自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

pauline_c 發表於 23-2-7 14:25
比較無咩意思,自己鍾意就好,近年都好多親友回流加拿大。

我都覺得係,我屋企人分布喺世界各地啊,只要自己過得開心搵到食,夠錢洗度度都係好地方。

男爵府

pauline_c 發表於 23-2-7 13:26
而家畢業10年內,如果搵到工先起行,都唔一定要帶好多錢喺身。
係。而家佢攞10年內畢業嘅應該開始事業起飛嘅時候,算係人材,幾精明。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

麟媽媽 發表於 23-2-7 14:29
我都覺得係,我屋企人分布喺世界各地啊,只要自己過得開心搵到食,夠錢洗度度都係好地方。
...

係呀!我屋企人都唔喺香港

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 23-2-7 14:26
我都同意香港本身幾好,食又方便,但而家政府政策好大問題,入咗太多低端人口,勞動人口不停減,呃公屋呃 ...

我覺得做好自己就夠啦,嗰啲低端人口都影響唔到我,佢唔會要我嗰啲資源,我又唔會要佢嗰啲福利。

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-2-7 14:26
我都同意香港本身幾好,食又方便,但而家政府政策好大問題,入咗太多低端人口,勞動人口不停減,呃公屋呃 ...

換而言之,按呢個趨勢睇,本身係高端人才,似乎香港發展機會更好。高端競爭少咗,機會多咗,稅率低,同時大量低端人口又提供了廉價勞動力

男爵府

RoseRosa 發表於 23-2-7 14:33
換而言之,按呢個趨勢睇,本身係高端人才,似乎香港發展機會更好。高端競爭少咗,機會多咗,稅率低,同時 ...
另一方面政府又吸納緊內地專才呢⋯⋯走失嘅機會未必會俾你架

琥珀宮

ahpoo 發表於 23-2-7 13:43
起碼好過過去既人係窮既多丫我唔知移居香港既係有錢定無錢多,只知香港好似對入境移居人士無乜 ...

其實係香港住夠7年就有永久居留權呢樣野應該要廢除啦,英植時代留下嘅禍根

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-2-7 14:15
有辣有唔辣,高稅率高福利,你有事政府又會養你,好合理。

我係移民入籍後, 立即回流的人. 一半係因為2年後雖然入番本行, 但升極都係升水皮過我的土生土長人...
一次係咁,2次係, 到第3次係咁,
我心淡了, 加上香港仍有需要我照顧的人, 於是拿到護照就回來.

加國人工比香港低, 薪俸稅約是我人工約3成, 如人工高的要付4成幾, 仲要扣一筆RRSP(= 香港強積金).
但退休時拿回, 長命就未必夠用.

至於失業救濟金是有time limit的, 不是無期限拿一世.
政府對窮人的生活津貼係唔夠用,
要去food bank才食飽,
比香港拿綜援住公屋仲有錢飲茶同去旅行, 差天同地

當然, 當地有其好處, 地大物博, 週末可揸車去附近小鎮/甚至過境入美國short trip.

大自然近在咫呎, 生活是慢活,hae做

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

mandy952 發表於 23-2-7 14:49
其實係香港住夠7年就有永久居留權呢樣野應該要廢除啦,英植時代留下嘅禍根
...

宜家冇啦,我姐夫係英國人喺香港打工20年以上,交咁鬼多稅連份MPF都俾人扣住,離開香港三年冇返嚟,三粒星都冇咗啦,早排佢先授權我去強積金公司改返唔用身分證。

男爵府

Bambi 發表於 23-2-7 14:49

本身係高端人才,肯留低拼博嘅,點會冇機會?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

onlam2005 發表於 23-2-7 13:20
除非係當地讀書, 否則要畢業5年內真係有D趕.
stream b 要係當地full time 工作1年, 或part time 15xx 小時. ...
係呀, 我表弟宜家多倫多畢業之後, 抖下都要即搵pt工作
唔可以返黎hk探下我姨媽住...

水晶宮

Bambi 發表於 23-2-7 14:49

吸納到嘅又未必長住,不斷流轉

水晶宮

mandy952 發表於 23-2-7 14:49
...

唔好再講英藉,回歸25年,要改就改,唔好懶

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

RoseRosa 發表於 23-2-7 14:58
本身係高端人才,肯留低拼博嘅,點會冇機會?

呢樣我都認同,我老公轉咗工,人工加咗三十幾個percent

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

RoseRosa 發表於 23-2-7 14:33
換而言之,按呢個趨勢睇,本身係高端人才,似乎香港發展機會更好。高端競爭少咗,機會多咗,稅率低,同時 ...

唔係廉價勞動力,而係個個都想向下流,唔工作或出現金糧,唔駛交稅,但住公屋,要派錢派福利,表面收入少啲就可以申請福利更多,有錢放國內又唔會被查

琥珀宮

麟媽媽 發表於 23-2-7 14:58
宜家冇啦,我姐夫係英國人喺香港打工20年以上,交咁鬼多稅連份MPF都俾人扣住,離開香港三年冇返嚟,三粒星 ...

離開3年非中國藉人士會自動喪失香港永久居民身份

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

麟媽媽 發表於 23-2-7 14:31
我覺得做好自己就夠啦,嗰啲低端人口都影響唔到我,佢唔會要我嗰啲資源,我又唔會要佢嗰啲福利。
...

影響到架,好嘅老師走咗,叻嘅醫生走咗,政府醫療排耐咗,政府要照顧下層派福利,打工仔免稅扣減都會少咗,資源頃斜唔會冇影響,收得太多果啲難民,治安都差咗啦

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 23-2-7 15:03
唔係廉價勞動力,而係個個都想向下流,唔工作或出現金糧,唔駛交稅,但住公屋,要派錢派福利,表面收入少 ...

其實每個國家都有好多呢啲人㗎,尤其福利國家添,加拿大都大把啦!以前我有個Auntie租咗個Basement俾一家鬼佬,生埋一大兜細路又話離婚至在攞多啲福利,夏天咪見到佢兩公婆兩隻海豚咁攤喺度曬太陽,離乜鬼婚?!我覺得自己努力啲,嗰類人唔係自己嘅競爭對手,對自己冇乜影響啫?!

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-2-7 15:03
唔係廉價勞動力,而係個個都想向下流,唔工作或出現金糧,唔駛交稅,但住公屋,要派錢派福利,表面收入少 ...

咁佢哋咪永遠都係低端人口囉!肯努力嘅人機會又多咗嘛,可以永遠停留係上層

男爵府

Jasmine-4711 發表於 23-2-7 14:52
我係移民入籍後, 立即回流的人. 一半係因為2年後雖然入番本行, 但升極都係升水皮過我的土生土長人...
一次 ...

你小心俾人圍,bk jm 最憎d人攞到外國護照之後回流

佢地成日講 “走左就唔好再返黎”

首頁
12345...8

尾頁

跳至