自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

有錢人好多地方都去過,錢多到使唔哂,未去過地方想去

大宅

observer 發表於 23-6-23 14:56
你睇多次內文,嗰位編劇大人坐嘅係呢間公司嘅觀光船,佢坐嗰架唔係泰坦號。
否則就會話佢都坐過泰坦號!而 ...

雖然唔係同一隻船,但都係失聯,係咪可以話根本就唔安全?觀光船同呢隻泰坦號有乜唔同?

公爵府

pochario 發表於 23-6-23 15:03
冇批,佢冇坐。要再接再厲

辛苦佢要繼續申請

子爵府

2024年龍年勳章

Become 發表於 23-6-23 14:51
通常依種人心態永遠係太正能量同自大
經常會講無事既,咪生人唔生膽啦

係呀係呀

公爵府

回覆樓主:

一生順風順水既人唔會諗到有意外

子爵府

VRbaby 發表於 23-6-23 15:32
雖然唔係同一隻船,但都係失聯,係咪可以話根本就唔安全?觀光船同呢隻泰坦號有乜唔同?
...

其實我好白痴咁想問,可唔可以整到一條5000米嘅鋼索扯住隻船我唔識,即係好似救生繩咁樣~
(我唔係指救援,我已經覺得救援係多餘。我係指當初下潛嘅時候)

珍珠宮

星洲炒米 發表於 23-6-23 09:57
觀光潛艇「泰坦號」(Titan)6月18日載5人前往參觀鐵達尼號(又譯:泰坦尼克號,Titanic)殘骸期間在北大西 ...

一早吾講

男爵府

仲以為今次出意外係潛艇第一次啟航,咁之前啲人可以安全回來真係好好彩
我家有BB豬小豬肉,豬爸爸大豬肉和靚靚豬媽媽  :cheeze:  :cheeze:  :cheeze:

子爵府

2024年龍年勳章

angiehouse 發表於 23-6-23 17:31
一早吾講

罹難者之一的英國富豪哈定份屬好友的富豪布朗(Chris Brown),原已交訂金搭乘泰坦號,最終卻因一個原因臨陣退出,逃過死劫。

布朗屬於第一批報名參加旅程的客人,而「泰坦號」也仍處於研發階段。但潛艇在之後幾年的下潛深度測試中遭遇多次事故,原定行程也反覆因技術問題等延誤。布朗得知後開始對其質量存疑,懷疑運營商偷工減料。加上他驚見潛艇駕駛竟是由「電玩手柄」控制,頓時更感到不安:這是商業船隻,但艙內用老舊鋼管當作壓載物。泰坦號的駕駛員,使用的是經改裝的遊戲控制器,有4個按鈕和2個操縱桿。我寄電郵給他們說不能再繼續下去了,要求退款。

最後,布朗再三考量後認為乘搭泰坦號風險實在太高,決定退出行程。但好友哈定仍選擇踏上泰坦號,最終不幸遇難。
同時,運營商「海洋之門」也被爆料,在泰坦號出發前已被多次警告存在結構安全風險,駕駛員更僅透過一組遊戲遙控器操縱潛艇。

https://topick.hket.com/article/3554515/%E3%80%90%E9%80%83%E9%81%8E%E4%B8%80%E5%8A%AB%E3%80%91%E5%AF%8C%E8%B1%AA%E4%BA%A48%E8%90%AC%E8%A8%82%E9%87%91%E6%90%AD%E6%B3%B0%E5%9D%A6%E8%99%9F%E3%80%801%E5%80%8B%E5%8E%9F%E5%9B%A0%E6%B1%BA%E5%AE%9A%E8%87%A8%E9%99%A3%E9%80%80%E5%87%BA?mtc=10012

子爵府

2024年龍年勳章

佢坐過4次呢間公司出產的潛器,包括一次參觀鐵達尼號殘骸的旅程。

子爵府

2024年龍年勳章

littlehoneymum 發表於 23-6-23 15:17
有錢人好多地方都去過,錢多到使唔哂,未去過地方想去

未去過的地方
所以下站天堂/地獄

珍珠宮

星洲炒米 發表於 23-6-23 17:36
罹難者之一的英國富豪哈定份屬好友的富豪布朗(Chris Brown),原已交訂金搭乘泰坦號,最終卻因一個原因臨 ...

甘無辦法,要用200萬買天堂門票

伯爵府

observer 發表於 23-6-23 14:56
你睇多次內文,嗰位編劇大人坐嘅係呢間公司嘅觀光船,佢坐嗰架唔係泰坦號。
否則就會話佢都坐過泰坦號!而 ...

噢,我誤會左,仲以為佢咁大命

男爵府

星洲炒米 發表於 23-6-23 10:16
完全理解唔到, 第1次俾我已經唔會簽

我都佩服佢哋!可以尼一種不怕死精神,連死亡都唔怕,就係佢嘅成就千萬富翁既原因!我哋一般人諗法係唔會發大達。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

BKFinder 發表於 23-6-23 10:07
咪係
所以d人係咪話咁唔安全去來做乜

仲要係「旅費」唔平

水晶宮

mr.bb 發表於 23-6-23 10:04
試過第一次失聯, 都仲會去第2,3,4次, 真係無語

同問

珍珠宮

2023年兔年勳章

星洲炒米 發表於 23-6-23 09:57
觀光潛艇「泰坦號」(Titan)6月18日載5人前往參觀鐵達尼號(又譯:泰坦尼克號,Titanic)殘骸期間在北大西 ...

禁止訪問

侯爵府

摩登姑娘 發表於 23-6-23 16:04
辛苦佢要繼續申請

怕且有難度,今次事件後有排都唔會再有類似行程囉 ,變咗人生遺憾添

侯爵府

2024年龍年勳章

去睇殘骸,點知變成殘骸,其實睇紀錄片就得,唔使親身去 RIP

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊