自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

大宅

2024勳章 2023年兔年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-1-31 21:40
噢!咁之前真係排好耐。我哋燒咗幾個月銀紙都好肉赤

我都燒緊銀紙,但我媽評估唔合格,而家住緊果間係護老位,評左要排護養位。而家一係等,一係就幫佢燒晒銀紙攞綜援,兩頭唔到岸

公爵府

Charlotte_mom 發表於 23-1-31 21:43
係呀,除咗宿費,仲要顧及雜費同間中有d醫療開支,真係幫輕好多

...

請問世伯是否用院舍券入住老人院?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ilovematthew 發表於 23-1-31 21:45
請問會不會有物理治療師架?

間中有(當然我亦心知不能要求太多)

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 23-1-31 21:48
間中有(當然我亦心知不能要求太多)

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-1-31 21:37
祝世伯手術成功一切順利

多謝你, 我研究吓

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

shop_baby 發表於 23-1-31 21:46
申請買位同私院有唔同嗎?我家人果間話有政府買位,但我仲未申請到資助(未交齊資料)仲交緊全費,明天會 ...

如政府資助,就係東華三院、博愛、志蓮淨苑等福利機構辦,質素係有保證d但排嘅時間亦耐
私家有d係政府買位,就好似你家人而家呢間。申請唔到/未申請到嘅就自費去住,到申請到,就有政府資助(我係由10000變1656)
快d交齊資料啦,早d交早d有資肋呀
祝順利

公爵府

Charlotte_mom 發表於 23-1-31 21:51
如政府資助,就係東華三院、博愛、志蓮淨苑等福利機構辦,質素係有保證d但排嘅時間亦耐
私家有d係政府買位 ...

明白晒,謝謝,希望明天要交既資料都交齊,謝謝
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

恭喜哂

王國長老

雙子豬 發表於 23-1-31 21:46
我都燒緊銀紙,但我媽評估唔合格,而家住緊果間係護老位,評左要排護養位。而家一係等,一係就幫佢燒晒銀 ...

護養院即係要多d照顧果種,對嗎?
即係護老位就要自費(因評估唔合格),一係唔住等護養位?真係辛苦你了
如果有需要,攪攪佢申請綜援啦,我非常明白。可以攞傷殘津貼嗎?

王國長老

ocarebear 發表於 23-1-31 21:47
請問世伯是否用院舍券入住老人院?

不是,院舍券係另一種。佢住呢間唔收院舍券,我哋亦睇中咗亦住咗呢間,唔攪咁多嘢了。所以無揀院舍券

水晶宮

yeung_ma 發表於 23-1-31 19:47
去年 3月至今 , 太多老人上天堂, 加快左排隊

之前又係聽人咁講過,所以佢阿媽都好快入到政府老人院

王國長老

魔怪媽媽 發表於 23-1-31 21:51
多謝你, 我研究吓

問吓你果區社工睇吓佢哋有無介紹
我爸果時住院,個醫務社工都幫咗我好多。佢話佢哋唔可以直接講邊間好,但你叫佢分享吓佢聽返嚟嘅意見,有無邊間多人講d, 佢都知的

王國長老

shop_baby 發表於 23-1-31 21:53
明白晒,謝謝,希望明天要交既資料都交齊,謝謝

王國長老

Gorgor0612 發表於 23-1-31 21:54
恭喜哂

謝謝你

王國長老

SHEEPYEUNG 發表於 23-1-31 19:38
恭喜

謝謝你

王國長老

20162016 發表於 23-1-31 21:57
之前又係聽人咁講過,所以佢阿媽都好快入到政府老人院

都係真嘅
加上有d長者本身唔係咁體弱,疫情期間唔想「坐監」或想揀返大陸住,checkout 咗/決定唔排住都有可能

子爵府

shop_baby 發表於 23-1-31 21:46
申請買位同私院有唔同嗎?我家人果間話有政府買位,但我仲未申請到資助(未交齊資料)仲交緊全費,明天會 ...

咁就唔知有乜分別,老爺間係甲一買位,因老爺上年6月在家暈倒,送院後住左兩個月,本來都行到路,可能瞓床太耐,到出院時要坐輪椅,無能力獨居,當時疫情難請工人,醫院社工幫忙搵護老院,但我係經其他途徑搵而家間,在老爺居所附近,再俾名社工,佢check過可申請買位,就直接出院後送去護老院,老爺初時係好抗拒住老人院,話寧死都唔會去,轉院後佢係以為轉去另一間醫院,後來住落話好好,仲叫我地唔洗擔心。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-1-31 21:58
問吓你果區社工睇吓佢哋有無介紹
我爸果時住院,個醫務社工都幫咗我好多。佢話佢哋唔可以直接講邊間好,但 ...

明白, 我都仲等緊醫務社工聯絡我

大宅

2024勳章 2023年兔年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-1-31 21:55
護養院即係要多d照顧果種,對嗎?
即係護老位就要自費(因評估唔合格),一係唔住等護養位?真係辛苦你了
...

係,護養要多d照顧,其實而家呢間私院ok,我想繼續係度,但可惜呢間只有護老位。傷殘津貼已經攞緊,但幫得好少!總之就只有兩個方法,等護養位,或者攞綜援。都好感慨,老人家後生時辛辛苦苦存既錢,要用晒係老人院度,唔用晒,又唔合資格攞綜援!護養位少又難排!唯有諗,雖然燒銀紙,但點都叫做用返晒係佢自己身上!

公爵府

fitceo 發表於 23-1-31 22:02
咁就唔知有乜分別,老爺間係甲一買位,因老爺上年6月在家暈倒,送院後住左兩個月,本來都行到路,可能瞓床 ...

我都係社工轉介,介紹左幾間護老院,我屋企人係行得走得,但自理唔得,社工建議住護老院最好,我揀左我屋企附近,參觀過,環境新裝修,光猛,都多活動,屋企人住落都幾好,但社工冇幫我地check買位果d,係醫務社工叫我地幫屋企人申請綜援幫補下護老院費用
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

首頁
12345...17

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊