自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

JoeyYung1234 發表於 23-1-20 06:06
係情緒勒索,
子女成年後有自己世界,有自己理想,會組織自己既家庭,
做決定時首先考慮自己既老公/老婆同 ...

根本就係

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 opclk99 的帖子

其實佢地唔會諗咁多﹐(個個都話為小朋友麻)。最近得知某已移民既親人家中有位老人家 (直屬)過身﹐過晒年會出殯﹐但佢地都話唔返黎 (話PLAN左X月先返)。其實呢D突發野﹐又係至親(由細幫手湊大佢既外婆黎﹐都可以話唔返黎真係無言.......有朝一日D子孫都咁對自己唔知佢自己咩感覺呢)

珍珠宮

仔女大,一定有自己嘅生活,只可以希望自己同老伴都身體健康

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

JoeyYung1234 發表於 23-1-20 03:00
都無辦法,仔女大咗有自己既世界,
係香港咁細既地方,原生家庭先會成日見面,
就算係中國大陸,大把老人都 ...

雖然係,但老人家的確難接受嘅

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

大力大力 發表於 23-1-20 05:23
父母年老、想子女孫兒在身邊、是情諸勒索?

那父母生了子女、不是一様盡力照顧20年(大學畢業)長大成人 ...

"當然、有些父母根本、生了孩子從沒有教育好、也沒有照顧好子女........這便是因果~"
呢句說話, 都可能係情緒勒索.

其實, 離鄉遠去或近身侍奉兩老, 都係個人考慮好多因素後的決定, 絕對不是非黑即白.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

JoeyYung1234 發表於 23-1-20 06:06
係情緒勒索,

每個人都有權選擇自己想過嘅生活,父母用所謂嘅孝順嚟把子女綁在身邊,認同係情緒勒索。

老豆養仔 仔養仔,從來都係天經地義嘅事,仔女冇權選擇出唔出世,但父母有權選擇生唔生仔,唔係話唔理父母,但成年子女係有權決定自己想過嘅生活,同樣如果子女要移民父母唔想,但子女硬要帶父母走,迫父母跟著佢去留佢在身邊,父母一樣唔會好受,所以互相專重,大家生活安好已經足夠。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

那父母生了子女、不是一様盡力照顧20年(大學畢業)長大成人 ...

古老嘅一代先會 expect 子女孫兒在身邊,因為生活節奏慢,大家住喺一個大宅。而家生活/工作要遠走,唔會一個家族住埋一齊。我4大長老都唔會有咁嘅期望,真係好睇活喺咩年代/咩世界。
想有人陪伴,定係唔比下一代/二代出走,係有分別,因為下一代/二代遠走就話佢地不孝,呢 d 就係情緒勒索。如果佢地另一半係外國人,就必須搬嚟香港住?

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆 大力大力 的帖子

其實點解一定要為父母留低 唔可以為孩子?
咁唔係情緒勒索係乜嘢?
父母同孩子都係親人
點解唔可以為孩子離開?

無唔帶你走
係你唔走啫

走唔亦唔代表不孝
不孝嘅話就唔有帶埋你走嘅諗法

珍珠宮

咩關係都好,人總要學會唔好太情感上依賴別人。
總有機會有一日會分別,不再被需要,要找到自己價值。
我願望係老咗可以繼續工作、學習。有自己朋友。

missyoumum    發表於 23-1-20 09:50

水晶宮

係情緒勒索,

我阿媽都係咁睇得開嘅阿媽,佢鼓勵我地揾自己嘅世界。
我情感上依賴爸爸,所以鍾意留香港,我唔會因為其他兄弟姊妹唔喺香港住而話佢地不孝。

水晶宮

waic 發表於 23-1-20 07:57
其實講到尾最緊要有錢,有朋友,有社工跟。
你睇余餘慕蓮,羅蘭姐,uncle Ray 佢地都係獨居老人
有仔女都 ...

欣賞你,心態最重要

侯爵府

回覆樓主:

其實我覺很香港的長老心態上係太依賴子女,成日乜都話要仔女幫手搞乜搞物,又話要仔女住近啲,又要成日返屋企食飯飲茶! 一句 “老有所依” 搞到個人冇哂獨立自主?

侯爵府

係情緒勒索,

你真係表達得好,寫晒我心中所想。

不過如果反駁唔到你,該男JM 會選擇性失明

水晶宮

MissMaMa 發表於 23-1-20 08:55
情緒勒索,應該係個別極端例子。
做父母要開明,但一樣要灌輸仔女孝義觀念。我好傳統,仔女由細到大,我都 ...

我同阿仔關係好好,我無搬個孝字出嚟講,傳統佢識嘅唔多。不過我點同父母相處,佢自細觀察,學習咗我都未必定到個規範。
將來無論遠近,我信阿仔會關心我同佢爸爸。

珍珠宮

my005 發表於 23-1-20 08:56
呢句一直係我既諗法:這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就

是父母對 ...

但唔係太多人能做到,心寛自在,自己都會開心好多

伯爵府

waic 發表於 23-1-20 08:33
有啲父母又驚仔女飛左出去唔返,唔照顧自己,呢啲其實生之前諗清楚,生仔女根本唔係為防老,要防老儲多啲 ...
所以投資在仔女身上都應量力而為, 點都要為自己將來打算. 否則想唔依賴仔女都唔得.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

子女要考慮父母感受,父母又有冇考慮子女感受?父母想留港就要求子女必須留港,綁在父母身邊照顧,如果子女要移民但父母唔願意,子女強行帶父母走綁父母在身邊照顧又得唔得呢?
住在附近才叫孝順,香港都大把同住或婚後嘅人冇乜理父母,冇時間理父母又如何?唔係話唔駛理父母,但互相專重同樣重要,強行要求成年子女留在身邊的確係情緒勒索。

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-1-20 09:44
欣賞你,心態最重要

其實係睇得太多,唔好諗住靠晒仔女,仔女末必有能力照顧,好多因要照顧老人精神爆煲,財力/體力/時間,缺一不可。現實啲睇,錢可以解決到大部份問題,趁自己後生儲多啲錢傍身,好過一早驚定仔女唔理自己。
我自己就絕對唔想辛苦個仔。

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

waic 發表於 23-1-20 08:33
有啲父母又驚仔女飛左出去唔返,唔照顧自己,呢啲其實生之前諗清楚,生仔女根本唔係為防老,要防老儲多啲 ...

我成日都覺得,日常生活同仔女關係好,仔女唔會唔理自己,關係好,再遠都會返嚟,大前提關係好(我係從仔女角度睇,唔係從父母角度睇)。

珍珠宮

cindy618 發表於 23-1-20 09:21
雖然係,但老人家的確難接受嘅

過時過節,尤其中秋、新年更難受,除非平時可有可無,無乜感情除外

平日可能仔女唔得閒,可以見下孫,現在年幾,2年,甚至3年都末必見到一次。真係好大改變

我自己呢一代無乜所謂,夠獨立,肯使錢,就算將來佢在外國,唔想飛,我可以飛去探佢,順便旅行

只係大多數我4老嗰代老人家只能在屋企無限期等待…….

首頁
12345...18

尾頁

跳至