自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章

MrBeast 發表於 23-7-10 08:55
有報案Number應該就可以, my guess.

係呀,電子報案號碼都得。

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 23-7-9 22:15
我C 6東亞卡被盜用,去備案,差館俾咗個冧巴佢。冇要求銀行信。
不過係備案,冇得報案,因差館話我C 6已經 ...

昨天再有位警察打電話比我,都係話有金錢損失先再去警署報案。

珍珠宮

Titi 發表於 23-7-10 09:11
DBS我用左好多年,好少 LOOK實體卡,而且每次都有 OTP, 一直都冇事,係上年去左一間體檢中心出示過實體卡 ...

我都好少直接用信用卡,我綁 Alipay HK 諗住安全D,我多數網上買嘢用 Alipay, 近排只係兩次直接入卡號買 gmarket and 台灣嘢

珍珠宮

Titi 發表於 23-7-10 09:11
DBS我用左好多年,好少 LOOK實體卡,而且每次都有 OTP, 一直都冇事,係上年去左一間體檢中心出示過實體卡 ...

今次我無收到 OTP, 係直接過咗數

珍珠宮

FJmom 發表於 23-7-10 10:09
其實呢d book 機票,酒店,咁咪好容易跟倒,捉返個賊囉

應該難check 到,我估佢哋有方法避免比人查到

珍珠宮

loveshp238 發表於 23-7-10 10:25
直接去報案得啦 駛鬼銀行信咩 唔駛聽佢講

原來網上報都得

珍珠宮

ychan^ 發表於 23-7-10 13:52
之前好似話呢間booking.com資料洩漏,用過呢間嘢嘅人可能會信用卡被盜資料網上消費
...

最慘我從來無 book 過,我唔鍾意去旅行,連 passport 都無申請

珍珠宮

Jone_kuok 發表於 23-7-10 13:56
你可以聯繫booking .com停嗰個交易。你冇損失的話,後續都簡單啲

我大約 search 過網上揾唔到呢個公司,原來真係有

不過,我係電腦白痴,可能我唔識 search

珍珠宮

ydoris 發表於 23-7-10 14:02
而家點小心都吾安全。唯有時常check 住。昨日去澳門,未人境已關晒漫遊同埋數據,但好快就收到澳門號碼打嚟 ...

如果半夜比人盜用就更大鑊,唔會聽到短訊聲,佢幾分鐘就過一次數,好勤力!我應該要認真研究吓點降低個信用額或者每次過數限額,我電腦白痴又懶去揾

水晶宮

畀面勳章

希澂 發表於 23-7-11 12:44
昨天再有位警察打電話比我,都係話有金錢損失先再去警署報案。

希望你不用找條數

水晶宮

畀面勳章

希澂 發表於 23-7-11 12:57
如果半夜比人盜用就更大鑊,唔會聽到短訊聲,佢幾分鐘就過一次數,好勤力!我應該要認真研究吓點降低個信 ...

我C 6俾人盜用卡後,全部信用卡都打咗去降低信貸額

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

希澂 發表於 23-7-11 12:57
如果半夜比人盜用就更大鑊,唔會聽到短訊聲,佢幾分鐘就過一次數,好勤力!我應該要認真研究吓點降低個信 ...
雖然可以降低信貸額,但都不能過低,有時去旅行機票酒店都幾萬。醫院找數都要幾萬。試過要分兩張卡俾,都係吾方便既。以前有野送就會申請卡,而家送咩我都吾會再申請。睇電視見有些人廿幾張卡,真心祝福佢好彩幸運。。

子爵府

希澂 發表於 23-7-11 12:54

不過,我係電腦白痴,可能我唔識 search ...

我幫朋友做過
佢被人盗用信用卡網購萬幾元,是家較有名的相機店。
我幫佢打電話個網店客服,講清楚信用卡號碼,同埋話比人盗用。網店就話會聯絡買家暫停交易。

子爵府

希澂 發表於 23-7-11 12:54

不過,我係電腦白痴,可能我唔識 search ...

Booking .com係比較有名的酒店訂房網,你聯絡佢應該好快有行動的

珍珠宮

Jone_kuok 發表於 23-7-11 13:32
Booking .com係比較有名的酒店訂房網,你聯絡佢應該好快有行動的

網頁我揾唔到 Booking.com 聯絡電話,係咪要 login 先見到?我無 Booking.com account

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 23-7-11 12:58
希望你不用找條數

DBS 話至少等兩星期後先回覆我!

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Cut 卡 ,網上報警,我之前做法

珍珠宮

ydoris 發表於 23-7-11 13:25
雖然可以降低信貸額,但都不能過低,有時去旅行機票酒店都幾萬。醫院找數都要幾萬。試過要分兩張卡俾,都係 ...

我啱啱出來工作時見贈品正都申請㗎,都有10張左右,依家好多 cut 晒了,唔會再亂申請。

ydoris    發表於 23-7-12 10:31

珍珠宮

活C人 發表於 23-7-12 10:04
Cut 卡 ,網上報警,我之前做法

cut 卡 + 網上報案做咗了,依家等銀行回覆駛唔駛找條數 如果銀行要我找數,警察話收到月結單去警署落口供。

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

希澂 發表於 23-7-12 10:07
cut 卡 + 網上報案做咗了,依家等銀行回覆駛唔駛找條數 如果銀行要我找數,警察話收到月結單去 ...

好彩當時銀行check完我唔洗找,都成2萬蚊

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊