爵府

開心girl 發表於 22-12-4 08:11
回覆 幸福花海 的帖子

其實係keep住 contact 既相熟朋友正因為熟朋友,佢地唔黎我本身我都有唔開心

除咗吾重視你、都表現左佢哋嘅人情世故....

往往結婚時又会看清一D人和事、唯有睇开D

瑪瑙宮

回覆樓主:

以前就驚漏/無派帖比人,比人話,現在就驚比人話係又派吾係又派,一間公司一百幾十人,都無傾偈打招呼都無,都要派帖, 散水餅又吾個個派,就只派自己部門 咁清楚人數

大宅

我其實覺得最後一個唔黎個個朋友應該要俾人情,因為一開始話會黎,臨時又唔黎,咁樓主都預咗位俾佢,俾多俾少唔係問題。問題係對方應該將心比心,如果自己搞結婚,個個都話黎,最後個個都no show,大家係咪都覺得無問題先。反而如果最初就話唔黎個d朋友,俾唔俾都無所謂。不過我就唔認同樓主同第三個朋友咁講話酒店計人頭,呢d事自己心裡有數就OK,真係唔差個幾百蚊

子爵府

回覆樓主:

佢3個friend又真係衰嘅!縮骨嘅!側側博!
佢哋結婚你有做人情,即使唔到都封禮,對佢哋心中有數....

伯爵府

回覆 幸福花海 的帖子

其實係keep住 contact 既相熟朋友正因為熟朋友,佢地唔黎我本身我都有唔開心

未必唔重視你,而家有啲年輕一代可能諗法唔同咗,我地以前結婚就算唔熟,人唔到禮都一定到,因為人人都係咁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

岩岩擺酒請佐一班中學同學咁當中有兩個圈子,但a圈子同b圈子唔熟

我當年結婚,真係請好少朋友和同學,真係只請幾個,同事更加一個都唔請,又唔知人哋收到炸彈高唔高興,雖然我同啲同事係好夾,點知真係會有同事問我點解唔請佢哋,所以結婚最好唔好攪咁多,兩人開心便可,算啦,佢哋唔來都無辦法,唔比人情係佢哋唔識做人處世,唔係話貪佢幾佰,又真係既,你無端端叫人坐去一推唔熟的人又真係有啲尷尬既,開心結婚唔好諗咁多啦,祝新婚快樂

珍珠宮

從前亞媽教落,收到帖就算人唔到禮都會到,呢啲禮數係要做嘅!當然,做幾多絕對係要睇交情同經濟能力啦!唔一定要做某個金額去夾錢俾人擺酒囉!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔嬲
疫情及其他因素也有機會
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

索性絕交,唔好嬲

公爵府

回覆樓主:

最怕收到果D畢業後冇聯絡既中同喜帖,去完鄧佢高興之後,又係冇聯絡……

子爵府

幾百蚊睇清一個人,抵啦

水晶宮

畀面勳章

維仔媽媽 發表於 22-12-4 08:22
請飲唔好講有冇人情收,唔使錢請人出席,人家都未必願意花時間去參加,屋企沒飯食咩,更何況要俾1千幾百蚊 ...

認同!係囉,冤有頭債有主,一對一咁計先公平

子爵府

回覆樓主:

如果之前應承左,最後黎唔到,我會封番500,因為人地留左位,之前應承左黎,人地先留位。呢d 係禮數,呀媽教落要做足。
我嗰時結婚,有一兩個人臨時黎唔到都比番人情我,仲比足人情嗰隻。
不過樓主唔好介懷了,人地唔比都無計

伯爵府

我當年結婚係請既必定會出席先請,無謂估估下,所以最後全數人都出席(全部friend),當年同事就算朝見口晚見面全部一個都唔請只派餅,廢時請一個唔請一個,我至怕煩同埋大家估估下

男爵府

回覆 幸福花海 的帖子

佢哋唔識做又度縮,而家d人唔重視/唔知收帖缺席回利是。其實都係$1500, 唔好因為少少$ 影響心情,做人對得住自己好了

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

話明請飲請飲,幾時變咗結婚擺酒係人哋要夾錢幫新人找數架

男爵府

回覆樓主:

自己做足,人地唔做,都冇計。

首頁
12345...11

尾頁

跳至