自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

登陸火星 發表於 23-6-14 07:44
扣多少人工做住i宿費呢? 香港租個劏房都唔少錢

講啫!呢句只係舒緩本地人不滿情緒

水晶宮

回覆 唔係細路 的帖子

其實事情有兩面, 如果宜家規定外傭都要用人工中位數請, 而且要繼續提供住宿. 你估重會唔會有人請/請得起外傭?(宜家講緊加勞工假D僱主都銀銀聲)

珍珠宮

想知樓主同和應樓主嘅人睇咩新聞,定係樓主同呢幾個人刻意段章取義,想扇動人鬧政府呢?新聞明明話左住宿要收番租

Prosperous    發表於 23-6-15 19:06
Rita    發表於 23-6-14 08:45

男爵府

入息中位數,其實以最低工資計,假設一批基層平均(10000)薪金,中位咪5000? 只要佢哋肯來回內地,瞓24小時麥當勞,基本上僱主一定請到後生,平人。你估仲有人肯請本地人?唔好睇到個政策好似好正常,行既時候自然多多漏洞。對於內地基層,佢哋真係肯落嚟香港搵錢,因為內地同一職位更壓榨更低人工,結果係拉低香港工資,最終又多一班人使用香港福利。長遠對各行各業議薪都有影響。獲利既就係外勞同內地。

公爵府

ccy1234 發表於 23-6-14 08:04
入息中位數,其實以最低工資計,假設一批基層平均(10000)薪金,中位咪5000? 只要佢哋肯來回內地,瞓24小 ...

香港入息中位數係兩萬
講完

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Vengerov 發表於 23-6-14 07:21
自己睇下啲宿舍咩環境先啦,比你係咪真係會住呀?仲要同人share。呢啲工本地人又唔做,呢啲宿舍比本地人都 ...

有D人真係傻到以為會有間公屋住架

Boeing787    發表於 23-6-14 23:17
天朗氣清

公爵府

唔係細路 發表於 23-6-14 01:37
用外傭人工去比唔太恰當,請佢地本身係用極便宜既壓榨外勞價,冇乜本地/香港傭人月薪中位數去參考。

但如 ...

請外傭的原意咪因無本地人做
我地上一輩甚至再上一輩有「馬姐」湊小朋友
因太刻苦無人做

唔好俾唔俾得起
俾夠入息中位數
兩萬蚊 包食包住 唔扣錢
朝六點半 夜晚放九點 一星期放一日
你覺得又有幾多人會做?
老人院都咁難請人
人工福利好好多添

子爵府

loved 發表於 23-6-14 08:01
想知樓主同和應樓主嘅人睇咩新聞,定係樓主同呢幾個人刻意段章取義,想扇動人鬧政府呢?新聞明明話左住宿要 ...

一睇係呢位會員名就知係乜料啦? 可有啲人係閱讀障礙? 定係睇野睇一句,再加自己嘅幻想,呢D人唔係有病就係有心

Prosperous    發表於 23-6-14 12:36

公爵府

2024年龍年勳章

chriswongbaby 發表於 23-6-13 19:33
外勞有免費宿舍又有行業中位稅人工?永遠福利就俾外來人

宿舍租金, 僱主會喺外勞薪金中扣除~

子爵府

Ol0314 發表於 23-6-14 08:16
請外傭的原意咪因無本地人做
我地上一輩甚至再上一輩有「馬姐」湊小朋友
因太刻苦無人做

係囉,反對輸入外勞嘅人,佢哋從錢出發, 只係睇錢唔係睇工種有冇人做, 亦唔理社會將來會唔會出現工種斷層, 覺得對自己冇著數所以就反 ,自己有著數嘅就贊成。
而家係bk反對輸入外勞嘅人, 分分鐘自己都請緊工人姐姐,咁點解佢哋唔請本地姨姨鐘點,要請外傭? 寧願請外傭都唔寧願出高啲人工請本地姨姨or鐘點? 咪就係因為僱主嫌貴,兼就算出幾多錢都冇人肯做, 本地人唔會肯24小時留宿囉

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

一罐可樂 發表於 23-6-14 00:07
僱主需提供外勞宿舍, 也可按機制在相關勞工薪金中作適當扣除
邊到有講外勞會有免費宿舍?
就算請 ...

扣幾多?

公爵府

MC媽 發表於 23-6-14 08:21
一睇係呢位會員名就知係乜料啦? 可有啲人係閱讀障礙? 定係睇野睇一句,再加自己嘅幻想,呢D人唔係有病就 ...

和應既人可能係標題黨,完全唔睇內文,又或者乜都嘈一餐既人,既然咁睇唔過眼,份工咁荀就快啲去見工,有班人得把口係度嘈,身嬌肉貴唔願意做,請外勞又眼紅

水晶宮

Ol0314 發表於 23-6-14 01:07
其實你地明唔明背後的意義呢?
而家因勞工短缺
僱主出錢都無人做

睇唔明 d 數字

男爵府

Ol0314 發表於 23-6-14 08:11
香港入息中位數係兩萬
講完

佢話係各職業既中位數,唔係全港中位數…所以佢哋應該點都低過最低工資,而且係全面引入外勞,除非你做老闆,否則好快都煮到埋身。高技術有專才計劃,低技術有替補勞工。真係勸定政府加綜援算啦!大家等政府養,最閉稅收歸國家…好快香港咩都無,福利…會成為歷史。

Prosperous    發表於 23-6-14 12:37

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我身邊嘅外勞,薪金同其他新同事差唔多,但佢哋出糧扣租樓嘅錢,得返大概 5-6K 落袋,仲要每間房都係碌架床瞓兩個人,外勞同佢 roommate 素未謀面。
公司唔可以租啲唔企理嘅單位,而大部份業主都唔願意租俾公司當宿舍,話係大陸外勞就落閘落得更快。願意租出嚟嘅單位多數貴過一般,份租再轉嫁落外勞份糧度。有得住方艙嗰啲就好彩可以扣少啲錢囉

水晶宮

MC媽 發表於 23-6-14 07:16
D人一聽到外勞輸入就起曬槓,乜都唔使做坐喺屋企,對住個手機鬧,要知道有啲行業而家係冇人入行, 例如基 ...

而家輸入外勞唔係限制呢 d 行業,仲放寬晒其他行業,唔知我有無聽錯睇錯。
今朝聽新聞話機場某 d 職位月薪$9000,無講咩職位。其實僱主請唔到人,除咗工作性質,會唔會待遇都唔太合理?

水晶宮

2024年龍年勳章

貓咪達人 發表於 23-6-14 08:38
和應既人可能係標題黨,完全唔睇內文,又或者乜都嘈一餐既人,既然咁睇唔過眼,份工咁荀就快啲去見工,有 ...

有一種職業叫做"媒"

Prosperous    發表於 23-6-14 12:38
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

Vengerov 發表於 23-6-14 07:21
自己睇下啲宿舍咩環境先啦,比你係咪真係會住呀?仲要同人share。呢啲工本地人又唔做,呢啲宿舍比本地人都 ...

問吓而家 d 地盤工?個個都有屋企返?佢地居住環境未必好得過呢 d。

水晶宮

yan12345678 發表於 23-6-14 07:37
邊個話外勞有免費住宿,僱主只不過提供住宿㗎喎,政府就提供地方集中外勞居住喎,外勞要喺薪金裏面扣翻㗎 ...

登報都係做樣,登報唔一定請人,大把招聘廣告長期喺度,有原因嘅~

水晶宮

ccy1234 發表於 23-6-14 08:04
入息中位數,其實以最低工資計,假設一批基層平均(10000)薪金,中位咪5000? 只要佢哋肯來回內地,瞓24小 ...

中位數唔係咁計,搵返小學書出嚟溫習

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊