自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我free過一d人係非常環保人士,所以佢地都會珍惜食物,有d人會特別排d不受歡迎食物,務求不浪費。

另外都free過一d雖然網上好似正正常常咁,但出到黎真人係有少少精神問題,有d係好似情緒病咁,有d好驚接觸人之類咁,或者係性格好古怪。佢地應該都無出黎工作,無咩朋友,少同社會接觸,所以得閒排食物周圍拎。

呢個group目的係惜食,所以大部分會員都係珍惜食物,唔係話你寧願食一包公仔麵算數,而係佢地為左減少食物浪費,所以排取呢d被棄置ge食物。

男爵府

回覆 青豆 的帖子

我都見到,過期三年既糖都大把人執,仲有好多過期食物一版版咁掉,都比人執晒,
生活艱難

男爵府

mcs74 發表於 23-4-4 22:45
我free過一d人係非常環保人士,所以佢地都會珍惜食物,有d人會特別排d不受歡迎食物,務求不浪費。

另外都f ...

嗯,同意,我記得早幾年,Free 過未過期,包裝完好嘅一個年糕,和一個蘿蔔糕,當時是初四,有個男仔取食物,睇得出佢係有小小古怪,唔係好敢同人有眼神交流,又唔敢和人說話,但我多謝佢接收了食物,佢唔要,我真係唔知比邊個好。

男爵府

我試過free新年多出嘅年糕、小朋友開完party 剩低嘅糖果,可能我好彩,兩位交收的都好正常好有禮貌。

我覺得幾好呀,唔浪費,尤其啲節慶食品通常都食唔晒的

男爵府

淳熙媽咪 發表於 23-4-4 22:48
回覆 青豆 的帖子

我都見到,過期三年既糖都大把人執,仲有好多過期食物一版版咁掉,都比人執晒,

其實我自己覺得,應執一部份,個谷好像失了原意。

珍珠宮

青豆 發表於 23-4-4 22:57
嗯,同意,我記得早幾年,Free 過未過期,包裝完好嘅一個年糕,和一個蘿蔔糕,當時是初四,有個男仔取食物 ...

無錯,如果掉垃圾桶又浪費,轉比其他人又好似塞佢地要咁,呢個group你情我願,幾好呀!

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我都有睇過,其實有啲食物即使過咗期冇變壞都仲可以食用
各有所需,對方唔介意,既環保又唔浪費,都ok呀

珊瑚宮

回覆樓主:

夜晚煮多咗,雪櫃又放唔落所以free比人,但如果唔係當晚嚟攞,要第二朝至交收,咁成晚冇雪過會唔會變壞,仲要搭車响冷氣間出出入入至到手 食壞人咁點算

侯爵府

我有free過,未過期同已過期的零食都有,free過幾次,出來交收的全部係上班族,著西裝好斯文的男人都有。

珍珠宮

我有free 過過期嘅醬汁罐頭及一d 唔啱食嘅零食飲品,各有所需啫,冇咩唔妥

伯爵府

真系有人排果下先好野。

大宅

淳熙媽咪 發表於 23-4-4 22:48
回覆 青豆 的帖子

糖果? 定係調味既糖? 後者或者可以加橙皮整清潔劑

伯爵府

回覆樓主:

最有印象有人free湯渣

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

florapang0426 發表於 23-4-4 15:13
湯渣我見過有人post,真係amazing,但真係有人排架喎

係咪排黎俾工人/屋企人食

珍珠宮

回覆樓主:

其實如果仲食得,自己又食唔晒,咁有人地唔介意,點解唔得?!
就算係過期,都唔代表係壞左,唔想浪費,可以理解!
好多人,真係慳得一餐得一餐!
做人真係要惜福!

男爵府

回覆 AhiruNoPekkle 的帖子

係啊!
真係唔好咁笑人!
其實想FREE比人嘅人,真係純粹想益人。
而確實某啲基層市民可能真係收到,當1-3餐。
真係希望啲人唔好講到要嘅人好似傻咁。
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

男爵府

回覆 sky_blue618 的帖子

做善因得善果。
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

侯爵府

rubycourt 發表於 23-4-4 16:02
咁有d人生活艱難,都無計,好似有次係老麥也見過有人食唔哂個餐,食客-走,即刻有個男人衝過去攞嚟食,包 ...

聽到都覺得淒涼

侯爵府

我反而會free比同屋苑人,因為方便大家拎,又大家係whatsapp group

公爵府

嗰啲過期嘅好心就唔好free俾人啦,人哋食左真係有事,其實係造業吧。
雖然對方都知過期,但真係出事真係好事變壞事。

首頁

尾頁

跳至