自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

史力奇2 發表於 23-4-23 21:32
學緊放下~我都知自己唔系岩哂,所以先憎自已。

咁又唔洗憎自己,媽媽身份都只都係個學生,邊學邊做,冇人天生就識做媽媽

男爵府

史力奇2 發表於 23-4-23 18:51
自己對所有人,待人接物都無問題,但子女一去到教育,就因為佢成日唔聽教,或者唔配合,會有口角,好易嬲, ...
你有幾個仔女架?正常口角係唔會激到心跳氣喘。 長期係甘要睇醫生架啦!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

自己對所有人,待人接物都無問題,但子女一去到教育,就因為佢成日唔聽教,或者唔配合,會有口角,好易嬲, ...

有需要睇專科,唔好拖。

侯爵府

2024年龍年勳章

唔會,EQ被訓練到好高
有冷靜既媽媽先有冷靜既孩子
所以三個仔女兩個已青春期都無乜發脾氣
通常扯火果個係我c6
我會拉佢入房叫佢calm down

伯爵府

回覆樓主:

我本身已吾好老脾
對住小五阿仔簡直癲咗咁濟
可惜點鬧佢都係吾專心

珍珠宮

我一早決定左,所以教功課溫習都比錢人教。
係兩個仔面前我永遠都係開明又精明既形象。
就算我嬲都吞左佢先,再思考用其他方法去處理每一件事,只要達到佢聽我講既目的就得,但我一定唔會打一定唔會鬧。
兒女係撇出去既水黎,打佢鬧佢只會離你更遠。

侯爵府

難怪我有朋友真係比錢去聽course,學點同小朋友相處

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

完全唔發脾氣好難
除非根本唔在乎佢地
佢地點就點
唔聽就算
或者果啲假日打卡父母
仔女平時長老工人呀媽湊
自己從不理會管教

珍珠宮

回覆樓主:

我都覺得自己係管教時情況真係特別差!
尤其要自己一個照顧小朋友,佢地又無限精力,同極有個性,我真係全身心都係負,腦裡面好自然會不斷重復,點解我要生佢地出來折磨自己……然後個人好易發脾氣,好煩躁~
有時我都懷疑自己係咪情緒病發作~
但當平復左之後,我又會覺得佢地唔曳果陣,真係好得意,好想同佢地一齊,好想準備多D活動帶佢地去玩,好想同佢地一齊做好多事~
咁我就覺得,純粹係我EQ唔夠高je!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

free2020 發表於 23-4-24 02:25
難怪我有朋友真係比錢去聽course,學點同小朋友相處

育兒同子女教育
一大學問

伯爵府

我以前都好火爆,成日控制唔到自己情緒,又會同人鬧交,不過練習正念呼吸之後,真係大大改善咗脾氣,最重要係改善夫妻同親子關係,大家不妨試吓

珍珠宮

史力奇2 發表於 23-4-23 19:37
原來咁多人好似我咁⋯咁你地有無覺得自己有事?我有時會想避開佢,唔想傷感情。
...

你咁勞氣係因為你對仔女有要求啫~! @明白你人之常情。但你再諗清楚,孩子對父母嘅愛無條件架!佢地從來無因為父母煮野難食/唔係有錢人/對仔女亂發脾氣。。。等等而唔愛父母,但父母呢?成日因為成績/所謂嘅學習態度(呢個係父母自己嘅主觀感受) /手尾。。。成日鬧仔女,有時仲好嚴重嘅語言暴力。。。子女對父母嘅愛先係無條件及絕對嘅信任。

做父母都是要學習的,試下去上workshop, 睇下關於教育嘅書或視頻。你會明白子女唔聽教,原因未必只因為佢地問題,正確而有效嘅方法都好重要。

加油!JM.

複式洋房

大宅

應該每個人都係咁, 學下放開d,唔好要求咁高。

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

星之火 發表於 23-4-23 19:16
其實有時間可以睇吓余德淳親子講座YouTube

更年期遇着青春期係可以好大件事!

謝謝分享,自己也喜歡聽余德淳

大宅

siufat520 發表於 23-4-24 07:45
謝謝分享,自己也喜歡聽余德淳

我琴日一口氣都聽咗兩條片

一陣聽埋第三條片

真係超級正

同埋學到嘢㗎

不知不覺中,學到用到

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

史力奇2 發表於 23-4-23 19:20
終於搵到個名詞,好似癲婆咁,成績無問題架,都系band one,但我講系學習態度,唔系成績,仲有無手尾 ...

你會唔會跨張咗,小心中風

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

BKFinder 發表於 23-4-23 18:59
我稔冇乜人唔試過激氣,完全冇果d 一樣都有d問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

對外人緊係唔會同佢肉緊!我就未試過鬧到心跳加速呢啲情況,佢做得唔好(如學習態度),都係講道理,佢唔聽唔改,唯有比時間佢開竅。佢係要唔聽,你再講100次都無用!無謂傷感情!

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

史力奇2 發表於 23-4-23 19:20
終於搵到個名詞,好似癲婆咁,成績無問題架,都系band one,但我講系學習態度,唔系成績,仲有無手尾 ...

就係甘!唔係做唔到,佢自己都做到,但態度唔應係甘…

首頁

尾頁

跳至