自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

qpalzm 發表於 22-12-26 14:39
Company secretary係董事黎, 上市公司要專業人仕例如會計師做

似乎你唔係好清楚。Comp sec 可以唔係董事局成員,需要有牌,未必但可以係dual role會計師、律師,亦可以搵comp sec 公司做掛名。

侯爵府

要上身的, 係好嘢唔會推到落嚟中層身上
你搵定後路, 總之死都唔好應承

公爵府

小談心 發表於 22-12-26 15:02
請問開公司戶口可能要比director’s guarantee係指乜嘢,真的唔熟呢方面嘅嘢。感謝
...

你咩都唔熟,千祈唔好做

伯爵府

回覆樓主:

感謝大家
我會想盡方法甩身
希望保得住份工,最差嘅就唯有唔do

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

小談心 發表於 22-12-26 15:46
感謝大家
我會想盡方法甩身

其實你呢個唔係com sec問題,係potential 民事+刑事問題
如果你問個律師,佢200%會叫你唔好做

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 22-12-26 15:48
其實你呢個唔係com sec問題,係potential 民事+刑事問題
如果你問個律師,佢200%會叫你唔好做

請問民事嘅點,同刑事嘅點在那?
想了解多啲
感謝

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我唔太清楚法例, 但我相信「no free lunch」、「無咁大隻蛤乸隨街跳」。

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 22-12-26 14:42
一間公司嘅com sec同董事係兩樣嘢
Com sec 自己要有牌,同會唔會計無關係

有好多時細公司director會做埋company secretary(除非得一個director), 而一般limited非上市公司的company secretary非無專業要求

珊瑚宮

小談心 發表於 22-12-26 13:58
呢2-3年嚟講方便我照顧屋企,如果捱到孩子完左小學点轉工都可以,由於我自己都亂亂地,想冷靜啲揾啲人分柝 ...

掛名?秘書誰做?我會選擇唔做

子爵府

小談心 發表於 22-12-26 13:56
事緣公司啲董事相繼各種原因不能再擔任
之前公司嘅董事一直都係打工高層擔任
老闆再揾就揾下一批年資較高嘅 ...

Sorry睇錯咗係做Co. Sec

掛名董事就無謂上身

有限公司可以one director,而俾錢亦可以請外面Co Sec公司做nominee director,佢想慳錢啫 (如非孭鑊的話)

伯爵府

snow.white 發表於 22-12-26 15:24
似乎你唔係好清楚。Comp sec 可以唔係董事局成員,需要有牌,未必但可以係dual role會計師、律師,亦可以 ...

係, comp sec未必一定係director (不過樓主個case好似兩者都係)

非上市公司的com sec並無專業要求

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

現在份工人工合理,工作自由出入容易--> 都應該不是吸引你做一些你根本5熟悉的野之理由。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

LCHF 發表於 22-12-26 16:38
Sorry睇錯咗係做Co. Sec

掛名董事就無謂上身

請問nominee director係咩?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

小談心 發表於 22-12-26 16:19
請問民事嘅點,同刑事嘅點在那?
想了解多啲
感謝

香港董事學會
《公司及其董事會》
https://www.hkiod.com/wp-content/uploads/document/DIRguideline_4th_edition/Chi/Guidelines_for_directors_4th_part_1_chi.pdf
《董事的法律地位、權力和責任》
https://www.hkiod.com/wp-content/uploads/document/DIRguideline_4th_edition/Chi/Guidelines_for_directors_4th_part_2_chi.pdf
《董事作為個人》
https://www.hkiod.com/wp-content/uploads/document/DIRguideline_4th_edition/Chi/Guidelines_for_directors_4th_part_3_chi.pdf
有興趣既話,得閒慢慢睇吓
簡單來講,民事即係債權人有權向董事索償債務欠款。
刑事即係違反咗公司條例/其他條例(例如內幕交易),董事要負上刑事責任罰款/坐監。

已刪除用户

已刪除用户

伯爵府

fong2005 發表於 22-12-26 16:58
續上⋯
其實仲有好多好多(責任)未講清楚你知不過只係以上果幾點
足夠令你唔會無情情做公司董事

明白,多謝你
咁你自己持自己公司
合理好多,自己公司,決定權係自己手

禁止訪問

伯爵府

小強媽 發表於 22-12-26 17:24
閣下打的公司是否跨國或上市大公司?會否即加好多好多人工?如祇掛名打死都吾好應承!
...

不是,只係全公廿幾人普通不知名公司,也沒有加人工,我都5年冇加過薪,公司呢幾年都沒落中

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

fong2005 發表於 22-12-26 16:58
民事⋯公司A董事入左貨未找數
(有限)公司清盤⋯請問你要唔要上身?
假設只有你同老闆係公司董事

其實fong2005講嘅嘢係common sense。一間公司簽約、借錢,邊個代表公司?咪董事囉
叫你做得董事,公司名義嘅法律文件,9成9都係董事簽
你無權睇通公司業務,就去簽嘢,咁你話有咩刑事民事責任?買嘢走數、簽完租約唔想租、未還完要罰錢、應承交貨交唔出,公司嘅代表咪係董事囉
樓主,講真,如果你咁都諗唔到,真係唔適合上身….

首頁
12345...7

尾頁

跳至