自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

揾健康院姑娘傾下,睇下係真係管教問題定有其他問題。
我仔細時都好難湊好麻煩,乜都唱反調,我最後揾健康院幫手。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

伯爵府

獅子仔媽咪 發表於 23-5-16 22:13
極度麻煩!訓覺飲奶以及衣食住行冇一件事令我舒服,我好抑鬱,好累好累,好辛苦,近排想請姐姐湊佢自己去返 ...

過渡期,必經階段,仔囡帶比你快樂總比辛苦多,唔好嚴佢麻煩,其實你老咗要佢邊返工邊照顧你仲麻煩。照顧BB/小朋友總比照顧老人家簡單。

水晶宮

畀面勳章

將軍澳街坊 發表於 23-5-17 07:26
首先第一件事,你同你老公嘅問題,有冇諗辦法去解決,例如佢見婚姻輔導。
...

係,仔女難湊總會過去,但婚姻問題真係要解決

小朋友咁細,生的時候同老公感情應該ok?? 生完就出問題?因為小朋友?會唔會你生活重心完全放在小朋友度?

老實講覺得你唔應該俾小朋友牽住你走,真係要諗下對住佢要狠心d。有時小朋友嘅問題係父母寵出嚟

水晶宮

lovelybaby2015 發表於 23-5-17 08:02
係,仔女難湊總會過去,但婚姻問題真係要解決

小朋友咁細,生的時候同老公感情應該ok?? 生完就出問題?因 ...

係,細路的問題多是大人寵出嚟,食飯食2個鐘?餓佢1餐,唔比零食。但好多媽媽做唔到,驚佢餓親。食野時周圍走?1張highchair困住佢,慣左冇周圍走,冇1路食1路睇手機的習慣之後慣坐定定。解決好多問題。

水晶宮

畀面勳章

spikenard 發表於 23-5-17 08:14
係,細路的問題多是大人寵出嚟,食飯食2個鐘?餓佢1餐,唔比零食。但好多媽媽做唔到,驚佢餓親。食野時周 ...

你對佢太仁慈,就係對自己殘忍

男爵府

你太就佢,唔係愛係寵壞,自己難受。
要想想方法解決。

男爵府

獅子仔媽咪 發表於 23-5-17 01:09
比你講嘅難得多,細個厭奶掃風2個鐘都試過,最後放棄,不過已經過咗而家到食飯訓覺沖涼玩嘅問題,我只可以 ...

你case好似我細女,但佢已經讀k1 ,bb 好好湊,可以有工人幫手,開學後我轉pt 炒咗工人,佢大大下好難湊,乜都唔比我舒服d, 我病想瞓覺佢唔比,電視放題都唔得,喺我床邊喊,佢自己又唔一齊瞓,要我陪佢出去坐喺度睇電視。
平時夜晚想睇陣電視,佢見我得閒明明未眼瞓就話要瞓覺,唔比我得閒,但喺床碌幾個鐘都未瞓著。
總之佢就唔比我好過,好彩就係佢返學有三個鐘我休息下。

水晶宮

lovelybaby2015 發表於 23-5-17 08:21
你對佢太仁慈,就係對自己殘忍

係,我寶2歲時,又有老人家1齊湊,寵到無法無天,好硬頸。我估樓主講的問題我家全面對,多埋老人家仲死。2歲多d開始硬心立規矩,佢硬,我比佢更硬,學習唔好比細路head住自己。我想佢點係細的跟同服從而唔係細的想點大人就圍住佢,遷就佢。3歲,明顯好好多,成個家庭唔會因細路的問題而嘈咁多。

水晶宮

畀面勳章

spikenard 發表於 23-5-17 08:32
係,我寶2歲時,又有老人家1齊湊,寵到無法無天,好硬頸。我估樓主講的問題我家全面對,多埋老人家仲死。2 ...

我冇長老幫手,又係慘,乜都一腳踢,更加唔可以俾d仔女為所欲為。我自己都大把野搞!冇可能等佢食兩粒鐘飯丶坐響度氹佢瞓覺!

大宅

回覆樓主:

個個細佬都會有麻煩野,唔使咁灰,小朋友大些送佢去讀n班,咁你就會舒服d,多些時間做自己野。

大宅

回覆樓主:

好大機會係產後抑鬱……作為一個過來人……強烈建議樓主盡快尋求協助……

侯爵府

我個仔從小已超級難湊,係捱......到大

別墅

極度麻煩!訓覺飲奶以及衣食住行冇一件事令我舒服,我好抑鬱,好累好累,好辛苦,近排想請姐姐湊佢自己去返 ...

我聽到你的痛苦,我也認同,學前孩子對媽媽的需求比對爸爸高很多,媽媽這角色的确是最辛勞的。

在湊孩子方面,可能爸爸還需要一段時間去追上媽媽的能力,不過若你成了爸爸學習的輔助,當兒子進入青年期,爸爸將會是媽媽最好的拍檔!

還有,有聽過高敏孩子嗎?這類孩子比較敏銳週圍變化,於是對安全感的需要特別大,不過,媽媽的同理心與平穩心是高敏孩子的良藥!

當心太難頂時,就帶著孩子返教會,教會除了崇拜外,教會內部一般都有設立專業家庭輔助團,幫助教友解急困,讓你有時間平靜休息,祝福你(emoji)(emoji)

珍珠宮

比你講嘅難得多,細個厭奶掃風2個鐘都試過,最後放棄,不過已經過咗而家到食飯訓覺沖涼玩嘅問題,我只可以 ...

好典型將重心擺晒小朋友身上,忽略咗老公
飽自然唔食,唔洗掃風掃兩個鐘
夠鐘瞓覺就擺落bb床,喊唔肯瞓,由佢喊陣就會瞓
縱到小朋友唔俾大人坐、食飯,縱容小朋友去控制大人,正常人都唔會接受到,你同老公會為咗湊仔而多拗撬

愛子女唔係要無限遷就,係要大人定立清晰規矩,言行一致去執行,小朋友先會學識守規矩

安排時間表每日8點就瞓覺,小朋友瞓咗自然有時間同老公修補感情,你每日圍住個小朋友轉,自己辛苦,同老公又愈來愈疏離

記得戒電子奶咀,見過無數無一刻停同情緒唔穩定嘅幼兒,全部都係自細就睇電話、ipad、youtube

見你呻咗一年多,請你積極面對同改善自己嘅問題

男爵府

去健康院搵醫生評估下小朋友係咪ADHD,仲有你要同姑娘講返自己近況,評估有抑鬱會轉介。

珍珠宮

你愈就佢就只有變本加厲,自己要有底線。

侯爵府

2024年龍年勳章

trouble 2係難湊
但樓主都似有啲產後抑鬱
去健康院見姑娘

珍珠宮

虎到金來勳章

獅子仔媽咪 發表於 23-5-17 00:52
就黎2歲

trouble two係惡教啲,過左就好好多架啦,加油

伯爵府

好多小朋友都難揍,其實有時稔返又可能係自己當時太緊張,脾氣唔好影響B B情緒

伯爵府

搵人幫下手,自己去食個下午茶,出外行下街,唔好24小時困獸鬥。

首頁
12345...6

尾頁

跳至