自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

洗碗機,蒸焗爐,吸拖機械人,洗衣機,其實已經系工人大部分既工作,我仔去左英國留學之後我都無再用姐姐,完全無問題。

子爵府

第一
你不可習慣他們拍屁股就走

第二
做少少家務可培養

責任心
接觸下油污
存在感,幫倒手
萬一你病了

每星期找一天
找一個幫手洗碗
不須洗全部否則黑臉
例如洗6隻碗加碟和兩個鑊
先執好给他
也預備適當的百潔布
我見過工人用強效3M擦花哂玻璃
起碼可培養
他上述的

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 apollosmile 的帖子

點解話嘆左甘多年?樓主有返工架喎

子爵府

仲有誰俾
工人錢和買餸?
如果是 C6
約一萬元
起碼取回八千
甚至全部
你也要人工
唔好刻薄自己
也要買好送
我先前說花一千請鐘点
就花夠兩千

伯爵府

whitebyKiKi 發表於 23-4-14 03:43
廚房一定要有洗碗機

自動吸塵機&拖地機

請問邊隻自動吸塵機&拖地機好?

大宅

我都係無左姐姐兩個月,我覺得乾衣機、洗碗機已可以

伯爵府

Cat108 發表於 23-4-14 07:02
多謝大家的提議
家中一大一小當然是C6及亞仔!
不期望他們會幫手做任何事情啊

….

侯爵府

環保接龍勳章

我覺得係心態上既準備.
屋企大家有份, 要預返每人做d.
同埋要放心寛係清潔標準上面.

剛剛都同朋友傾..
佢就係咁..你唔做咪我做囉.
一家4口. 仔女都上中學了,
佬唔做, 仔女唔做.
自己做晒.
結果...樣樣都做唔好.
落得俾人埋怨
何苦呢..

男爵府

回覆樓主:

我阿女上大學果年就開始冇用姐姐。跟住全屋裝修,換過晒啲家電。

無線吸塵機、洗碗碟機、即熱水機--必買

洗衣乾衣機--好少用乾衣功能,可以唔使買有乾衣功能

氣炸鍋,咖啡壺,搾汁機,焗爐--好少用

煮飯洗碗--c6負責,又唔係日日煮

洗衫洗厠所--我攪,但洗厠所真係冇咩可以幫到手,一樣咁煩。

一家三口,其實又唔係咁多家務要做。

伯爵府

Cat108 發表於 23-4-13 23:18
用佐工人姐姐十多年,小朋友已經大個仔,所以決定不再需要工人姐姐!因為一直都是倚賴工人姐姐幫手⋯:quiet ...

其實所有嘅乜機乜機"和諧機",用完都係要清洗.(如儲埋一次洗勁污糟)
洗碗機:事先你要沖洗乾淨面頭嗰浸餸汁,再入幾。(不如洗多兩下自己搞掂好過。)
掃地機:數兩三日之後,你又係要將個內籠拎出嚟洗乾淨清理.
拖地機:用完又係要拆出嚟,再洗乾淨,仲要加水.
對我而言,我會用人手自己快快脆脆搞掂算。
可以增添壓力煲,方便煲湯和炆餸.氣炸鍋,唔會搞到周圍咁油煙。

珊瑚宮

回覆樓主:

當年我工人離開 我至驚覺原來屋企日常用既已經轉哂係“梯”碟,佢走後我買返哂d 靚碗碟返來

水晶宮

用佐工人姐姐十多年,小朋友已經大個仔,所以決定不再需要工人姐姐!因為一直都是倚賴工人姐姐幫手⋯:quiet ...

我呢排工人放假,真係為左細女而留工人。否則日常生活其實沒咩問題,少左買好多野,因為之前工人成日叫我買野。大手大腳咁用。我已經買平牌子野來用,否則仲癲。

如果打算不用工人,自己要盡量執清啲屋企物品,斷捨離。煩少好多野。

子爵府

唔會特別添置新電器,抹地洗碗嗰啲訓練另一半同小朋友去做,頭家大家都有份。煮食方面有焗爐、氣炸鍋、電飯煲已經足夠。假設三個餸,一個焗,一個一個氣炸,一個蒸(用電飯煲)可以同步進行,同時炒個菜就搞掂。

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

洗碗機乾衣機,淨係呢兩樣嘢已經爭好遠,仲有蒸焗爐,叫多幾餐外賣唔好咁腌尖就OK,以前我會洗好啲膠盒拎去回收,而家全部掉咪辛苦自己
---生命無價,請支持領養---

象牙宮

斷捨離。簡單生活。清潔易D, 快D。
每周/ 每月的事, 分比 男生, 或 你和他一起做。(抹窗, 更換床單, 廁所, 吸塵, 倒垃圾
打掃 (吸塵器)
洗廚房, 廁所。

煮食。1樣外賣。
街市牛腩,
凍肉鋪 curry 牛腩盒。
大家樂炸子鷄
乳鴿/ 卤水鸭/ 燒肉
二餸飯, 淨二餸
KFC

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

香檳一支
真心恭喜樓主
可以買貴電器用

ps 我啱啱又畀個姐姐整壞咗用了半年嘅吸塵機

子爵府

tungking 發表於 23-4-14 11:21
其實所有嘅乜機乜機"和諧機",用完都係要清洗.(如儲埋一次洗勁污糟)
洗碗機:事先你要沖洗乾淨面頭嗰 ...

其實都係⋯
D咩爐咩煲最終都係要自己洗

珍珠宮

回覆樓主:

每星期定一兩日,家庭購物日,一齊去買屋企野,如廁紙,冷藏食品,超市可買到的貨品,如果唔係辛苦自己。

禁止訪問

伯爵府

https://www.choi-fung.com/%E5%A4 ... BD%94%E5%8A%91.html

呢支野非常好用, 濕左塊布噴d然後抹廚房,非常爽,快靚正,我而家洗廚房抽氣扇油煙機,牆身30分鐘攪掂, 油煙機淘d不織布防油紙,慳好多功夫

同系列有枝係廁所用亦都好用,噴完等5分鐘後沖水,乾淨哂

吸塵機械人冇乜用, 氣炸煱就必備,買d錫紙盤墊住會乾淨好多, 我一般放工返屋企會將d餸放入氣炸煱之後快手吸塵拖地, 做完之後可以開飯

首頁

尾頁

跳至