自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ichigolatte 發表於 23-7-13 23:17
坐express見過有空姐勸個某男仕同佢朋友將隨身袋唔好放上去,勸佢地放番係椅底。男仕一句都冇應過個空姐, ...
個乘客好無禮貌

男爵府

Remido 發表於 23-7-13 22:05
早幾日上到機見自己座位上方置物箱滿晒,前後三四行、對面又滿晒,我有個細喼,有個乘客幫我搵空姐幫手,俾 ...

上次坐國泰由加拿大返港,全機爆滿,寄艙行李免費加多一件,一上機空姐已經知道冇位,主動幫我另一件hand carry 拿去商務那邊的置物箱。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我試過好早上機,我頭頂的櫃剛好是細格,可以我地1家3口放哂,點知已經比人放左,果個人坐係我地後面起碼10 行, 點解我知,因為當時冇乜乘客,當我地想移動佢d 野時,佢望住我地

侯爵府

早幾日上到機見自己座位上方置物箱滿晒,前後三四行、對面又滿晒,我有個細喼,有個乘客幫我搵空姐幫手,俾 ...

咁而家你知道為什麼醒目啲人有櫈唔坐,而都提早在閘口排隊登機

珍珠宮

回覆樓主:

上次搭uo,頭頂個位俾人霸左,附近幾格都俾人用埋,我哋搵空姐出手,佢哋又好helpful,無理由一個乘客可以霸幾格,其他人唔使用咩

洋房

回覆樓主:

我算好彩,未試過咁情況,因工作關係, 每次都會帶細喼
之前有jm提過, 好多年前都知到頭頂位先到先得, 以前冇咁多人拎咁多嘢上機,
現在,就係人多, 手提行李更多

瑪瑙宮

大廚勳章

我曾經聽過叫埋快運嘅職員同客人講。。。頭頂嘅行李位係共用冇劃位嘅。。。

所以我覺得最近香港快運將會實施太多手提行李,要加收錢係啱嘅。。
就係太多呢啲自私嘅人,明明話每人得一件手提行李,入到禁區就亂咁買。。霸埋其他人啲位。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

babytt2 發表於 23-7-14 00:40
飛機上方是公共空間,國際共識,下次你早d 登機,或者放好佢d 嘢,放行李上去也可以
...

我真係遇到有阿毛向機艙服務員投訴。。。覺得後來上機嘅客人移動佢件行李(我睇到只不過係佢擺到打橫放,但當時已經好爆行李,所以乘客幫佢擺好啲才可以放自己的行李)。。個阿毛仲同職員講點解佢坐後邊要擺過嚟我呢邊機頂行李位個職員話頭頂嘅行李位冇劃位係共用空間。。(心諗你估人哋好想擺咁遠咩啲行李)

珍珠宮

seaheart88 發表於 23-7-14 07:26
我真係遇到有阿毛向機艙服務員投訴。。。覺得後來上機嘅客人移動佢件行李(我睇到只不過係佢擺到打橫放,但 ...

有d 人真係亂放,浪費空間,冇位我一定郁佢,唔會同佢講咁多,叫佢搵空姐

有位我都唔會放咁迫啦

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-7-14 06:24
就係唔少自私鬼利用所謂國際共識, 買到一袋二袋,霸曬啲位

坐廉航就最好,上機都同你計清楚幾重
俾咗錢享受服務好公道

既然冇畫位,有d 冇行李,又好難同拉個21吋上去比較嘅

侯爵府

回覆樓主:

我一直以為放自己頭頂位好理所當然喎,反而擺左人哋位係唔岩係無禮貌囉,除非問左人哋唔需要先擺埋人哋個格,乜真係要霸位架,唔唔怪之得咁亂啦,mark左位都仲要鬥快排行李位乜唔係限左size重量既咩,超重唔奇

瑪瑙宮

大廚勳章

babytt2 發表於 23-7-14 08:55
有d 人真係亂放,浪費空間,冇位我一定郁佢,唔會同佢講咁多,叫佢搵空姐

有位我都唔會 ...

你諗吓10月嘅時候啱啱開關日本嗰個梗係一袋二袋咁返嚟啦。。。可以想像到樓上嘅行李鉸會有幾擠迫。。。佢係投訴人哋掂佢個背囊。。。講真打橫放又唔可以宅住佢。。真係浪費好多其他人嘅位。。。點知佢竟然開聲投訴。。。

講真,係人都想擺自己樓上邊個想擺去人哋個位呀。。迫於無奈冇計啦
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

siu-miu 發表於 23-7-14 09:01
我一直以為放自己頭頂位好理所當然喎,反而擺左人哋位係唔岩係無禮貌囉,除非問左人哋唔需要先擺埋人哋個格 ...

正常係擺自己樓上嘅。。。但係可能有啲人一個人已經霸晒半個樓上位咁多。。。咁其他人點算呢?你估其他人好想擺去人哋嗰格咩?。。。所以我覺得嚴打捉緊啲手提行李係好。。。太多自私的人
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

babytt2 發表於 23-7-14 09:00
坐廉航就最好,上機都同你計清楚幾重
俾咗錢享受服務好公道

廉航好多都冇計,係Hkexpress 最近先有,我贊成所有航空公司都要在閘口磅行李,超重比錢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

vincymama 發表於 23-7-14 06:34
上次坐國泰由加拿大返港,全機爆滿,寄艙行李免費加多一件,一上機空姐已經知道冇位,主動幫我另一件hand ...

有時飛機爆滿,空姐會幫部分大件些少行李寄倉。

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

mercurycc 發表於 23-7-13 22:10
邊間航空公司?
比空姐鬧?
其實無明文規定坐位,
認同,不嬲都係咁,如果有手提行李要放,我一定會早D去登機口,早D排隊,早D入機,特別係由日本返香港,一定爆機,話人自己坐得舒舒服服? 明文規定,坐位身邊不能放嘢,背囊都唔得,而每個手亦可以手提7kg,人哋冇犯規喎,至於話空姐鬧,不至於吧,可能態度唔好囉,不過諗吓,個個要空姐幫佢搵位放,空姐咪好唔得閒? 都係嗰句,自己早D咪得囉,唔好吓吓都話人,自己都要檢討吓

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

seaheart88 發表於 23-7-14 09:01
你諗吓10月嘅時候啱啱開關日本嗰個梗係一袋二袋咁返嚟啦。。。可以想像到樓上嘅行李鉸會有幾擠迫。。。佢 ...

佢唔比我掂,我就會將自己個背囊放喺佢背囊上面。

瑪瑙宮

大廚勳章

pauline_c 發表於 23-7-14 09:10
佢唔比我掂,我就會將自己個背囊放喺佢背囊上面。

佢又唔敢即時出聲,小鑊人哋。。。

人哋一行開佢就搵個機艙服務員投訴。。。又話人哋做乜(掂)佢件行李。。又話點解佢都唔係坐呢個位要擺件行李嚟呢個箱。。。

個空中服務員態度平和解釋俾佢聽,亦都解釋埋附近左右隔離嘅乘客聽。。。頂頭嘅行李位冇劃位,唔係Mark咗俾你私人用係共用
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

ztip 發表於 23-7-13 22:37
不過好多自私嘅人以為先到先得,就可以理所當然咁霸佔人哋嘅行李架放野架
...

x2

子爵府

照道理,每人都應該自律,唔好有太多手提(+免稅商品),用返自己頂頭位就好。
但共識唔係規定,所以又冇得話人。
我哋好少帶手提喼上機,就係怕冇位擺,擺上擺落又麻煩。如果要帶,就早啲排隊,不過我哋都好少買大件免稅商品。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊