夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

婚姻生活最大嘅挑戰,係平淡!
你地嘅生活就係過於平淡,你老公想要新鮮,想要激情,應該話,大部分男人出軌初期,都係因為重拾熱戀果份感覺,你老公其實都好坦白講左你聽!
我其實都鄧佢覺得悶~
佢依加猶豫係因為雞肋,食之無味,棄之可惜!
我同我老公20+感情,都試過出現冷淡期,當時我覺得,自己一直唔了解佢,我地係咪只係互相勉強維持,什至我會後悔自己無拍過散拖,不過好在,我老公就算無野講,點鬧交,一齊出門佢都係要堅持拖住手,咁就算點嬲都嬲唔耐~

複式洋房

Bb700 發表於 23-5-30 00:07
首先最重要係樓主要諗清楚自己想唔想同佢一齊,有心既真係要同佢傾下,一齊解決問題,並唔係一直等佢決定 ...

我同佢兩個月期仲去緊honeymoon,出街會拖手攬吓,臨瞓前又會goodnight kiss,我自悶自己都吾係悶既人,不過一齊太耐,性生活又真係少咗好多。原來令一個男人投入婚姻係咁難,我有時會覺得自己失敗,冇辦法維繫一個婚姻,但如果佢要夜生活夜蒲識人,我相信無老婆會接受到吧。

我諗緊如果日後要再識男仔,想識一啲年紀大過我,已經玩夠同埋對婚姻同家庭有共識既人。因為我而家呢個c6既原生家庭係無俾到愛佢。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

emilychan@@@ 發表於 23-5-30 08:56
因為我而家呢個c6既原生家庭係無俾到愛佢。...
你3張,即係男既都3張,難為你仲用「原生家庭」為佢開脫。咁大個人難聽點講,3張開始踏入中年啦,唔該承擔番責任,仲入原生家庭數?賤男今年17歲未成年嗎?
由你同其他JM 回應,呢個係賤男做人處世態度有問題。
人生各階段是選擇,冇選擇係完美。唔可以享受婚姻honey moon又嫌婚姻柴米油鹽醬醋茶。

阿賤男講到咁委屈,而你哋冇小朋友,大把機會堂堂正正修訂佢要的生活,而非出軌來傷害你這樣窩囊。。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

emilychan@@@ 發表於 23-5-29 16:39
所以我之前襯佢話唔會同我爭層樓嘅時候,即刻同佢上律師樓簽咗離婚共同呈請書,同簽咗物業保障同贍養費文 ...
你咁樣做好啱好理智,起碼保障自己先。
趁宜家未有小朋友, 離婚都係明智之舉, 離婚後你可以多啲選擇, 或者可以遇到一個 Mr Right 真正錫你嘅人, 若你C6真係反省後想回頭,佢會積極追番你, 咁容易原諒佢,佢唔會珍惜。

男爵府

emilychan@@@ 發表於 23-5-30 08:56
我同佢兩個月期仲去緊honeymoon,出街會拖手攬吓,臨瞓前又會goodnight kiss,我自悶自己都吾係悶既人,不 ...

年紀同玩夠未冇直接關係, 要注意既係性格, 諗下你想要既係一個點既人,
然後你想要果種人有咩特質, 點樣可以搵得到呢類人

伯爵府

我同佢兩個月期仲去緊honeymoon,出街會拖手攬吓,臨瞓前又會goodnight kiss,我自悶自己都吾係悶既人,不 ...

性生活少問題有啲大,我同老公大過你地幾年,結婚一齊住十幾年,都冇小朋友,我會買性感睡衣係屋企著,老公話每日最期待放工返屋企,我會煮好飯等佢,或者間中食外賣,夜晚同我一齊煲劇飲酒,夜生活係屋企進行,仲有要一個人離唔開你,你要成為佢既靈魂伴侶,要不斷傾計溝通去達成,佢每日放lunch都要打電話俾我傾住食飯,我上床臨訓佢要係床同我傾好耐計,仲有好多生活小事要夾,可能你地結婚唔耐未磨合,婚姻輔導可能幫到你地

別墅

可唔可以接受到?
比佢同時擁有你同第三者?

複式洋房

gtamh135 發表於 23-5-30 15:56
可唔可以接受到?
比佢同時擁有你同第三者?

雖然我仲好吾捨得呢段感情,但我接受吾到,要晚晚等佢番屋企係一種折磨

男爵府

睛靈勳章

emilychan@@@ 發表於 23-5-29 16:39
所以我之前襯佢話唔會同我爭層樓嘅時候,即刻同佢上律師樓簽咗離婚共同呈請書,同簽咗物業保障同贍養費文 ...

叻女

子爵府

emilychan@@@ 發表於 23-5-30 15:58
雖然我仲好吾捨得呢段感情,但我接受吾到,要晚晚等佢番屋企係一種折磨
...

但睇你嘅回覆,我覺得你最終會唔捨得呢個男人,接受同默許佢出去玩,不過我覺得好污蔑,佢同出面夜場女人搞完,都唔知果d女人咁隨便有無性病

複式洋房

noodle_noodle 發表於 23-5-30 19:15
但睇你嘅回覆,我覺得你最終會唔捨得呢個男人,接受同默許佢出去玩,不過我覺得好污蔑,佢同出面夜場女人 ...

我都諗過性病呢個問題,好恐怖。信我,我而家只係唔甘心放棄呢段感情,但我個人都算理智,俾幾個月時間我,我就會捨得放下,請支持me!!

varievarie    發表於 23-6-7 11:00
cathngai    發表於 23-5-30 21:02

男爵府

如果真係覺得決心分開冇彎轉既建議襯佢同出面個女人仲熱戀緊快d簽紙,
唔係過幾個月佢地過左熱戀期之後未必肯咁易放你走

子爵府

回覆樓主:

如果男人出軌,呢到會叫太太盡量攞到幾多錢就攞幾多,快啲離婚⋯⋯

如果女人出軌,呢度就會叫老公好好檢討自己點解太太要出軌,盡量比次機會⋯⋯

樓主真係要諗清楚自己嘅想點⋯⋯

複式洋房

owla 發表於 23-5-30 21:25
如果真係覺得決心分開冇彎轉既建議襯佢同出面個女人仲熱戀緊快d簽紙,
唔係過幾個月佢地過左熱戀期之後未必 ...

簽咗紙㗎喇,不過仲要等離婚程序,要等多半年先正式出離婚令

男爵府

emilychan@@@ 發表於 23-5-30 21:31
簽咗紙㗎喇,不過仲要等離婚程序,要等多半年先正式出離婚令

唔清楚離婚程序, 如果已經簽左紙係咪即係等於已經離左婚, 只係等佢出離婚令?
定係半年後再決定係咪真係要離婚? 呢半年有d咩要做?

複式洋房

owla 發表於 23-5-30 22:58
唔清楚離婚程序, 如果已經簽左紙係咪即係等於已經離左婚, 只係等佢出離婚令?
定係半年後再決定係咪真係要 ...

而家法律上我地仲係夫妻,而家係等出排期信上庭見官,無野好做。如果真係出左絕對離婚令,我地就可以撇清關係,同埋佢就一定要每月俾贍養費我。其實而家都算係單身架啦,各自生活。係佢話呢幾個月感受下自己想要咩生活先,佢覺得有機會挽救,但重點係我都已經決定咗離,都吾知佢諗咩。

複式洋房

owla 發表於 23-5-30 22:58
定係半年後再決定係咪真係要 ...

但我而家仲未平復到心情,亦好迷失,不過最痛心既時間已經過去咗,而家係諗緊點擴闊圈子識下其他人,未必要係拍拖,當識下朋友都好,轉移視線。大家有咩好介紹?XD

男爵府

emilychan@@@ 發表於 23-5-30 23:15
而家法律上我地仲係夫妻,而家係等出排期信上庭見官,無野好做。如果真係出左絕對離婚令,我地就可以撇清 ...

係佢眼中而家只係分開冷靜下, 佢覺得只要佢挽留你一定會接受返佢,
所以佢先咁唔緊張同打算襯呢幾個月盡情玩, 半年後睇下想唔想一齊返再決定,
但完全消失又怕你走左去, 所以久唔久約下你食野釣住你

大宅

畀面勳章

emilychan@@@ 發表於 23-5-29 23:22
但我有時又喺度諗,13年感情,我竟然輸比個第三者,輸咗一個新鮮感,就好唔忿氣
...

我都經歷緊,知道老公出軌,但我未同佢攤牌,因為有兩個小朋友,唔想傷害佢哋,所以自己忍住屈住,好痛苦,老公係我初戀,我哋拍拖9年,結婚11年,同佢一齊都廿年,佢竟然同個小三個大家出現咗問題,所以就去玩交友app, 識到而家小三,我都問自己,到底有咩問題,大家唔可以攞出嚟傾,我都好傷心,而家仲要日日對住佢,佢假時我又假,我都唔知自己仲可以頂幾耐(emoji)

cathngai    發表於 23-5-31 11:00

男爵府

emilychan@@@ 發表於 23-5-30 23:19
但我而家仲未平復到心情,亦好迷失,不過最痛心既時間已經過去咗,而家係諗緊點擴闊圈子識下其他人,未必 ...

參加下瑜伽班之類? 又可以做下運動又可能識到朋友

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊