自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我C6都儲咗二十幾年

侯爵府

大力大力 發表於 23-1-28 20:16
我也有儲利是習慣、已經儲了十幾年、外母外父每年新年/日生都封好大封、應該有好多萬~ ...

我同老公結婚後每年既利是錢我都去買金粒,(以前可以買一両,呢幾年買半両 ),過埋年15再去買我都有15粒!

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

近幾年冇拆,以前收到帶阿女存入銀行,呢幾年疫情,得閒停下課,得閒停下工,冇乜特別就唔會特登出街,所以都懶得去銀行搞,久而久之就懶得拆放左响度。所以邊個封幾多錢,真係唔知亦唔會特登去記。

侯爵府

Jessy 發表於 23-1-29 00:47
我覺得好阻地方,所以一年內一定會拆

利是封和新銀紙會留起重用,下年又封返比人 ...
x 2

屋企已經好多雜物, 免得過都唔會囤積任何嘢!

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Minnacat 發表於 23-1-29 00:51
我同老公結婚後每年既利是錢我都去買金粒,(以前可以買一両,呢幾年買半両 ),過埋年15再去買我 ...

係咪周生生有金粒賣?幾錢粒?
好似見有人入金舖問..

侯爵府

Ryanma 發表於 23-1-29 01:18
係咪周生生有金粒賣?幾錢粒?
好似見有人入金舖問..

我通常係周生生、周大福、六福或上海商業銀行買!邊間平邊間買!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我愛Corina 發表於 23-1-28 21:26
我都無拆,不過原因係懶

我都係,懶,呢個手袋幾封,果件衫袋又幾封,有時買嘢唔記得帶銀包冇現鈔,拆封利是用咗佢,有次拆開兩封,每封得1蚊美金
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

etam724 發表於 23-1-28 21:53
我都係近呢幾年開始儲利是,原因係收嘅利是越來越少,代表比利是我嘅人一個一個離開 所以我好珍惜呢 ...

me 2

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

我忍唔住會拆

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

XYZABC 發表於 23-1-29 00:51
我C6都儲咗二十幾年

你地仲利害~

如果2個人超多利士、要好似Terry用個旅行喼裝~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Minnacat 發表於 23-1-29 00:51
我同老公結婚後每年既利是錢我都去買金粒,(以前可以買一両,呢幾年買半両 ),過埋年15再去買我 ...

那一定升值不少、把鈔票祝福、變為黃金祝福~

初結婚時我們生日、都會買一個一安士/兩、黃金/白金幣給對方、買了約十年、但黃金升穿1000美元便停了~

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

Terry 係城中筍盤,年青,出身有錢家族,正室長男,最重要夠戇直直

子爵府

我通常都會查出嚟用,因為怕自己左放右放,最後唔知放咗去邊

大宅

我以前都有儲利是,甚至無開嚟睇,儲咗10年,近排諗住入咗銀行去,一拆開發現有人銀紙加雪糕coupon,應該係比亞女的,張coupon 過咗期8年

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Ritzmary 發表於 23-1-29 07:40
Terry 係城中筍盤,年青,出身有錢家族,正室長男,最重要夠戇直直
...

最怕同佢結婚後、唔講嗰句、都講埋呢~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

大力大力 發表於 23-1-29 08:05
最怕同佢結婚後、唔講嗰句、都講埋呢~

落藥杜啞佢囉

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Ritzmary 發表於 23-1-29 08:08
落藥杜啞佢囉

其實 Terry 個角色、都幾可愛~

買基金真係好傷

公爵府

大力大力 發表於 23-1-29 08:15
其實 Terry 個角色、都幾可愛~

係可愛,相信佢係bk world 一定大把女仆埋去

珍珠宮

docomo 發表於 23-1-28 21:02
我曾經都有諗過儲起d利是錢,但諗到銀紙唔用會貶值,所以都係用左去好
...

係,唔想將人家嘅心意貶值,所以我會拆

珍珠宮

回覆樓主:

我父母的新年,生日利是,全部冇拆

首頁

尾頁

跳至