時政擂台

跳至

首頁
12345...17

尾頁

珍珠宮

大力大力 發表於 23-4-9 22:23
在2019年、我有個美國朋友到香港、她在酒店看到電視新聞後同我講、在美國所有資訊都看不到、完全不知道世 ...

有些人永遠覺得外國月光特別圓

琥珀宮

I9528 發表於 23-4-9 22:13
香港咁自由,咁黃暴期間,d 人又一定有晒批判能力了?所以周街放火打人,推別人仔女去前線?夠晒靈活自由
...

咁事實上蠢人一定多過正常人,我係18樓都有講香港就係太自由太多假消息存在
但正正就係有真有假,先學識分真假,而唔係只有真冇假嘅社會存在,當然咁樣社會係太平盛世
唔好話新聞,淨係睇電視都夠封閉,日劇又冇,尺度高少少嘅韓劇台劇又冇,咁呢d冇話真定假啦,點解又唔比人睇呢
國内而家連宮鬥,穿越劇又唔比拍,總之覺得有違私德都冇得睇

男爵府

candysandy 發表於 23-4-9 21:26
我讀書少,唔多識嘢。
請問全世界有邊個地方係資訊自由?

me 2

珍珠宮

shirley784 發表於 23-4-9 13:03
(我自己近年少去旅行 , 又無在外國生活過 , 無見識去比較 )

深圳嘅先進,係國內大城市都有嘅嘢,冇咩特別。咁多個一線城市,深圳對國內人嚟講只係一個工作城市,並不宜居。睇國內嘅落戶政策就會明白邊個城市係被重視,深圳落戶唔困難。
論生活品質、國際化、便利度可以到世界級別一定係上海,論歷史文化一定係北京。是否可以算是Global Cities唔係單睇GDP或城市有多新,直至2021年,上海和北京都算世界大城市,但經過2022年嘅封城,2023上海肯定被kicked out。

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Global_city

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mandy952 發表於 23-4-9 22:09
早前李佳琦64放駕坦克車都比人下架一段時間,有咩自由,64都成30年,點解唔正式由官方去解釋呢,點解仲要 ...
我建議你真係唔好再上大陸,
喺你眼中,封閉國家,無Netflix睇,人民無自己思想,無言論自由,
點解仲要返大陸飲飲食食,你唔覺得噁心嘅咩?留返喺香港算啦!

男爵府

I9528 發表於 23-4-9 21:57
咁我勸你唔好返內地,又要用電話辦事比錢搭車,又要提心跳膽

珍珠宮

mandy952 發表於 23-4-9 22:26
咁事實上蠢人一定多過正常人,我係18樓都有講香港就係太自由太多假消息存在
但正正就係有真有假,先學識分 ...

咪就系世界上蠢人太多,人越多越難管,唔管就大亂,人,系要管的,樹立正確價值觀,良好社會氣氛,禁槍械,唔通你想好似美國咁人人自由買槍咩 每個國家文化政策不同,反正內地人對自己國家滿意度幸福感十分高,我識嘅內地人佢哋覺得生活很自由,很方便

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mandy952 發表於 23-4-9 22:06
我冇提心吊膽,我又冇做犯法嘅野,中國資訊受國家監控係事實,要維穩嘛,呢樣我明,但呢d會令人失去批判性嘅能力,簡單黎講覺得内地嘅人普遍冇香港人咁靈活,唔計香港政府嘅公務員,基本上只以深圳同香港去比較,bk好多人好愛國呢個我知,但有時客觀事實就係客觀事實,呢樣都係我觀察得黎...

睇住你一巴巴咁自摑,我都唔知講乜好,你又話內地人失去批判性能力,只可以服從,但你又知內地存在翻牆哩一樣嘢喎,哩啲係冇批判性能力,只服從嘅人民做出來的嗎?到底係邊個冇批判性能力?

mandy952 發表於 23-4-9 21:51
普遍唔敢表達政見,唔似香港咁暢所欲然,正如香港人返到深圳都唔會亂講野啦,自由度一定冇香港咁高,冇得表達,只可以服從,唔係佢地想服從..
mandy952 發表於 23-4-9 21:47
內地不夠香港自由吧
内地連netflix都唔比人睇,要人翻牆先睇到

伯爵府

mandy952 發表於 23-4-9 17:55
硬件唔錯,但軟件應該係死症,資訊永遠都受規限,人民永遠只可接受過濾嘅訊息,久而久之冇自己嘅思想,只 ...

你可能唔識係中國出生及生活啲中國人

琥珀宮

畀面勳章

但正正就係有真有假,先學識分 ...

原來無劇睇=無自由=假
有劇睇=真
不如你温下書先,點解有違私德要咁重視

當年青一代,飲食玩都輕易拿來,咁精神寄托與立言成品,就係主要發展
打機上網睇劇,自然就會產生虛幻不實,對將來世界有乜影響?睇多 d 世界新聞,不限國家地去睇,就知道德育嘅重要性

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

I9528 發表於 23-4-9 22:35
原來無劇睇=無自由=假
有劇睇=真
不如你温下書先,點解有違私德要咁重視
有得睇Netflix係自由指標,今日學到嘢

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

但正正就係有真有假,先學識分真假,而唔係只有真冇假嘅社會存在,當然咁樣社會係太平盛世
唔好話新聞,淨係睇電視都夠封閉,日劇又冇,尺度高少少嘅韓劇台劇又冇,咁呢d冇話真定假啦,點解又唔比人睇呢
國内而家連宮鬥,穿越劇又唔比拍,總之覺得有違私德都冇得睇 ...

死啦,你講嚟講去都係以睇劇(Netlfix,韓劇,台劇)為指標去定義資訊是否自由,我反而留意到內地電視好多國際新聞,世界大事嘅報導,到底大國國民眼光應該放喺世界真實大事上,定係韓劇台劇日劇上呢? 有批判性思想的定必心中有數

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 23-4-9 22:38
死啦,你講嚟講去都係以睇劇(Netlfix,韓劇,台劇)為指標去定義資訊是否自由,我反而留意到內地電視好多 ...

中國人嘅大局觀同世界觀係好過香港好多,香港就用用睇劇黎判斷資訊自由真係好膚淺

琥珀宮

畀面勳章

MsBusy 發表於 23-4-9 22:37
有得睇Netflix係自由指標,今日學到嘢

簡直滴晒汗

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 23-4-9 22:01
最可怕係,以為自己正在自由,其實係被資本家背後操控的自由,哩啲人,仲喺度沾沾自喜

佢地唔明架音符媽。佢哋完全係真正嘅溫水煮蛙!就算被踢爆,都只會大嗌,Make America Great Again!
由列根嗌到特朗普!
覺得只有美國人先係「高等生物!」
美國果一套先係豉油麵豉!

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 23-4-9 22:01
最可怕係,以為自己正在自由,其實係被資本家背後操控的自由,哩啲人,仲喺度沾沾自喜

香港係好自由,係乜都有得睇,但好記得2019所謂記者,只對住警察面部同編號高清拍攝,暴徒破壞,防火,圍毆市民,襲擊警察,就故意避開唔拍,呢d就係香港個資訊自由

珍珠宮

Queenie_0012 發表於 23-4-9 22:47
佢地唔明架音符媽。佢哋完全係真正嘅溫水煮蛙!就算被踢爆,都只會大嗌,Make America Great Again!
由列 ...

經歷過2019仲唔醒真係被所謂「自由」入腦,無藥可救

琥珀宮

畀面勳章

DoReMi媽媽 發表於 23-4-9 22:38
死啦,你講嚟講去都係以睇劇(Netlfix,韓劇,台劇)為指標去定義資訊是否自由,我反而留意到內地電視好多 ...

或者好似泰國咁,大麻合法化,周街有得賣,咁就認真自由

珍珠宮

alicemic 發表於 23-4-9 22:16
請教一下你點樣知道淨係中國先有資訊監管? 我喺外國嘅親友睇到有關香港嘅新聞,完全同我喺香港接觸嘅唔同 ...

唔評論對錯,純粹資訊分享,
唔係個個有資格翻牆,VPN唔係俾一般人用,你用唔拉你係好彩,需要就可以拉。現在好多付費 VPN已經都唔work。
外資公司可以申請用direct pipe,係自己公司嘅VPN,呢個要去工信部申請,民企係冇資質證明。

微信其實有自我審查,唔好隨便轉發內容,圖片轉載過了一個threshold就唔可以再轉,敏感詞彙會被刪去,個message自己唔會發出去,呢個喺封城時期已經確認過。因應情況,某啲討論會導致個別用戶會被短暫或永久封號,敏感時期見過有香港人被短暫喺大群裡被封,自己一直在群裡發言但其他人睇唔到,亦有群會被封導致群長被追究責任。所以慎言係好重要!

象牙宮

kittylam 發表於 23-4-9 22:43
中國人嘅大局觀同世界觀係好過香港好多,香港就用用睇劇黎判斷資訊自由真係好膚淺 。
...

仲沾沾自喜,19年前,部分香港人嘅資訊自由咪又係掌握喺毒果手上,佢俾乜嘢佢哋睇,佢哋就只知嗰啲嘢,你幾何見毒果會將世界大事,國際大局分折出嚟?

首頁
12345...17

尾頁

跳至