自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

mmmnnn 發表於 23-2-10 11:43
求教: 今日發現工人姐姐偷咗我家中二部電腦,點搵都搵唔到,屋企嘅cctv佢之前成日熄咗電掣,之後壞咗一直 ...

係喎,你都無證據

大宅

magicbear 發表於 23-2-10 12:10
你部Apple有用Apple ID login? 可到任何一間apple store, 搵staff幫手check, 就算無電都可check到location ...

我也試過以為電話跌咗, call到以為無電了。 去Apple check, 佢哋幫到手,找到電話在哪地方附近。樓主真的可以試吓。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

報警啦
搵就一定搵唔返, 但唔可以等佢無事發生. 紀錄良好.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

姐姐用左幾耐?平時點?無證據真係難入! 屋企有其他人嗎?如果無證據佢又話無做過你變左屈佢咁 會唔會其他屋企人攞左去整?

琥珀宮

報警,試吓要求警方睇大廈電梯及大堂CCTV,看看見唔到工人果兩日拎住可疑袋出街

伯爵府

mmmnnn 發表於 23-2-10 13:07
偷咗野炒左佢,仲要俾多一個月糧, 我條氣更加唔順啦

我當然明白會心有不甘,但留佢到完約,仲要日日夜夜擔心佢會唔會偷其他野,咪仲費神。

水晶宮

回覆樓主:

照報警,當鋪收左就係賊贓

珍珠宮

mmmnnn 發表於 23-2-10 13:07
偷咗野炒左佢,仲要俾多一個月糧, 我條氣更加唔順啦

咁依加都擘晒面,你唔炒咪比一個月通知佢,但你預左呢一個月會爛野
我諗佢唔會resign

子爵府

回覆樓主:

通常工人唔敢偷d僱主經常會用而且擺係當眼處既野,你工都算大膽

別墅

Lovelybbs 發表於 23-2-10 14:09
通常工人唔敢偷d僱主經常會用而且擺係當眼處既野,你工都算大膽

係呀,離曬譜,就呢2-3日偷走嘅

別墅

Watt 發表於 23-2-10 13:19
我也試過以為電話跌咗, call到以為無電了。 去Apple check, 佢哋幫到手,找到電話在哪地方附近。樓主真的 ...

我呢個係Macbook ,你個個係手機,會唔會唔同嘅,我打左電話去問,Apple store 話冇電冇網唔得, 我再去試下,謝謝你哋.

子爵府

求教: 今日發現工人姐姐偷咗我家中二部電腦,點搵都搵唔到,屋企嘅cctv佢之前成日熄咗電掣,之後壞咗一直 ...

呢啲都敢偷

已刪除用户

子爵府

大廈大堂有冇CCTV? 警察應該可以check 到

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

mmmnnn 發表於 23-2-10 14:32
我呢個係Macbook ,你個個係手機,會唔會唔同嘅,我打左電話去問,Apple store 話冇電冇網唔得, 我再去 ...

你試下啦!我幫我阿婆買咗個防防走失定位扣,無需用電,附近有人用蘋果手機就可以定位,可能你部MacBook 都有此功能

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

照報警啦,由警方去查,不過我可以話你知,佢可能交俾同大廈甚至同屋苑嘅外傭幫佢運走,以前我就見過同大廈外傭攞住個袋喺大廈內遊走揾其他外傭,住屋嘅,又聽過有外傭將物品交俾隔離花園嘅外傭,佢哋嘅網絡圈大到嚇死你,最近我有個工人偷我對Chanel平底鞋,雖然我有2個工人,但我記得我最後着嗰日係邊個工人返工(有個工人放咗假),仲要之後我叫哩個工人攞哩對鞋俾我時,佢就攞咗唔同色嘅RV鞋俾我(哩對自佢嚟咗咁耐我都冇着過同冇叫佢攞過出嚟),正常工人揾唔到係會直接同我講揾唔到或唔見咗,但佢無端端攞另一對從來冇攞過出嚟嘅俾我想混淆我,就好可疑,所以我好嚴厲咁同哩個工人講,佢一定要同我揾返對鞋出嚟,另一個工人就喺鞋櫃搬晒鞋盒出嚟逐對揾,揾咗3次都話揾唔到,到下晝我話同工人一齊揾,奇妙嘅事就出現了,一開個櫃,工人面前個RV鞋盒內就係我要揾嗰對Chanel,但另一工人話佢朝早揾咗3次都揾唔到,而家突然出現喺面前。 對住佢哋真係冇辦法,日用家用品我已經放棄去跟了,但其他嘢我盡量跟貼,手袋我鎖晒喺櫃,出入我都會鎖櫃,除咗保障自己,更加唔想怪錯好人。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

閉門失竊、其他財物真係要好小心、買個夾萬鎖好。

仲有嗰啲工人好鍾意、等雇主沖涼時、在他的銀包一疊銀紙、攞走幾張、就神不知鬼不覺,銀包都要帶在身。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

jasprincess 發表於 23-2-10 14:43
大廈大堂有冇CCTV? 警察應該可以check 到

大廈有CCTV , 睇到出入,但睇唔到袋內野

已刪除用户

別墅

fong2005 發表於 23-2-10 14:42
可以
蘋果產品都可以用Apple ID 去定位
仲可以lock機或洗機

多謝你詳細資料,非常感謝。

首頁