自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

c1224 發表於 23-4-2 11:17
15歲

同我嗰個一樣,又係15歲,又係唔出街,宅男

男爵府

olkan 發表於 23-4-2 11:51
呢個年歲係咁,尤其男仔,除非佢好鍾意打下波,運動,就會聯絡朋友出去。但唔會去得多,因為冇錢由朝去到晚 ...

我仔小5 已經咁同我講,打機= 減壓同休息

為了佢考試肯乖乖溫書,我都妥協畀佢做佢認為舒服嘅事。

當然我有安排游水,彈琴,畫畫,操卷嘅

其他時間隨便佢。

但我都好想佢放假,會同我出去玩下。

男爵府

小豬Pigpig 發表於 23-4-2 12:34
同我嗰個一樣,又係15歲,又係唔出街,宅男

男仔又真係好難叫出街,唔通行街咩
女仔都好啲,可以睇靚嘢
買下無謂嘢

諗下以前嘅自己,唔通15歲無嘢做,
會肯同阿媽去尖東海旁行來行去咩
或者去公園hea 咩

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

呢個年齡係咁,放假香港有邊好去?除非去旅行,否則起香港冇咩節目。
以往會安排同阿仔去日本踩單車。

大宅

竇漪房 發表於 23-4-2 12:26
十五仲小朋友 佢係唔想同你出街,你試下俾三千佢同朋友出去,佢多數立即出門
...

絕招

珍珠宮

Babylyly 發表於 23-4-2 12:41
我仔小5 已經咁同我講,打機= 減壓同休息

為了佢考試肯乖乖溫書,我都妥協畀佢做佢認為舒服嘅事。

都明白嘅,父母難捨難離多啲。

如果仔女話今日去海洋公園玩機動遊戲,下星期去廸士尼玩,下星期去睇模型玩具同game,父母也難吧!佢哋嘅童真只會在朋友同學間出現,跟父母嘅相處係兩個模式。同父母一齊就有壓力,講嘅說話少不免避忌,一錯父母就會鬧。

大宅

竇漪房 發表於 23-4-2 12:26
十五仲小朋友 佢係唔想同你出街,你試下俾三千佢同朋友出去,佢多數立即出門
...
good idea但係好傷荷包

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

c1224 發表於 23-4-2 11:54
所以我諗其實應該係我想佢陪我,應該係我自己覺得悶掛

我仔十幾歲已經彩我都傻(而家19歲)
講真行街shopping我都唔想勉強佢陪我
但有時想佢陪就要「傾吓計」,擺明係叫佢抽時間陪吓老人家,佢間中都肯嘅

複式洋房

c1224 發表於 23-4-2 11:15
假期小朋友食咗早餐之後又返番張床,叫佢溫書又唔溫,嗌佢出去行街又唔去,大家有咩辦法可以令到小朋友出街?好 ...

幾歲

侯爵府

回覆樓主:

15歲唔係小朋友了
有得佢啦,15歲我都唔想比人煩

翡翠宮

畀面勳章

我10歲以後已經唔想跟父母出街,更加唔中意去飲茶。你試下鼓勵佢約friend
日日是好日

公爵府

2024年龍年勳章

其實呢個年代,留响屋企有咩咁悶~?~

約啲朋友仔上嚟,坐坐下就會出去了~
不過都係睇本身性格了~

男爵府

同我嗰一樣,習慣咗留係屋企,又冇咩朋友會約出街,寧願求其煮個麵都唔跟我出街食好啲嘅嘢,其實咁大個逼唔到,只可以氹,引佢去啲新鮮嘅地方,或者玩。

珍珠宮

olkan 發表於 23-4-2 12:54
都明白嘅,父母難捨難離多啲。

如果仔女話今日去海洋公園玩機動遊戲,下星期去廸士尼玩,下星期 ...

Yes

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

要宅都無法。
我女16,都係一返屋企入房多,叫佢喺廳一齊傾吓偈,都係坐一陣,又返入房。同朋友出街咪好快手囉。由A 點去B點,話陪佢一齊行,都話想自己一個去,靜靜哋,會享受喎 咁咪叫佢到站就報平安囉,佢都開到口,無謂逼佢。反正佢成日喺房,我隨時衝入,佢都無炸型,我覺得算係咁。

仔14,就唔宅,但成日要我陪佢出去,話喺屋企好悶,焗我出街!掉轉,係我想宅,瞓吓覺都唔比 我都係叫温書,咁大個,呢樣真係不可能任務 叫一聲話唔想温,我都費事嘥氣

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

cherrieloy 發表於 23-4-2 11:33
15歲仲要氹?過多三年已經係成年人喇喎,佢唔出街咪算囉,咁大個有自己諗法架啦
...

伯爵府

回覆樓主:

長假期一定要安排一家去旅行,近至內地 遠至澳洲歐洲,個人先會唔屈咁埋

明你 我果個高小,已經好多地方唔去,香港又冇乜地方啱去

大宅

foggyao 發表於 23-4-2 13:47
要宅都無法。
我女16,都係一返屋企入房多,叫佢喺廳一齊傾吓偈,都係坐一陣,又返入房。同朋友出街咪好快 ...
做人父母甚艱難,頭先佢又同我講叫我自己出去行吓啦,佢喺屋企當休息吓

大宅

邱悠月 發表於 23-4-2 14:23
長假期一定要安排一家去旅行,近至內地 遠至澳洲歐洲,個人先會唔屈咁埋

明你 我果個高小,已經好多地方唔 ...
因為啱啱搞緊轉撫養權,所以所有旅行證件都仲係佢老竇度,而家假期咁長,唯有焗住喺香港

伯爵府

c1224 發表於 23-4-2 14:28
因為啱啱搞緊轉撫養權,所以所有旅行證件都仲係佢老竇度,而家假期咁長,唯有焗住喺香港
...

攪掂咗就去下
喺屋企唯有搵劇呀電影一齊睇,之後各自做喜歡嘅事,食面一餐半餐,晏晝食完夜晚出下去食飯啦

首頁
12345...7

尾頁

跳至