自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

Apple_Orange_T 發表於 23-5-20 07:26
請問經過14個月,是否要繼續做療程?

已經完成了,只需半年後去覆診

大宅

cara.mak 發表於 23-5-20 01:03
會唔會伍醫生意思係 指換了4隻上下門牙才再找佢?

伍醫生和我,應該不存在溝通誤會。我是一個問到篤的人,只是為咗故事的閱讀性,簡化了對話。

覆診時,他看完我仔,是叫我們回去,等換完牙再來。他一,沒有檢查出我仔下排門牙已經鬆了,連牙肉也開始向下萎縮,二,也沒有留意下排4隻門牙已出齊,但上排出了2隻後,旁邊兩隻已經唔夠位生出來,出唔到。

是我點出來,再提議照個x光,再研究,他才去照。照完,他也沒有像其他矯齒專科般,用電腦或尺,小心地量度牙齒顎骨等的角度大小。

大宅

續…

拍完x光,他還只是拿把小鐵尺,在我仔門牙比划一下,說他上排門牙是出正90度,所以沒有好辦法搞。完全沒有企圖在電腦上做仔細一點的量度。(後來在另一個專科,拿了伍醫生拍的X光片,在電腦上量出門牙是87. 幾度,即向內傾斜了兩度多一點,其實箍正90度,咬合時已經好大機會不會再碰鬆下排!)

也因為這樣粗心大意的診斷,才有之後的戇居療程建議,先箍到上排哨牙,門牙出唔到唔理了,由佢爆牙反牙,這幾年發育期時咀嚼不到食物也不理了。出完所有恆齒之後再箍返好,箍一次四五萬,咁搞就約十萬落樓!

我唔想有人以為我上來作故仔,唱衰佢,所以故事沒有太多情緒表達。

大宅

續2…

其實我覺得他是一個粗心大意、技術差、只揀容易case、貪錢的醫生。貪錢這形容,可能有誤會,但他看完我們,知道我們不會採納他的療程建議,堅持今次覆診要收診金。

明明上次初診時說下次免費,怎麼能出爾反爾呢?現在才說是已經過了免費時間,但明明是你叫出完門牙才來,我仔門牙出得慢,現在還有兩隻未出呢!又怎麼之前沒有提這個免費時效的呢?為什麼到我開始嘈了,一個姑娘話個時效是一兩年內,到我拿手機calendar 出嚟,證明上次睇是一年九個月前,又改口話其實要三個月至半年內,再到我拍枱話半年時我仔門牙都未甩,最後改口是我仔出了一半門牙就要返嚟免費覆診
!

大宅

如果這不是黑店,什麼是黑店?

珍珠宮

ahngau 發表於 23-5-20 15:23
續2…

其實我覺得他是一個粗心大意、技術差、只揀容易case、貪錢的醫生。貪錢這形容,可能有誤會,但他看 ...

佢哋嘅做法真係好羞家。不過疫情下 好多醫生都少左好多收入。 例如獸醫,做絕育都變成癲價。 我估牙醫更加少左收入,啲人唔敢打開口比醫生睇牙!
你睇吓早前賣假醫生紙就知啲醫生幾貪錢

大宅

cara.mak 發表於 23-5-20 15:50
佢哋嘅做法真係好羞家。不過疫情下 好多醫生都少左好多收入。 例如獸醫,做絕育都變成癲價。 我估牙醫更加 ...

黑店的其中一個手法是賣慘,疫情確是打擊很多行業,影響很多人收入。但有些天之驕子,是慘極都只不過由買遊艇,變咗去買法拉利。

香港每1000人有1.4個律師,2個醫生,但只得0.001個矯齒科牙醫!打電話去約下新症,你就知幾厲害!

大宅

牛年勳章

箍牙真係要揀埋牙醫
之前都試過貪平做個D自助箍牙
之後搞到一穫泡,要俾多D錢搵另一個牙醫先搞得返

大宅

回覆 阿妹媽媽 的帖子

請問可否PM醫生俾我,我仔都係倒及,睇咗幾個都話大d先箍,依家搵醫生都搵到想放棄

洋房

takyanw 發表於 23-10-18 16:37
回覆 阿妹媽媽 的帖子

請問可否PM醫生俾我,我仔都係倒及,睇咗幾個都話大d先箍,依家搵醫生都搵到想放棄: ...

梁苑莊醫生

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊