自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

男爵府

人地比錢坐車,點解要讓
想坐咪坐的士囉,依個時代係自私時代無論男女老幼一樣係咁

珍珠宮

回覆樓主:

越後生乜都未經歷過 係無乜同理心
但樓主小朋友5 6 歲又真係少人讓唔奇
我見通常女人抱住2 3歲小朋友都多人讓架

水晶宮

LoveJun1314 發表於 23-1-15 19:42
今日搭觀塘綫,車廂座位已滿,但座位前面的企位仲好梭落。我哋企的車廂有兩個老人家,一男一女,大概6x-8x ...

下次真係需要坐嘅,直接搭的士,呢個世界,永遠靠自己好過靠人

大宅

白毛毛 發表於 23-1-15 20:37
咁講啦,我愛讓座俾人,但我唔想讓座俾自以為我要讓座俾佢的人。

你認為我自以為是都好,個隔車廂有兩位老人家,女各位望落6-70,男個位望落7-80,(呢位伯伯個樣好攰,一路周圍望睇有冇人讓位。讓位唔係老馮,只係覺得係一個有文化的城市/人的基本素質,而唔係要人出到聲先會讓

大宅

LoveJun1314 發表於 23-1-15 19:42
今日搭觀塘綫,車廂座位已滿,但座位前面的企位仲好梭落。我哋企的車廂有兩個老人家,一男一女,大概6x-8x ...

廿年前我帶家姐個女出街,搭車好多時會有人讓,所以之後我見到人有需要都會讓返人,可能近年香港人負能量太重,自己都搞唔掂,帶唔到正能量比其他人

侯爵府

回覆樓主:

搏x申請表

珍珠宮

2023年兔年勳章

youhello507 發表於 23-1-15 20:30
讓係人情,唔係道理,你想坐點解唔問下邊個可以讓呀?

X2

大宅

kumasanee 發表於 23-1-15 20:29
好出奇見到其他留言都一面倒覺得點解要讓
樓主,我理解你,宜家真係冇乜人會讓座
肯讓座通常係中年c9

謝謝你,我小朋友出街經常讓座比老人家/細個佢的小朋友,我覺得好欣慰

男爵府

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

點解成日都道德綁架?
做人已經好辛苦,成日都為呢d 小事而覺得唔開心為乜?你攰人哋都攰,可能有d 人返通宵唔夠瞓要補眠,各有所需,有人讓座係好彩,無人讓座咪算囉。
我明白小朋友玩到攰會瞓,但我成日都同小朋友講,你玩嘅時間唔攰嘅,幾眼瞓都玩到,玩完就要坐要抱,咁你下次要留諗下留返d 力返屋企。
等人讓座,倒不如靠自己啦。

子爵府

Chowying 發表於 23-1-15 19:59
5,6歲點解要抱,你玩到攰自己計算啦,關其他人咩事啦

同意

其實呢,點解樓主自己唔諗下,人地可能真係有需要呢。
我好多時m 到太攰,都會坐3,4個站再坐回頭車確保有位坐,來回花咁多時間都係因爲自己問題自己解決。

珍珠宮

LoveJun1314 發表於 23-1-15 20:42
你認為我自以為是都好,個隔車廂有兩位老人家,女各位望落6-70,男個位望落7-80,(呢位伯伯個樣好攰,一 ...

就係咁。
我無一隻字指向你,事實亦無想過咁做。所以,無須太主觀和太絕對。

珍珠宮

LoveJun1314 發表於 23-1-15 19:47
依家d年輕人係唔係普遍都係咁冇文化素養,令人心寒。
我事後覺得自己都有做得唔好,應該出聲麻煩坐關愛座位 ...

對,比我會開聲叫佢讓坐,抱一個小孩都頗辛苦的

子爵府

vvkennis 發表於 23-1-15 20:46
有人讓座係好彩,無人讓座咪算囉

我都咁諗

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

算吧啦, 疫情前搭地鐵見過幾次有人讓坐, 果啲係講普通話既

我自己基本唔會坐, 就算坐一見到都讓坐, 而家啲人唔好話讓坐, 只係企入啲都唔會, 個個睇住電話就扮乜都睇唔到

珍珠宮

LoveJun1314 發表於 23-1-15 20:46
謝謝你,我小朋友出街經常讓座比老人家/細個佢的小朋友,我覺得好欣慰
...

批評你的,多數是沒有同理心的,不用理會,不過要預咗日後的社會也會是這樣的,毫無感情,冷漠無情的!
只要自己教好自己的小朋友就夠了

男爵府

回覆樓主:

其實5,6歲都要抱都真係....
咁下次咪唔好玩咁耐lor
你做阿媽仔女幾時攰又點會唔知
想有位坐可以坐的士,唔好講到人地唔讓會錯晒,可能人地都唔舒服

侯爵府

LoveJun1314 發表於 23-1-15 19:47
依家d年輕人係唔係普遍都係咁冇文化素養,令人心寒。
我事後覺得自己都有做得唔好,應該出聲麻煩坐關愛座位 ...

覺得黑暴後,鼓吹左自私自利嘅文化,亦分化咗上下兩代

公爵府

小玲太太 發表於 23-1-15 20:47
同意

其實呢,點解樓主自己唔諗下,人地可能真係有需要呢。

間中睇到依啲讓座post真係令人好大壓力,我本身真係唔企得耐會暈,但外形睇落完全唔似有病既人,如果車廂一多人,就幾怕俾人話我唔讓座,但其實我好需要坐的

伯爵府

小星星1 發表於 23-1-15 20:52
批評你的,多數是沒有同理心的,不用理會,不過要預咗日後的社會也會是這樣的,毫無感情,冷漠無情的!
只 ...

哈哈哈……. 唔讓位俾手抱6歲小朋友個阿媽坐,就叫冷漠無情?又話無同理心?

我淨係覺得樓主要其他人體諒佢,讓佢,其實關人鬼事咩!

6歲好大件啦,仲要人抱,我覺得似唔識教仔女多d囉!教到公主/王子咁,一累要人抱,又唔係傷殘,抱乜呀?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

讓俾老人或大肚婆我覺得係應該,但讓俾小朋友或小朋友阿媽我覺得有保留,唔讓唔係咩問題,我自己的小朋友玩得攰,咪同佢哋去cafe 坐吓先再行,你攰人哋返工都攰,人哋唔讓我完全唔覺得係問題,小朋友叫攰我會話至少你而家搭車唔係仲行緊

首頁
12345...17

尾頁

跳至