自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

珠氏家庭 發表於 23-5-3 08:35
好想去北歐, 但一去起碼要十幾日~

我係美麗華見過有一個北歐團幾特別,有住酒店和郵輪,我都有興趣,但未見佢成團。

珍珠宮

VRbaby 發表於 23-5-3 08:02
黎緊都想去歐洲,老公話要跟團因為治安問題,但見啲團費好貴,請問有無話邊間公司做歐洲團好?
同埋museum ...

玩西歐,我試過兩次跟團,都係英國join嘅Cosmo嗰種,導遊英文,亦試過自己plan自己玩英國、法國、西班牙,覺得如果時間多,自己plan比較舒服,但第一次最好用tour,訂酒店、去景點都有人照顧比較簡單

去東歐,高度建議跟團。俄羅斯有本地領導絕對非常肯定重要,去museum人哋可能要一早去排2-3小時隊,有領導有關係,領隊可以帶人直接從後面有guard嘅地方昂然邁步進去 另外本地領隊熟頭熟路,一眼睇到有咩「危險」,只知道佢一眼關八,講解當中會突然要我哋移位置,然後細細聲用英文話,好多人在「工作」把貴重物品放前面。確實我親眼睇到有3、4個裝扮成遊客嘅搵食。

大宅

chanti 發表於 23-5-3 08:38
東歐、今年summer 我去布拉格, 維他納、Budapest

你哋已報團?我都諗緊五月尾前要唔要報名

珍珠宮

VRbaby 發表於 23-5-3 08:02
黎緊都想去歐洲,老公話要跟團因為治安問題,但見啲團費好貴,請問有無話邊間公司做歐洲團好?
同埋museum ...

museum人太多,什麼國家都有,集中選擇最高回報率嘅先落手,加上旅客非常專注睇展品,特別年紀大嘅旅客就最容易入手
俄羅斯嘅展覽真係可以用目不暇給嚟形容,好多美輪美奐嘅展品,好容易走神

公爵府

2024年龍年勳章

Kpang 發表於 23-5-3 08:55
我係美麗華見過有一個北歐團幾特別,有住酒店和郵輪,我都有興趣,但未見佢成團。
...

但如果要就小朋友一齊去會有啲難,
因為想11月果個時間去, 未算太凍,
但佢哋要返學~

可能等過多兩年, 兩公婆自己去~

大宅

kk135788 發表於 23-5-3 01:58
見咁多人話去東歐 一於去東歐啦

有一個問題..
其實你自己興趣係邊一方面?如果跟團其實可以參考下單張睇下自己對邊D國家/行程有興趣,始終每個人興趣唔同。團費差好遠唔出奇,就算同一地區/國家既團,都要睇下行程係點,住咩酒店食D咩,有咩要自費,呢D都係差價黎,要自己對比一下。

歐洲地區劃分唔係話咁統一,可能大家心目中既東歐都係講緊唔同地方,可能係講緊無論咩定義都會劃入東歐既白俄、烏克蘭、俄羅斯西部,可能係講緊大路東歐(中歐)團包含既捷克、波蘭、匈牙利等。又例如巴爾幹半島,根據唔同定義可能劃入南歐/東南歐,或者好似香港有D旅行社廣義劃佢入東歐。

我自己唔會以歐洲地區為單位咁睇。唔講話分區定義可以唔同,就算一樣,同一個地區唔同國家已經可以好唔同。我最鍾意既兩個國家分別位於北歐同西/中歐,但我對同一地區裡面其他國家既興趣係細好多好多。

伯爵府

東歐

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

我覺得東歐

子爵府

Piaget 發表於 23-5-3 00:08
至少分3次去,我自己先去西歐,跟住東歐,最後北歐。西歐同東歐都好多城市值得去,自己較鍾意Florence, Pra ...

我同事上月去咗西歐
依家又去東歐玩緊
Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

大宅

珠氏家庭 發表於 23-5-3 09:21
但如果要就小朋友一齊去會有啲難,
因為想11月果個時間去, 未算太凍,
但佢哋要返學~

我哋就係就小朋友暑假一齊去旅行,大人又冇咁多假,唯有跟團唔駛煩,又可以一次過去多啲地方。

男爵府

想去東歐,但無人請到咁多日假,如果自己一個JOIN團,會唔會好怪?
有無邊間旅行社推薦?

公爵府

2024年龍年勳章

Kpang 發表於 23-5-3 13:23
我哋就係就小朋友暑假一齊去旅行,大人又冇咁多假,唯有跟團唔駛煩,又可以一次過去多啲地方。
...

北歐我想10~11月入冬去~
一定係跟團, 我見sunflower 有~

大宅

Michelle24 發表於 23-5-3 13:24
想去東歐,但無人請到咁多日假,如果自己一個JOIN團,會唔會好怪?
有無邊間旅行社推薦? ...

去東歐我見最少要7、8日,可以去美麗華有個7天東歐團及大航8天東歐,係網站見到有邊日成團啱就報,價格都好抵。其他旅行社如永安、東瀛遊、縱橫遊等嘅團費就比較貴啲。

我睇過美麗華7天=其他旅行社8天,因為佢係過半夜12點先飛,其他歐洲團好多時係夜晚11點幾飛就當第一天。

至於一個人參團就要問下旅行社要幾多單人附加費了。

子爵府

Rhapsody2 發表於 23-5-2 22:05
same, 北歐比較悶

對,比較寧靜

子爵府

西,景點出名,東,靚, 北,風景好

大宅

珠氏家庭 發表於 23-5-3 13:50
北歐我想10~11月入冬去~
一定係跟團, 我見sunflower 有~

話時話,而家sunflower網站冇得睇到邊日成團。我鍾意睇啲旅行社網站可睇到成團日子

侯爵府

可能我個人藝術細胞係零, 東歐對我嚟講悶到喊, 那時日日5點幾已返咗酒店, 個人認為唔係其他歐洲地方已去過晒, 東歐可以遲啲先去

西歐起碼靚景和行街可以平衡到

南歐可以考慮, 因為D嘢好食過東西歐, 天氣又冇咁凍

北歐啲人成日話適合老人去, 我未去過, no comment

子爵府

如果暑假去南歐會唔會超級熱?

大宅

BGCOME08 發表於 23-5-3 07:05
西歐 ~ 第一次去會選西歐,好多出名嘅景點都响西歐,shopping一流。

北歐 ~ 我自己就好鍾意,冬天去超級正 ...

北歐去過咁多地方一定好貴

大宅

Kpang 發表於 23-5-3 13:59
話時話,而家sunflower網站冇得睇到邊日成團。我鍾意睇啲旅行社網站可睇到成團日子
...

去歐洲梗係跟美麗華,好多團任你揀

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊