自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

vincielau 發表於 23-1-16 12:33
唔好等即刻睇醫生,我老爺嗰時都試過初頭以為小事唔出聲諗住自己食啲成藥就無事,点知隔唔夠1日就話透唔到 ...

做咩手術?

伯爵府

育兒性格勳章

Fishqqma 發表於 23-1-16 13:59
做咩手術?

心臟手術
好多年前嘅事,印象中一入院就即刻同佢打針,我諗類似強心針嗰啲(唔識個專業名稱),後嚟安排到手術室醫院就嗱嗱幫佢做手術。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

elaine2057 發表於 23-1-16 12:07
他覺得依家好返不肯入急症!

唉~

一定要檢查清楚、心臟血管有冇塞、如果突然塞咗返魂乏術~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

elaine2057 發表於 23-1-16 12:36
在五、六小時内自然好返的

下次可能冇咁好彩~

竟然噉樣、都唔入急症室~

101% 係急症~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

vincielau 發表於 23-1-16 14:12
心臟手術
好多年前嘅事,印象中一入院就即刻同佢打針,我諗類似強心針嗰啲(唔識個專業名稱),後嚟安排到 ...

原來係心臟有事。

男爵府

ocarebear 發表於 23-1-16 12:48
一定要嚇佢同佢講後遺症

我媽媽幾年前冇人知佢小中風, 因為我哋唔識, 結果演變成現在混合性腦退化, 即係 ...

請問下你媽咪混合性腦退化主要有那些病症? 我媽咪3年前在去政府門診复診時,頭痛的好厲害,當時果個醫生立即叫白車送他去了Q醫,說他可能是小中風, Q醫照過腦,只係說懷疑媽咪曾經之前有過較微腦出血,給他食亞司匹林,他之後冇再大頭痛,只係記憶力好差, 血壓食藥控制都正常。我都好擔心下

公爵府

chinfongfong 發表於 23-1-16 15:28
請問下你媽咪混合性腦退化主要有那些病症? 我媽咪3年前在去政府門診复診時,頭痛的好厲害,當時果個醫生 ...

其實混合性腦退化同阿茲海默症腦退化, 表面病徵係冇大分別, 初期記性差, 通常係講短期記憶, 剛剛講完, 一分鐘後已經唔知自己講過, 如是者可以重複十次八次. 如果屋企有工人姐姐, 好多時自己啲嘢唔知放咗去邊, 就會話工人姐姐偷, 好多時都係啲冇人會偷嘅嘢, 水壺、飯壺、手套、柑桔話梅…但係你解釋畀佢聽, 佢係唔會理你.
另外仲有情緒上好大變化, 會好暴躁, 仲會不停講粗口, 對眼係好兇狠
以上係我家長者初期病徵, 其他長者未必一樣
如果一個長者腦退化病徵都已經出曬嚟先去睇醫生, 都未必會去照個腦, 因為根本表面已經係好肯定係腦退化, 如果唔照個腦, 根本就唔會知係邊類型腦退化

男爵府

ocarebear 發表於 23-1-16 15:43
其實混合性腦退化同阿茲海默症腦退化, 表面病徵係冇大分別, 初期記性差, 通常係講短期記憶, 剛剛講完, 一 ...

請問你哋是看開那個醫生,照腦要去那裡照?我媽情緒冇乜大改變,都和之前一樣嘻嘻哈哈,只係早上做過乜,有冇去街之類,問佢不記得,但如果有提示,他又想的起,因為他之前就係可能去看醫生中招,所以好怕再去看醫生,我哋等再多半年,會再去照下腦部,

我哋想去做中醫針灸看下有冇幫助,之前看報紙有老人家去針灸,可以改善記憶,我哋過完年去試下

https://www.hk01.com/article/857108?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

男爵府

回覆樓主:

https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20230112-0112_00176_064/醫健:老有所醫:當「認知障礙症」遇上「新冠腦霧」

男爵府

ocarebear 發表於 23-1-16 15:43
其實混合性腦退化同阿茲海默症腦退化, 表面病徵係冇大分別, 初期記性差, 通常係講短期記憶, 剛剛講完, 一 ...

其實我媽咪今年70歲,記憶力差其實正常都會有,但又不知是否係腦退化?我之後都有再問過政府
醫生,他們答我媽咪是否真係有過腦出血或有過小中風都說不太肯定?

男爵府

回覆樓主:

即刻入醫院check! 識人中風前唔舒服冇睇醫生,過左幾日後就中風,以後行動不便了

男爵府

elaine2057 發表於 23-1-16 12:06
口齒不清、劇烈頭痛、頭暈、手無力。。。。。

一定入醫院check下。

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

請盡快去急症室

我係過來人,唔識為家父爭取黃金72小時,悔不當初

公爵府

親子王國15週年勳章

咁都仲等!快去医院check 清楚la

侯爵府

elaine2057 發表於 23-1-16 12:06
口齒不清、劇烈頭痛、頭暈、手無力。。。。。

呢d 病徵已經要即刻入急症啦

伯爵府

回覆樓主:

要去比醫院跟進番,因為中風會復發的,要keep 住食亞士匹靈

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

聽大家講,一定要 call白車入院,唔好令將來自己後悔。

男爵府

不要亂吃藥,直接去急症,姑娘會初步評估幫你分流,最重要同姑娘講清楚發生過咩事

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

小中風後,可能會在短時間內有大中風。去醫院check清楚好啲。

公爵府

chinfongfong 發表於 23-1-16 16:28
請問你哋是看開那個醫生,照腦要去那裡照?我媽情緒冇乜大改變,都和之前一樣嘻嘻哈哈,只係早上做過乜, ...

睇咗幾個月私家腦精神科醫生, 跟住排到政府老人精神科, 之後就一路睇政府到而家.
如果你懷疑係咪腦退化, 可以先去做評估, 上網搜尋資料, 我哋之前係去屯門仁愛堂嘅記憶診所做評估, 另外我知沙田賽馬會嘅耆智園都有
我記得當時流程大約係咁: 首先自己出去做評估, 跟住睇私家腦精神科醫生, 因為知道冇咁快排到政府, 同埋自己有去聖保祿醫院做腦部磁力共振, 攞住評估結果同腦部磁力共振睇街症, 跟住好似有轉介信去排政府精神科, 排到政府就停咗睇私家
大約係咁, 但可能有啲會記錯, 因為都成六年前

首頁

尾頁

跳至