夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

點為之無錢? 如有穩定工作排到公屋. 唔算窮. 好多人都係月入萬幾二萬. 一樣比子女上補習班, 可以同子女年年去旅行, 仲唔洗比學費, 有書簿津貼, 唔差得過有少少錢的所謂中產! 只要錫子女捨得付出錢同時間, 子女一樣好幸福.

別墅

wxsbb 發表於 23-7-3 12:28
純粹討論下

其實都係,雖然講就話錢唔係萬能,但無錢真係萬萬不能,當然小朋友陪伴同愛係好重要,但始終都要回歸現實既社會,其實大個左有邊個唸番唔想出生係有錢既家庭(emoji)
但係我覺得有錢既定義好多人都唔同,但起碼小朋友需要同學習既野都係錢,唔洗為呢啲洗費而煩惱都已經可以。

複式洋房

起碼有閒錢供到小朋友1,2樣興趣及技能

大宅

睇下有幾窮啦,如果連普通水平都俾唔到就唔好啦,大家都辛苦。

別墅

純粹討論下

對住李嘉誠好多人都係窮人,甘不如大家都唔生喇。以前邊有甘物質化,窮小孩有窮小孩的快樂來源,有錢人以前都可以係窮小孩,莫欺少年窮。依家啲後生成日覺得父母無錢就唔好生自己,我都想講唔好將自己既失敗賴係父母度。又唔諗下你父母甘辛苦養大你唔感恩下,仲要話生佢無問過佢。我身邊真係有呢種後生仔,如果生著佢真係唔生好過,好明顯阿爸阿媽無教好。所以真係同錢無關。

別墅

純粹討論下

對住李嘉誠好多人都係窮人,甘不如大家都唔生喇。以前邊有甘物質化,窮小孩有窮小孩的快樂來源,有錢人以前都可以係窮小孩,莫欺少年窮。依家啲後生成日覺得父母無錢就唔好生自己,我都想講唔好將自己既失敗賴係父母度。又唔諗下你父母甘辛苦養大你唔感恩下,仲要話生佢無問過佢。我身邊真係有呢種後生仔,如果生著佢真係唔生好過,好明顯阿爸阿媽無教好。所以真係同錢無關。

別墅

純粹討論下

對住李嘉誠好多人都係窮人,甘不如大家都唔生喇。以前邊有甘物質化,窮小孩有窮小孩的快樂來源,有錢人以前都可以係窮小孩,莫欺少年窮。依家啲後生成日覺得父母無錢就唔好生自己,我都想講唔好將自己既失敗賴係父母度。又唔諗下你父母甘辛苦養大你唔感恩下,仲要話生佢無問過佢。我身邊真係有呢種人,如果生著佢真係唔生好過,好明顯阿爸阿媽無教好。所以真係同錢無關。

別墅

純粹討論下

對住李嘉誠好多人都係窮人,甘不如大家都唔生喇。以前邊有甘物質化,窮小孩有窮小孩的快樂來源,有錢人以前都可以係窮小孩,莫欺少年窮。依家啲後生成日覺得父母無錢就唔好生自己,我都想講唔好將自己既失敗賴係父母度。又唔諗下你父母甘辛苦養大你唔感恩下,仲要話生佢無問過佢。我身邊真係有呢種人,如果生著佢真係唔生好過,好明顯阿爸阿媽無教好。所以真係同錢無關。

別墅

純粹討論下

大宅

純粹討論下

個人認為,無50萬就不好生小朋友。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

純粹討論下

我直情覺得無錢唔好結婚tim

大宅

住劏房會幸福嗎?
每日睇住父母
因為屋租水電都支付唔起會幸福嗎?

無錢 迫住要求其讀一間區內學校
無錢 睇住同學有補習 有課外活動
而自己 咩興趣班都無份 補習都無份
成績會好嗎? 有機會讀上去嗎?

無錢 連同同學社交既機會都無埋
同學仔約你出街玩 無錢點樣去玩?

因為 無錢 無辦法有一定既見識
係班房有地位嗎?
小朋友有自尊嗎?

同學傾計,買野食,去玩
因為家貧 無買過好野食
無機會出去玩
同其他同學溝通到嗎?

因為無錢 買校服 買書 都要搵二手貨
執人地尾 唔通咁樣叫幸福?

無錢 如何有幸福可言?

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

生左出黎,最緊要有人湊/照顧/跟功課

如果2公婆是但一個可以全職係屋企/有錢請工人,咁可以考慮生

別墅

純粹討論下

生個小朋友出嚟受苦涯窮,為什麼?

別墅

回覆樓主:

兩夫婦收入唔夠5萬,唔好生。

伯爵府

周小桃 發表於 23-10-15 21:37
個人認為,無50萬就不好生小朋友。

個人認為有500萬生都好勉強

大宅

生仔其實應該由下一代角度出發, 諗下佢會唔會幸福快樂.

而家階級上流咁難, 冇父幹就捱一世騾仔. 月光族掹掹緊. 佢會開心咩.

啲人生仔淨係諗住bb 仔好得意, bb 仔會成長, 要賺錢架. 冇父幹佢真係怨一世.

男爵府

係,
窮養只係加重自身負擔,
子女童年痛苦。

大宅

肥肥寶 發表於 23-10-18 22:47
個人認為有500萬生都好勉強

何出此言?

大宅

阿玥兒 發表於 23-10-17 17:39
住劏房會幸福嗎?
每日睇住父母
因為屋租水電都支付唔起會幸福嗎?

你說得對吖,有d女仔無錢咪靠身體找快錢
如果仔女問父母攞錢,父母就俾說話仔女聽

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊