自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

teresayan07 發表於 23-4-11 15:53
我想問 慢2年既意思… 係咪會比正常遲2年先發育定點?
遲發育即係有多啲時間去追?
...

係,手骨比同年細兩年,有多兩年時間生長,但如果矮,骨齡冇細/直頭超前,早發育,就會有問題。

男爵府

ckmammy 發表於 23-4-11 15:23
我兩公婆同你哋身高一模一樣, 但我個仔 14歲可以有176。所以後天有幫助

你仔仔後天係點幫助

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

ckmammy 發表於 23-4-11 15:23
我兩公婆同你哋身高一模一樣, 但我個仔 14歲可以有176。所以後天有幫助

你仔仔青出於籃勝於藍

子爵府

小艾美 發表於 23-4-11 07:31
你個朋友係咪我?
我都係158,老公又係165喎。
我大女8歲半120,細女就6歲103.

女兒還okay ,唔算跌出生長線。到發育時期早瞓,運動,按腳底穴位

男爵府

pretty0 發表於 23-4-11 16:07
你仔仔後天係點幫助
自細日日運動,好早睡。 佢飲好多奶。 其實我哋冇刻意特別做啲咩, 呢啲只係基本嘢。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

比多D牛扒豬扒食、及鮮奶佢哋飲~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

小艾美 發表於 23-4-11 09:11
慢兩年,日後估計高度150左右。
之後有jm pm了我講副作用,佢女係政府打開,並唔係大家講得咁簡單,所以我 ...

請問會有咩副作用?

大宅

pinkypangng 發表於 23-4-11 10:46
我女唔係跳芭蕾舞呀,跟學校跳上學期跳類似HipHop既,動作都較大,而家下學期就跳印度舞咁,但都係一星期 ...

你會煲咩湯水?

男爵府

hapibb 發表於 23-4-11 22:31
你會煲咩湯水?

我無揀架,好多湯都煲,一星期基本煲2次,冬天就煲老火湯,夏天就滾湯多,不過佢細d果時1.5-2歲就常煲魚湯既

侯爵府

hapibb 發表於 23-4-11 22:28
請問會有咩副作用?

個位jm同我講公立醫生同佢講風險係致癌,糖尿,盤骨甩胶,個位jm小朋友係有其中一個副作用,而佢主診醫生同佢講話佢有其他case係中其他副作用。當然有人冇任何副作用。所以都係睇返自己搏唔搏同係咪真係必須。如果樓上話一年高1,2cm,咁本身已經係醫療上必須的。小朋友正常一年高4至6cm。

別墅

小艾美 發表於 23-4-11 09:11
慢兩年,日後估計高度150左右。
之後有jm pm了我講副作用,佢女係政府打開,並唔係大家講得咁簡單,所以我 ...

請問會有咩副作用?

男爵府

hapibb 發表於 23-4-11 22:31
你會煲咩湯水?

我女4歲前我有燉肉汁俾佢飲,大概1-2星期燉一次

男爵府

ckmammy 發表於 23-4-10 23:34
爸爸 165, 媽媽 158, 仔 6歲半102, 女9歲 118。 兩個小朋友自細都係比其他同年小孩矮同好細粒。check 過 ...

我老公168,我158,大仔12歲已經170,二女8歲半138,細仔6歲半120,基因係重要,但都冇一定,我老公兄弟姊妹全部矮,我哥就高180以上,我啲小朋友算早瞓,日日都食蛋同好多蔬果,營養好但比較早發育,我都驚個女太早嚟m會唔高

男爵府

cherrylui28 發表於 23-4-12 11:18
我老公168,我158,大仔12歲已經170,二女8歲半138,細仔6歲半120,基因係重要,但都冇一定,我老公兄弟姊 ...
我兩公婆高度同你哋差唔多,我仔12歲都170, 而家快 15歲 176。我原 post 係我屋企人既問題, 因為佢哋兩公婆都係正常成年人高度, 唔係特別矮細。但係一對仔女係一直於生長線 3%或以下。 咁可能先天已經條件唔夠好,後天又唔補救, 所以問題一直冇解決

男爵府

可以參考埋祖父母輩身高,父母身高也有後天既影響。

大宅

小艾美 發表於 23-4-11 15:59
係,手骨比同年細兩年,有多兩年時間生長,但如果矮,骨齡冇細/直頭超前,早發育,就會有問題。

...

照骨齡同驗血係咪check一次就夠,會唔會過幾年又唔同發展,即係會慢/快左?

大宅

ckmammy 發表於 23-4-10 23:34
爸爸 165, 媽媽 158, 仔 6歲半102, 女9歲 118。 兩個小朋友自細都係比其他同年小孩矮同好細粒。check 過 ...

我老公175,我150
我仔8歲,112,生長線低過3
我女4.5歲,104,生長線約2x

照過骨齡,得5歲1x月,即話遲了2年多發育,又係驗過甲狀腺,抽過血,都話無先天病,每年又有高過4cm,所以唔會安排做誘發測試,除非每年無長高或低於標準,我們有在政府排內分泌科,每半年度高,基本上無野做到,我仔係游泳校隊,1星期有六日游水,閒時有打波,曬太陽,但都係追唔到d乜野。我有問過私家鄭碧純醫生,可安排打針,針係用體重計,越重就越貴,我估每月開支約1萬,我都仲15,16咁...

男爵府

oj_jojo 發表於 23-4-14 18:04
我老公175,我150
我仔8歲,112,生長線低過3
我女4.5歲,104,生長線約2x
我屋企人就係睇呢個醫生,佢淨係話每日飲一杯奶,隔 4個月再去見佢。 如果打針每個月一萬只係高幾 cm 真係唔係好值。因為你老公都算高, 你啲小朋友可能只係遲發育,照計將來都唔會太矮

大宅

tkinwong 發表於 23-4-11 14:10
我女在兒童醫院睇醫生,打了一年多,高咗7cm. 佢宜13歲,高148cm. 之前未打針時,1年先高1-2cm.

打針冇大 ...

喊出嚟 我都係150高 我又唔覺得有咩

大宅

ckmammy 發表於 23-4-14 18:48
我屋企人就係睇呢個醫生,佢淨係話每日飲一杯奶,隔 4個月再去見佢。 如果打針每個月一萬只係高幾 cm 真係 ...

其實比錢都只係比半年至1年錢就知結果,醫生有講打左,約莫額外高多2至3cm,加埋自己本身高4cm,預算7cm,如果成效唔大,就停止。如果每年7cm,打3至5年可貼近同年小朋友水平,叫用10幾萬買個希望,因為小朋友從未享受標準身高的好處,有好多人話矮冇問題,我有點保留,行出唻就係因為矮人一大截,結果好多機會都擦身以過,選班長,選校隊,選人致詞,選人領獎等...
我覺得你4個月後覆診,如果唔打,不如唔覆診,診金要4位數,淨係度高磅重聽意見

首頁

尾頁

跳至